Lättare att vara anonym?

Paret Ahndoril mera kända som Lars Kepler menade att valet att skriva under pseudonym var för att göra det enklare, så här säger Alexandra i GP:  ”Det var så krångligt. Vi hade två egna böcker och så kom plötsligt en tredje bok, så vi kände att det här blev mycket enklare för alla, säger Alexandra Coelho Ahndoril”. Kanske inte skäl nog att bli småförbannad som jag blev. I DN framgår det att de gärna varit anonyma ett tag till och att de aldrig ljugit om sin identitet, bara förtigit den och det stämmer väl då de avslöjade sig vid konfrontation som lovat.

Många med mig har blivit irriterade över pseudonymen och kallat det ”ett billigt knep att skapa hype”. Frågan är om det i längden var bra eller dåligt att det blev så mycket spekulationer om Las Keplers egentliga identitet. Tydligen planeras totalt åtta böcker om Joona Linna och hypen lär inte räcka så länge om inte böckerna håller hög kvalitet.  Åsa Linderborg är inne på samma sak och är rädd att Lars Kepler ska förstöra paret Ahndorils författarskap. Hon menar också att det faktum att pseudonymen var lätt att knäcka talar för att syftet trots allt var uppmärksamhet. Ska hur som helst ta och läsa Hypnotisören när tid ges. Har köplats 21 på biblioteket så det lär dröja ett tag.

Det här inlägget postades i Böcker och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Lättare att vara anonym?

 1. Morrica skriver:

  Dessvärre riskerar du en besvikelse, lustigt nog analogt med vad vi pratade om kring språk

 2. Haha, roligt att du också skrev om detta 🙂 det var måhända ett billigt knep att skapa hype. Men också ett lyckat sätt.

 3. Maria skriver:

  Efter att ha läst ”Hypnotisören” måste jag erkänna att jag mest var förvånad över hur marknadsföringen skötts, och det skulle jag nog mer skylla på bokförlaget än på paret Ahndoril. Fast lite av irritationen på hemlighetsmakeriet får de nog allt stå för själva, men tanke på den självsäkerhet som de visade under de ”hemliga” mailintervjuerna de gjorde med pressen när de fortfarande inte var identifierade.
  När man marknadsför en bok som unik och ”felfri” så förväntar jag mig också att den är det.
  Ska jag vara helt ärlig tror jag att jag hade tyckt bättre om boken om det inte varit så mycket ståhej runt omkring den – detta med gåtan om pseudonymen har bara ökat förväntningarna till det orimliga.
  Det ÄR en bra kriminalroman. Varken mer eller mindre.

  Tack snälla för länkningen! Vad roligt att du tittar in på min blogg ofta också.
  För mig lär det inte bli lika mycket läsning i höst som tidigare, då jag ska försöka att koncentrera mig på min kurs men jag lär skriva väldigt mycket om den i bloggen =)

  Jag förstår att du är trött på att plugga nu! Men det måste ju vara så skönt nu att få ägna sig åt läsning och bloggning bara (ja, förutom jobb och familj och allt annat roligt i livet).
  Om du någon gång i framtiden får lusten att gå en skrivarkurs, så rekommenderar jag dem på Folkuniversitetet varmt. Den jag gick i våras (kom-i-gång-och-skriv) var oerhört inspirerande och gav mersmak.

  Kram på dig!

 4. Ylva skriver:

  Jag har inte läst något av Ahndorilerna, men ska kanske läsa Kepler. Vad skönt att du skrev Hypnotisören, för jag har läst Hypnositören på flera ställen och blev osäker på vad den heter.

 5. Eva skriver:

  Jan Guillou är den enda myndigheten i Sverige där man kan ansöka om tillstånd och giltigt skäl för att använda pseudonym. Jag har läst Hypnotisören och den är läcker! Jan G vill bara stoppa vanliga läsare som jag från att upptäcka att Hypnotisören är så mycket mer spännande och välskriven än allt Jan G gjort och och ger ut på sitt eget förlag. Piratförlaget är ju det förlag som har den mest aggressiva marknadsföringen vi mött i detta land. Få glömmer de obehagliga planscherna på busshållsplatserna. Nej, Hypnotisören verkar få sina framgångar för att läsarna gillar den, pratar med varandra, diskuterar gåtorna och de spännande personerna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s