Isyxebok?!

I bloggen Språkmakargatan skriver Liza om Isyxeböcker. Inget begrepp jag hört förut, men det betyder böcker som fungerar i undervisningen även med elever som inte är speciellt läsvana.

Jag har alltid använt Kort Kjol av Christina Wahldén och den har funkar bra med de flesta. Nu fick jag tips av vår skolbibliotikarie om ännu en bok av henne För bra för att dö. Den handlar om Stella som är mobbad i skolan och känner att det är meningslöst att leva. Hon är vaken hela nätterna och sitter då vid datorn. En kväll går hon in på en självmordssajt och får där kontakt med Joel som inte heller vill leva. De bildar en självmordspakt och ger sig iväg ut för att hoppa framför tåget. Som titeln visar kommer de sedan på att de faktiskt är för bra för att dö trots allt. En mycket bra bok om självförtroende, vänskap, familj och mobbing. Lite väl gulligt slut kanske, men det kändes ändå rätt bra!

Jag satte den i händerna på en elev som läsvägrat i flera år. När hon kom till oss i höstas blev hon förbannad bara man nämnde att hon skulle försöka läsa. Nu har jag bearbetat henne och hon har läst en del korta texter. Igår hade jag med mig För bra för att dö till henne och hon läste nästan fyra kapitel. Hoppas, hoppas, hoppas att hon tar sig igenom den. Det är verkligen en självförtroendekick för de elever som läser en bok efter att ha vägrat under i princip hela skoltiden.

Just nu har jag tre individuella läsprojekt igång, en kille läser den lättlästa Ondskan, en tjej läser (förhoppningsvis) Kort Kjol, men hon är fortfarande lite sur så vi får se hur det går…

Till varje bok har jag gjort frågor som de kan svara på muntligt eller skriftligt. Eftersom jag läst alla böcker är det lätt för mig att stötta dem under läsandets gång. Håll tummarna för att det lyckas!

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s