Aktivismens ABC

När jag läste Norweigan Wood av Haruki Murakami chockades jag av hur många som valde självmord istället för att leva ett liv som de inte var nöjda med. I dagens DN finns en artikeln som inte handlar om just detta, men om att lära sig att säga ifrån.

Det japanska samhället bygger helt på att den som misslyckas får skylla sig själv. ”Den allmänna uppfattningen är att om man försöker tillräckligt hårt så går det också bra. Om man inte klarar av sin situation, så betyder det bara att man inte gjort ditt bästa.” Tyvärr börjar samma tongångar höras här allt oftare. De som är arbetslösa eller socialbidragstagare är helt enkelt lata.

För mig är det en absurd människosyn. Jag tror fortfarande att alla människor kan nå längre med rätt stöd och att de hopplösa är just utan hopp. Att skuldbelägga är inget stöd, stället förvärrar det situationen. Jag skrev för några dagar sedan om de tonåringar jag möter och deras brist på tillit och självförtroende.

Makoto Yaosa är aktivisten som ger kurser i ”Aktivismens ABC” och uppmanar ungdomarna att protestera om de är missnöjda istället för att ta på sig skulden och stänga inne ilskan i sig själva.

Orättvisor, arbetslöshet och frustration över den egna situationen får konsekvenser. I Göteborg syns konsekvenserna med all önskvärd tydlighet just nu. Det finns inget försvar för kravallerna, men det finns en förklaring och förklaringen är inte att de som protesterar får skylla sig själva. De har tyvärr misslyckats i sina protester då jag tror att få förstår och/eller accepterar deras budskap.

Det här inlägget postades i Funderingar och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Aktivismens ABC

 1. ihannashuvud skriver:

  Jag kommenterar inte med tanke på det här inlägget utan snarare med tanke på de flesta inlägg du skriver. Du har väldigt kloka och insiktsfulla åsikter och jag håller med dig. Jag tycker också att du är väldigt bra på att bemöta de inte lika insiktsfulla kommentarer du får. Keep up the good work.

 2. Illwill skriver:

  Att Hanna tycker du har väldigt kloka och insiktsfulla åsikter hänger nog ihop mer med att hon håller med dig än att så verkligen är fallet.

  Om vi tar ditt exempel, invandrarna som bränner ned sina stadsdelar, så handlar det inte om protester på det sättet ni tror. En arbetslös svensk man eller kvinna kommer inte starta en brand och sen slänga sten på brandkåren när de kommer för att släcka elden, det handlar inte om utanförskap/arbetslöshet etc.

  Oavsett hur politiskt inkorrekt det än må vara så är ändå verkligheten så att människor är inte likadana. Inte heller har de samma värde (dock ska de ha samma rättigheter, men det är en annan sak). Vissa människor tillför mycket till samhället, till arten, till rasen. De flesta tillför väldigt lite. Sedan finns det några som ligger så långt ner på den evolutionära skalan att de inte kan tillföra någonting alls till ett civiliserat samhälle. Därav deras ”protester”. Det handlar alltså om att de känner sig lägre stående (vilket de då är) och de agerar då destruktivt för att få känna sig lite mer som män (ytterst få kvinnor). Att göra något sådant i grupp är ovanligt bland svenskar, då det inte finns speciellt många sådana bland oss (svenskar). Dock finns det några, och bland männen är det samma grupp som spöar upp sina fruar. Vissa som är på gränsen får stånd av att mörda djur ute i skogen, vilket i mina ögon inte är mycket bättre. Riktiga män njuter inte av att skada eller döda andra, vare sig människor eller djur.

  I vissa andra länder får dessa lägre stående individer sin boost i självförtroende genom att det finns en lägre klass som de alltid kan se ner på, en lägre stående grupp människor som alltid måste se upp till dem. Men i Sverige så har kvinnor samma status som män (officiellt) och det finns alltså inga som är lägre än dessa berikande nya inslag i det svenska samhället. De känner sig lika usla som de är, och för att må bättre så agerar de utåt. En del våldtar, en del misshandlar, en del startar bränder…gemensamt för samtliga är att de hittar ett destruktivt sätt att ge sig på andra, för att på det sättet må bättre själva.

  För de (som jag) som inte anser att det är Sveriges ansvar att lära upp hela världens befolkningar (något som dessutom inte går då felen är genetiska lika ofta som kulturella) så är lösningen enkel: om de inte passar in i vårt samhälle och inte hör hemma här så ska de ut.

  Jag vet att kvinnor hellre tänker emotionellt än logiskt, men tyvärr är verkligheten inte en grön äng med blommor på där man kan sitta och vara snäll. Självklart vore det bättre så, men det är irrelevant.

  • Lilla O skriver:

   Fantastisk hur många generaliseringar som man kan få in i ett inlägg. Du vet allt från hur svenskar till kvinnor och faktiskt alla andra folk fungerar. För visst måste det vara så att alla inom en grupp är precis likadana?! Tala om att förenkla världen.

   Menar du på fullt allvar att inga svenskar deltar i en grupp och begår brott i Sverige och att ”vår ras” som du så vackert uttrycker det är överlägsen andra? Hade det inte varit så fruktansvärda åsikter hade jag mest blivit full i skratt åt din svart-vita och förenklade syn på världen.

   Det enda du har rätt i är att alla människor inte är likadana, men i övrigt är du helt ute och cyklar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s