Kulturfyran om måsten

Denna vecka är det en måstelista som gäller på Kulturfyran. Måste är ett hemskt ord som knappast är förknippat med något annat än tvång. Man måste väl ingenting egentligen, eller måste man det? Det du måste se, läsa eller lyssna på är väl det som får dig att må bra. Något annat man måste är att faktiskt läsa, se eller lyssna innan man sågar. Att såga en populär författare utan att ha läst några böcker av honom eller henne är riktigt slappt.

1. Vilka filmer tycker du att man måste se?

Det stora blå av Luc Besson är en väldigt vacker film. Vacker betyder i detta fall faktiskt inte långsam och tråkig, tvärtom tycker jag att du ska satsa på den långa versionen för att riktigt känna att du befinner dig i undervattensvärlden. Min favorit Jean Reno spelar Enzo som är fridykare, vars värsta konkurrent är barndomsvännen Jaques Mayol (Jen-Marc Barr). Deras rollprestationer är riktigt bra!

Om jag talar för mig själv tycker jag att jag måste se en del klassiker bara för att ha sett dem och för att kunna ha en åsikt om dem. Någon Bergman tycker jag till exempel att man borde ha sett. Jag gillar t.ex. Persona.

Här är fem filmer jag kan se om och om igen!

2. Vilka böcker måste man läsa?

Här är en lista på min Topp-100 med böcker jag tycker att du ska läsa. Men måste man egentligen läsa böcker? Jag tror att jag får den frågan en gång i veckan (minst) under terminerna av läsovilliga elever. Och nej, jag tycker inte att man måste läsa, men livet blir ganska mycket roligare och lättare om man gör det. Genom att läsa böcker får du en inblick i andra människors liv och kanske får du då lite perspektiv på ditt eget.

En bok som jag läste nyss som jag tycker att man måste läsa är Sista kulan sparar jag åt grannen av Fausta Marianovis som handlar om kriget i forna Jugoslavien.

3. Vilken musik måste man höra?

Som lärare tycker jag att jag måste intressera mig lite för den musik mina elever lyssnar på. Inte för att jag altid kommer att gilla den, men för att fortbilda min lite. Annars måste man väl främst lyssna på musik som är tilltalande. Musik som passar tillfället. Kents Verkligen är till exempel grymt bra städmusik.

Fem låtar som ger mig sommarkänslor finns här.

Jag tycker dock att man måste lyssna på Beatles. Antingen man älskar eller hatat dem har de påverkat så mycket att de är värda en genomlyssning!

4. Vilka Youtube-klipp måste man se?

De flesta har säkert sett Paul Potts audition redan, men jag gillar den skarpt. Annars är Youtube inte riktigt min grej.

Det här inlägget postades i Funderingar och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s