Det här är jag rädd för!

Filippa Mannerheim skriver på Dagens Skola om det absurda i att sätta nyexade lärare i de värsta klasserna, medan de gamla och erfarna glider runt i de duktigare klasserna. Precis som hon skriver är det inte när man undervisar de duktigaste eleverna som ämneskunskaper och pedagogisk skicklighet sätts på prov. Så sant. Där jag arbetade tidigare kunde en av lärarna  välja och välja bort grupper och kurser. Hon behövde till exempel aldrig ha språkvalsengelska och såg till att lägga mycket av sin tid på de elever som läste extra språk på elevens val. Språkvalsengelska fick istället de nya. Jag hade självklart språkvalsengelska, men tyckte att det var helt okej, om än mer utmanande. Det värsta som hände mitt första år var att en annan kollega bad mig att ta en extra elev i min grupp, han var så snäll och trevlig så det skulle inte bli några problem. Sanningen var att den här grabben vänt upp och ner på lärarens grupp och han ville helt enkelt bli av med honom, Schysst!

Nu har det gått drygt tio år sedan jag började arbeta som lärare och jag är rätt luttrad. Jag har dessutom valt att arbeta med de elever som är mest i behov av stöd och kreativ pedagogik. Den största utmaningen helt enkelt, Tills nu har alla som arbetar på IV på vår skola sökt jobbet och därmed valt att arbeta där. Det har inte förekommit att någon fyller upp sin tjänst med lektioner på IV. Till hösten kommer det troligen att se annorlunda ut. Det finns övertaliga lärare i kommunen vilket medför att de som har vikariat hos oss med all sannolikhet sägs upp,  två kollegor ska dessutom vara tjänstlediga och dessa tjänter kommer att ersättas av övertalig personal.

Det är mycket möjligt att dessa personer är fantastiska, men de har inte valt att arbeta med våra utmanande elever. Övertalighet innebär också troligen kort lärarerfarenhet och risken är att ganska nykläckta lärare hamnar på IV, något som jag inte tror är bra. Mna behöver vara väldigt säker på sig själv och trygg i sin lärarroll om man ska arbeta hos oss.

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s