Plats 15-11

Snart vet vi vem som är den viktigaste svensken genom tiderna enligt journalisterna Niklas Ekdal och Petter Karlsson och trots att jag klagat över att det är få kvinnor kan jag tänka mig att nummer 1 är en kvinna, nämligen Astrid Lindgren. Hon brukar ju alltid komma högt i sådana här sammanhang. Eftersom Zlatan redan finns på listan skulle jag vara överraskad om ingen av de största svenska fotbollsspelarna som GreNoLi eller Nacka finns med. Annars är det väl många kungar och näste återfinns på plats 15, Karl XI. Jag vet inte riktigt vad jag ska säga, men visst är han väl en av de viktigare kungarna.

Strindberg har slunkit in på plats 14 och det är väl inte så mycket att säga om det. Han är som det står både varierande och nyskapande. Dessutom var han snarare folkets än finrummens författare. Han blev utan det "riktiga" Nobelpridet, men fick folkets istället. Jag är inget jättefan av hans böcker, men visst är han stor.

Att sätta Oden, som man inte ens med säkerhet finns, på plats 13 känns väl knepigt. Visst har författarna en poäng i att han skulle vara en invandrare från trakten norr om Svarta Havet och de får därför chansen att ge en känga åt sverigedemokrater och andra rasister. Inte mig emot, men på listan hör han väl ändå inte hemma?

Gripenstedt på plats 12 är också viktig, men att han skulle lägga grunden till IT-samhället genom sina beslut 1857 är väl ändå att dra för stora växlar?!

Listans femtonde kvinna återfinns på plats 11, strax utanför topp tio. Heliga Birgitta är en kvinna jag helt klart skulle vilja veta mer om, hon verkar vara en spännande person.

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s