Måste man läsa?

Seddan jag svarade på senaste kulturfyran har jag funderat över huruvida man måste läsa och i så fall varför. Det är knappast så att det är en ny fråga för mig, jag får den ofta av mina elever. Måste man verkligen läsa? Det spontana svaret är nej. Man måste ingenting. Samtidigt är det ärligare svaret självklart ja. Jag säger självklart eftersom det vore konstigt om jag som svensklärare och bokmal svarade något annat. Livet blir ganska mycket roligare och lättare om man läser. Återstår då att svara på varför. Som lärare är det lätt att svara på frågan, men svårt att ge ett bra svar. Det går att svara: ”För att jag säger det”, ”för att du ska få betyg”, ”för att du ska kunna klara nationella provet”. Listan på kassa lärarsvar är lång. Ett bra svar är ett annat. Genom att läsa böcker får du en inblick i andra människors liv och kanske får du då lite perspektiv på ditt eget. Det är bara det att ordet måste som ställer till det.

Måste, måste, måste. Jag har själv inte läst en enda bra bok som jag har varit tvungen att läsa. Jag tvingades läsa Röda rummet i nian och det tog många år innan jag ens tog i Strindberg med tång. Min hemska svensklärare på gymnasiet älskade Selma Lagerlöf över allt annat och eftersom jag avskydde min lärare avskydde jag självklart även Lagerlöf. Passionerat. Tills det dag då jag (visserligen genom tvång) läste Gösta Berglings saga på universitetet och älskade den. Varför kunde jag uppskatta en påtvingad bok då? För att den inte var påtvingad såklart. Jag hade valt att läsa litteraturvetenskap, alltså ville jag läsa. Är det åldern? Nej, jag tror att det är valet.

Återigen, måste man läsa? I min lilla värld befolkad av mer eller mindre läsgalna människor måste man det helt klart. I andra bekantskapskretsar är man kanske ett ufo om man läser. Jag önskar dock att alla skulle vilja läsa. Läs vad som helst till att börja med (även om jag funderar över hur Harlequin kan ge någonting) men våga dig sedan vidare. Våga upptäcka nya världar, låt dig inte begränsas. Läs inte för att någon annan säger det. Läs för att du mår bättre av det själv. Men man måste inte läsa. Man måste ingenting.

Det här inlägget postades i Böcker, Skolsnack och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s