Guldsnopp -jo jag tackar…

Läste just på Killfrökens Blogg något han tydligen lånat från Navid Modiri som kan förklara lite varför några av mina grabbar i IVIK är som de är.

Inlägget handlar visserligen om ett persiskt ord som ska betyda ungefär guldsnopp. Nu är mina grabbar inte från Iran, men några av grannländerna och även om ordet inte finns kan jag tänka mig att uppfostran är densamma. Det handlar om att killar uppmuntras att göra allt, att de ska ta för sig, ha höga ambitioner, tänka det otänkbara. Däremot finns inget uttryck som betyder guldsnippa, tjejerna uppmuntras inte lika mycket.

Jag håller med om att Jante inte existerar i dessa grabbar. Jag tror dock inte att det är det som gör att vi krockar så gott som varje dag. De får gärna ha höga tankar om sig själva, men de får inte förminska andra och deras åsikter. Uttalar de sig nedvärdernde om kvinnor eller homosexuella så är det inte okej oavsett om deras snopp råkar vara av guld. Det som irriterar mig mest är att ett par av grabbarna ander sig ha rätt att ta över lektionerna och hålla långa monologer om saker som egentligen inte är det lektionen handlar om. De är troligen mer värda än en kvinnlig lärare utan guldsnippa.

Jag har däremot flera tjejer i gruppen som faktiskt har precis samma självförtroende, de har dock inte något behov av att ta över lektoner och pådyvla andra sina åsikter. De pluggar istället och klarar sig hundra gånger bättre än sina kaxiga klasskamrater. I alla fall i skolans värld. Hoppas att de klarar sig lika bra i den riktiga världen.

Annons
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s