Cementerar vi könsroller?

I DN läste jag Marcus Ridungs artikel Förlegade könsroller väcks till liv igen på nätet med skräckblandad förtjusning. Jag håller med till viss del, det finns en hel del könsstereotypa mammabloggar, men också ett ganska stort gäng bloggar som faktiskt är skriva av mammor som inte alls vill leva mammamyten och snyta ungar medan mannen arbetar. Visst är det så att mammor bloggar mer än pappor och det är ett problem att föräldrasajter på nätet vänder sig främst till mammor.

Varför tar vi inte tillfället i akt och börjar påverka och förändra könsstereotyper i samhället? Varför gör vi inget konstruktivt av det enorma offentliga rum som vi har? I dag har alla möjlighet att skriva offentlig dagbok, men tyvärr är det alldeles för få som ser sitt ansvar, sin del och tar sig själva och sina ord på allvar. I stället cementerar vi liksom i förbifarten de gamla traditionella könsrollerna utan att tänka på att orden och handlingen som du tror är helt ofarliga lämnar spår.Ja du Marcus, du har så rätt. Undra hur många sockerkaksbakande hemmamammor som du retar upp? Jag är också naiv nog att tro att föräldraskapet innebär att man börjar reflektera över vilka roller man ska ha i familjen, Hur kan du veta att de familjer där mamman är hemma och pappan arbetar inte gjort detsamma?

 

Jag försöker ta tillfället i akt och skriva om mitt och makens försök att leva jämställt i en värld där det inte är så enkelt. Att cementera könsroller är illa, de behöver ifrågasättas och diskuteras. Jag tycker också att det finns läsvärda exempel på andra bloggare som försöker göra detsamma. Läs till exempel Kanalisera och Skriet från kärnfamiljen. Jag saknar dock bloggar om samma ämne skrivna av pappor. Både pappor som är hemma och pappor som inte vill eller får vara det.

Detta inlägg publicerades i Familj, Genus och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s