Jämställdhet für alle

”Jämställdhet är för viktigt för att lämnas åt minoritetsfeminister” skriver Hillevi Engström och Mats Johansson, båda moderater, i SvD. Jag vet inte om jag inkluderas i dessa minoritetsfeminister och jag undrar vilka de menar? Hur som helst håller jag med dem om att det måste arbetas mer aktivt för jämställdhet på ett bredare plan. Det går inte att luta sig tillbaka och tycka att vi har det hyfsat bra och att jämställdhet inte är ett problem i Sverige idag.

Det är helt klart ett problem att arbetsmarknade är segregerad. Siffrorna som ges i artikeln är skrämmande. Bland kommunalanställda är 4 av 5 kvinnor och inom den privata sektorn dominerar männen. Var finns det pengar att tjäna? Få poäng för rätt svar. Vi kan vara nöjda med att könsfördelningen är jämn bland statliga anställda och förklara ojämlikheten inom den kommunala- och privata sektorn med en biologisk skillnad mellan könen eller kanske att individen själv måste få välja yrke. Räcker det som förklaring? Kan vi verkligen nöja oss med det? Kan det vara så att det sitter i generna, följande citat är lysande:

”Men ännu återstår många enkönade reservat. Statistiken antyder att det skulle finnas en sekreterargen och en vårdgen (kvinnlig), samt en byggnadsgen och en motorgen (manlig). Ett sådant antagande saknar dock vetenskapligt stöd.”

Tyvärr verkar det finnas många som verkligen tror att dessa gener existerar. Jag ser gärna att alliansen blir mer aktiva i sitt jämställdhetsarbete. Ett första steg kanske kan vara att byta jämställdhetsminister. Eller varför inte börja med jämställdhetsarbete inom det egna partiet.

Det här inlägget postades i Funderingar, Genus och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Jämställdhet für alle

  1. Ping: Stockholmsvänstern » Kan vi kräva mer jämställdhet av Moderaterna än av Rwanda?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s