Slutspurt

Maj är "de utsketna äpplenas tid" i skolan. Alla är trötta och alla har för mycket att göra. Mitt skrivbord ser ut som kriget och jag vågar knappt tänka på allt som jag ska ha gjort innan skolan slutar för terminen. Vilka elever ska vara kvar? Vilka ska vidare? Vilka ska läsa kurser på gymnasiet och vad ska de i så fall läsa? Vilka ska läsa med IV och vad ska de i så fall läsa? Hur många nya elever kommer? När ska de komma hit och hälsa på? Måste fixa schema, tjänstefördelning, utvärdering till kommunpolitikerna, köpa läromedel och be chefen äska investeringspengar eftersom verksamheten fortfarande är under uppbyggnad.
 
Idag måste jag också rätta klart elevernas SFI-prov som de gjort för att träna inför det riktiga som snart ska genomföras. Imorgon ska jag gå igenom med varje elev hur det gått för dem, vilka delar de klarat bra och vad de måste utveckla. Vi ska också gå igenom deras ESP och fylla i ett schema tillsammans. En elev som tyvärr inte fått uppehållstillstånd, utan måste åka tillbaka till sitt hemland ska dessutom göra en på engelska för att kunna visa vilka språkkunskaper hon har i både svenska och engelska. De som ska vidare till SFI eller Komvux måste också få med sig ett överlämnande.

Maj är dock inte bara stress och trötthet utan också nystart. Allt har inte varit perfekt i år, men nu ser vi framåt. Jag har börjat läsa Liza "Språkmakargatan" Greczaniks bok Bloggen möter undervisningen -konkreta metodiska tips och är väldigt sugen på att arbeta mer med datorer nästa år. Efter ett år har eleverna blivit lite mer inskolade i att arbeta efter egna planeringar och mycket texter och redovisningar skulle lika gärna kunna göras i en Blogg. Istället för Veckans Lärarpanel, Tematrio eller Kulturfyra får de kanske Veckans skrivuppgift,  Veckans fråga eller Veckans språkövning. Möjligheterna är oändliga. Återkommer med fler tankar när jag läst ut boken!  

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s