Aktiva lärare

Liber ger ut serien Aktiva lärare, ett gäng små böcker med bra information och pedagogiska tips. Jag har läst två av dem. Visserligen är det sommarlov, men lite påfyllning är alltid bra. Jag tycker att det är viktigt med ständig fortbildning. Man får inte bli för bekväm bara för att man jobbat ett tag. Jag är knappast fullärd trots att jag arbetat som lärare i drygt tio år.

Språkutveckling pågår! Kreativa arbetssätt i Svenska som andraspråk av Maria Lindh och Maria Norberg är indelad i två delar där författarna skrivit var sin del. Maria Lindh skriver om förberedelseundervisning och hur man kan använda musik, färg och form i språkundervisningen. Jag fick en del tips, men kände att den här delen mer vänder sig till lärare som undervisar yngre elever, eller som i alla fall har ett intresse för musik och bild. Vi ska ha ett projekt tillsammas med estetlärarna i höst och jag lämnar med varm hand över det estetiska till dem som är bra på det.

Däremot gillar jag skarpt idén med en introduktionsskola där alla från år ett till SFI går. I alla fall hade det fungerat bra i en så liten kommun som den jag arbetar i. Jag tror på ett samarbete både med SFI och grundskolan för att få en bättre helhetssyn. Det är synd att det ofta är så vattentäta skott mellan stadierna.

Den andra delen av boken som Maria Norberg skrivit tilltalar mig mycket mer. Kanske för att hon sakriver om ett arbetssätt som jag försöker nå, men inte riktigt lyckats med nu när jag undervisar relativa nybörjare. Dialog, både muntligt en även skriftligt genom skrivprocessen. Jag har också använt mig mycket av genreskrivning även om det krävs bra mycket mer struktur nu när elevernas språkkunskaper är mer begränsade. Många av Norbergs skrivuppgifter kommer jag att använda när min lärarblogg kommer igång i höst.

Måndag morgon Idébok för språklärare av Christina Hargevik är verkligen en idébok. Alla nya lärare borde införskaffa den! Även för den som arbetat ett tag är det en bra bok. Trots att mycket är välkänt sedan tidigare är det guld att ha en massa idéer samlade på ett ställe. Jag behöver korta, bra övningar speciellt i engelska och jag fick en hel del tips här. Många övningar passar bra för att få igång eleverna, andra tar lite längre tid och kan nog fylla en lektion eller kanske till och med fler. Mycket handlar om att eleverna ska vara akriva och våga prata, vilket passar perfekt i min IVIK grupp.
Instruktionerna till vissa av övningarna är tyvärr  lite väl knapphänta och därför svåra att förstå. Ibland hjälper kopieringsunderlagen, men inte alltd. Kopieringsunderlagen är emellertid oftast väldigt bra. Lite varierande kvalitet på övningarna, men mycket är bra. Väl värt de få kronor man får ge för en hel del matnyttigt!

Det här är  bra och konkreta böcker. För nybakade lärare är de en mycket god investering! Jag kommer nog att köpa fler då formatet är så himla bra. Allt är inte nytt, men allt är samlat på ett ställe i en lite, smidig bok. Är mest sugen på 95 Skrivövningar. Dikt, manus, prosa av Anne Olsson.

Det här inlägget postades i Böcker, Skolsnack och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s