Hur skulle det bli här?

Det mest jämställda landet i världen om man ser till politiker är Rwanda med 56%  kvinnliga ledamöter i nationalförsamlingen.  Däremot är bara 9 av 24 ministrar kvinnor. Ett skäl till att så många kvinnor finns i parlamentet är det inte så roliga faktum att folkmorden 1994 gjorde att det fanns få män i landet och kvinnorna fick ta över. Förändringen i det traditionellt väldigt patriarkala samhället har gått snabbt och många män är chockade och förbannade över förändringarna och den förlorade makten. Misshandeln av kvinnor i hemmet har ökat och detta sätts i samband med mannens minskade makt i samhället. Någonstans måste män tydligen ha makt. Är det så att det största hindret för jämställdhet är männens rädsla att förlora makten?

I DN påpekas dock att kvinnorna inte uppnått förändringen själva. Presidenten Paul Kagame för en medveten politik som ger kvinnor ökade rättigheter. Lagar gällande arvsrätt, äganderätt och mot sexuellt våld som ger kvinnor fler rättigheter har införts.  ”Speciose Mukandutiye (ordförande för forum för kvinnliga ledamöter, min kommentar) är samtidigt noga med att påpeka att de framgångar som kvinnor rönt inom politiken uppnåtts av män och kvinnor tillsammans. Hennes råd till andra länder som önskar efterlikna Rwanda är att kvotera in kvinnor i politken, så att de ges en plattform att arbeta från. ‘När du ger plats åt kvinnan, ger henne ansvar, så arbetar hon inte för sin egen sak utan för samhället i stort’,  säger hon”.

Det är en spännande tanke. Är det så att kvinnor arbetar mer för samhället i stort? Jag vill gärna tro att det hade blivit bättre om kvinnor är i majoritet även här, men tyvärr är det inte sällan som även kvinnor visar sig vara allt annat än vidsynta. I samband med Samuelssons avskedande menade många att kvinnor granskas hårdare i politiken. Är det så, eller är det kanske så att vi har högre krav på kvinnor att de ska föra en korrekt politik? Är det inte lite okvinnligt att fuska? Minns bara snacket om tv-licenser när Reinfeldt presenterade sin regering. Hur gick det med mannen som fuskade? Han är självklart kvar. Det han gjorde var väl inte så farligt?

Hur skulle det bli här om kvinnorna var fler i riksdagen? Troligen ingen skillnad, då de formellt inte har samma maktpositioner som män ändå. Titta bara på moderaterna som är det största riksdagspartiet.  Förändringar i synen på kvinnomisshandel, våldtäkter osv borde definitivt ske, men jobbar kvinnor i politiken för det? Vad tror du?

Det här inlägget postades i Genus och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s