Lärarpanelen på Språkmakargatan handlar denna vecka om vilka projekt vi har tillsammans med eleverna just nu. Hittade där en bra mall på hur gruppläsning kan organiseras. Har inte vågat testa det med mina elever ännu, men kanske det skulle kunna funka i IVIK? Någon form av gemensam bok ska det allt bli i vår innan de slutar!
I IVIK håller vi just nu på att få ordning på den Europeiska Språkportfolion. Modellen är bra, men självskattningslistorna är svåra. Flera av eleverna överskattar sig själva väldigt och menar att de kan skriva alla sorters texter trots att de knappt får ihop en halv sida med i princip bara felaktiga meningar. Nu menar jag inte att det skulle vara kasst, de håller på att lära sig, men de kan knappast skriva faktatexter och berättelser. Frågan är visserligen vad man menar med att man kan något. Det kommer säkert att leda till många intressanta diskussioner. Det gäller att hålla dem på en bra nivå, så att eleverna inte blir knäckta när det blir tydligt att de snarare befinner sig på B1 nivå än C2 som de själva tycker. Kan tillägga att C2 innebär kunskaper som en person med svenska som modersmål förhoppningsvis nått, men jag kan erkänna att jag själv skulle ha svårt att nå vissa mål perfekt. Ganska självklart då att mina elever som varit ett år i Sverige inte gör det. Duktiga är de, men inte riktigt så vassa…
De läser också en tidning som eleverna på Journalistik/Mediaprogrammet gjort. Bra, men svårt. De är inte vana vid att leta efter t.ex. budskap och texterna är ganska svåra. Kul i alla fall att de är skrivna av jämnåriga. Sist med inte minst arbetar vi med homonymer som sticka, bär, band, för osv. Lurigt och roligt!
I SO:n ska vi dra igång med ett projekt om framtid, jobb och studier så fort de kommer tillbaka från sina klassbesök. Förhoppngsvis har de med sig ett gäng frågor!
I min IV-grupp är det reklam och reklamfilm som gäller. Det funkar faktiskt riktigt bra! Kul! Det blir nog några som faktiskt syr ihop ett betyg och det är verkligen jätteroligt!