Hjälp

Vad är det för skolminister vi har? Vad har han för bild av skolan? Vad har han för bild av barn och deras rättigheter? För det är barn det handlar om. Barn som han vill stänga av från den utbildning de enligt lagen har rätt till. Barnet är problemet enligt herr Björklund. När jag utbildade mig till lärare betonades vikten av att det är barn i problem, inte barn med problem som det går illa för i skolan. Det är en stor skillnad, det är inte barnet det är fel på, alla passar inte in i den skola som finns idag. Alla barn ska ha rätt att utvecklas utifrån sina egna förutsättningen. Vi ska ha en skola för alla, inte bara för dem som passar in i mallen.

Daltas det med bråkstakarna? Definitivt i vissa fall. Det stämmer som en läsare i Aftonbladet skriver att en väldigt stökig elev kan förstöra skolgången för en hel klass. Jag har varit med om fall där det inte funnits någon annan möjlighet än att flytta en stökig elev till en annan skolform. Inte för att eleven var ett problem, utan för att skolan inte kunde ge eleven den undervisning som behövdes. Ingen elev ska få styra på en skola, det är definitivt inte det jag menar, men sättet Björklund vill lösa problemen med stökiga elever på tyder på både stor okunskap och naivitet.

Jag blir inte lyckligare av att få ta elevers mobiltelefoner, slänga ut dem från klassrummet eller porta dem från skolan. Kortvarig avstängning för att lugna en stor konflikt kan kanske vara något att ta till i extrema situationer, men vad sänder det egentligen för signaler? Ska den svenska skolan verkligen vara en exkluderande straffskola? Självklart kan man inte stänga ute elever från undervisningen, det kan aldrig vara en godtagbar lösning.  Ska sjuåringar kunna få skriftlig varning och avstängning? Är det rimligt?

Försittning är också ett spännande förslag, helt i Björklunds linje. Knappast genomtänkt och heller inte förankrat. Vem ska sitta och vakta dessa elever klockan sju? Ska det utgå övertidsersättning för de lärare som arbetar då, eller ska det kanske tas resurser från andra elever? Hur ekonomiskt är det? Jag efterfrågar istället riktiga lösningar av Björklund, inte små löjliga detaljbeslut. Att det skulle handla om ordning och reda är så otroligt förenklat. Helhetssyn kan vara bra att ha om man ska vara skolminister. Barn är inte militärer som man kan ge orders och som står i givakt. Det handlar om barn som mår bättre av lovebombing än av hot och hårda ord.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s