Kulturfyran: Indiska böcker och mer?

Veckans kulturfyra anknyter till en artikel om indiska författare i DN. Jag blev liksom Rosmari väldigt sugen på att läsa böcker av flera av författarna. Speciellt Kiran Desai som jag tänkt läsa länge. Ibland blir det bara inte av, men i sommar står hon på min läslista.

Veckans kulturfyra handlar alltså bland annat om indiska författare:

1. Hur många böcker av indiska författare har du läst?

Hur många? Det var en svår fråga. Jag har inte läst någon av de författare som nämns i DN, men jag har läst en del av Vikram Seth som skriver mycket bra. Bali Rai och Hanif Kureishi är från Pakistan så de räknas väl inte riktigt. Tror till och med att de är födda i Storbritannien.

2. Från vilka länder kommer de författare som du läser mest? Vilket land har du aldrig läst någon bok från?

Det är mycket svenskt, men en del från övriga Norden också. Sedan blir det mycket engelskspråkiga författare. Ett löfte till mig själv i år är att jag ska läsa mer "väldslitteratur" vi brukar ha med en del i vår bokklubb och sedan är jag med i Lyrans litterära jordenruntresa som förhoppningsvis ska ge många goda läsupplevelser. Självklart finns det en massa länder jag aldrig läst några böcker ifrån men jag jobbar på att bredda min läsning!

3. Hur hittar du nya böcker? Bokrecensioner? Bloggtips? Kompistips? Hyllan på biblioteket? I bokhandeln?

Ganska sällan får jag boktips från tidningarnas kultursidor, men det händer som t.ex i ovan nämnda DN-artikel. Bokbloggar följer jag ganska många, förutom Lyrans noblesser (se ovan) även t.ex. Bokhora och Paperback Lover.  Där får jag en hel del tips.

Kompisar som läser, speciellt de i bokklubben ger bra tips, men även mamma, svärmor, svärfar och mormor tipsar en del. Eftersom det finns en bibliotek i samma hus som jag arbetar slinker jag in där väldigt ofta. Just nu har jag en mycket optimistisk bokhög hemma från biblioteket bestående av tolv böcker. Till en fysisk bokhandel går jag nästan aldrig. Köpte en pocket i en affär i lördags och fick betala 75 kronor. På Bokus kostar den 44 kronor och det är också där jag köper de flesta av de böcker jag läser.  Deras och adlibris nyhetsbrev ger många boktips.

4. Det finns en barnbok om en tiger och en björn som vandrar och vandrar för att ta sig till sina drömmars land. Vilket är dina drömmars land?

När jag var yngre läste jag böckerna om Emily av L M Montgomery. Där talades de om landet där regnbågen slutar, där regnbågsguldet finns. Dit längtade Emily. Jag hade nog egentligen inte det som mina drömmars land utan snarare Prince Edward Island där Montgomerys böcker utspelar sig. Jag målade upp det i mitt inre som ett fantastiskt vackert och harmoniskt ställe. Fortfarande skulle jag vilja resa dit även om det inte riktigt kvalificerar sig som mina drömmars land längre. Mina drömmars land är istället lite mer vagt rent geografiskt. Kravet är dock att det är varmare än här, har längre stränder och helt klart ett lugnare tempo. Jag drömmer om en lång resa där hela familjen kan hitta ett skönt lunk tillsammans under flera månader i en varm, exotisk och lugn miljö.

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s