Hur tänker ni?

Internet är en värld full av mer eller mindre anonyma kommentarer. Till varje artikel i våra dagstidningar finns ett antal kommentarer som inte sällan är både ogenomtänkta och otrevliga. Nästan alltid är de också fördomsfulla eller till och med rasistiska. Många som kommenterar bloggar är också av samma skrot och korn. Men ”folk” tycker ju så, hävdade någon i en kommentar till mig. Ofta är de som kommenterar av en åsikt, men de som bloggar har ofta en annan. Blogginläggen som länkas till artiklarna är oftast mer sansade än de kommentarer som någon kvickt och lätt slängt ihop.

I dagens GP finns en krönika på Graffiti skriven av en flicka på Hammarkullskolan, Hajer som kanske kan vara femton eller sexton år. Hon skriver om sin verklighet, en högstadieelevs verklighet. När man går i skolan är stabilitet viktigt. En lärare kan inte bytas ut mot en annan hur som helst utan att man påverkas. Någon skriver i en kommentar att det blir samma undervisning oavsett lärare, lärarbyten har ingen betydelse. Någon som skriver så har på många sätt missuppfattat skolan idag. Det handlar långt ifrån bara om undervisning och kunskap. Det handlar om relationer.

Det har sparats på skolan. Självklart får det betydelse för de elever som finns i skolan nu. De pengar som alliansen nu skjuter till är välkomna, men de lär inte fylla alla hål som uppstått den senaste tiden. Elevkullarna har inte minskat så mycket att neddragningarna kan förklaras med det. Vi har till och med fått fler elever. Något har Hajer dock uppfattat fel. Det finns inga IG i grundskolan, men det finns en risk att inte få något betyg alls ”har ännu inte uppnått målen för G”. Nu gör det knappast någon skillnad för den som inte når målen.

Det som gör mig riktigt, riktigt upprörd är kommentarerna till barnet som skrivit krönikan. Anonyma kommentarer. Rasistiska kommentarer. Ogenomtänkta kommentarer. Till ett barn. Ibland är det väl ändå läge att hålla sina tvivelaktiga åsikter för sig själv.

Annons
Detta inlägg publicerades i Skolsnack och märktes , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Hur tänker ni?

 1. Maria skriver:

  Det som gör mig riktigt, riktigt upprörd är kommentarerna till barnet som skrivit krönikan.

  Men Maria, ”barnet” som skriver krönikan har ju tagit steget ut i vuxenvärlden genom att skriva en krönika i GP. Det ingår i att bli vuxen, att man får återkoppling från andra människor, som inte till punkt och pricka delar ens åsikter.

  Vill du skydda henne tills hon är 18 år från upptäckten, att alla inte instämmer i det hon skriver? Hur skall hon kunna hantera den upptäckten, om hon lindas i bomull och curlas tills hon är myndig? Då får hon ju en chock när hon fyller 18 år och för första gången upplever, att någon säger emot henne.

  Det är väl ofrånkomligt att somliga kommentarer är ogenomtänkta? Och hon som skrev i en kommentar, att ”undervisningen blir ju densamma oavsett nedskärningar och lärarbyte” kanske skriver utifrån sin egen verklighet dvs hon fick gå i en skola med huvudsakligen självstudier och mycket lite lärartid. Konsekvensen av att somliga skolor har en extremt hög lärartäthet är ju, att på andra skolor så är lärartätheten otroligt låg.

  Jag håller helt med dig, att det är olyckligt att en klass ofta får byta lärare. Men det är inte något som enbart är olyckligt i ”skolan idag”. Det har alltid varit negativt för elever med täta lärarbyten.

  Jag förstår f.ö. inte, varför du klagar på att kommentarerna är anonyma? Du är ju själv anonym vilket är helt OK.

  (A propos de rasistiska kommentarer som du noterat, så kanske GP har raderat dessa. Eller vad syftade du på?)

 2. Maria skriver:

  Hej Lilla O!

  Men Lilla O, ”barnet” som skriver krönikan har ju tagit steget ut i vuxenvärlden genom att skriva en krönika i GP. Det ingår i att bli vuxen, att man får återkoppling från andra människor, som inte till punkt och pricka delar ens åsikter.

  skall det givetvis stå. 🙂

  —–

  Har du några funderingar varför nätkommentarer verkar vara mer frispråkiga (t.o.m. ibland ohövliga)? De signaler man får ansikte mot ansikte med någon kanske verkar hämmande, på vad någon säger? Utan några sådana hämningar, så är (de flesta) människor kanske mer uppriktiga?

  Du verkar förklara mindre trevliga nätkommentarer med, att det är (som du ser det) fel sorts människor som kommenterar. Du skriver, att de är ”av samma skrot och korn”.

  Tror du verkligen, att detta är hela förklaringen?

 3. Vixxtoria skriver:

  Två saker:
  Den ena är att ganska många skriver saker anonymt som de aldrig skulle säga (eller skriva) i sitt eget namn. Det ligger i nätanonymitetens natur. (Sen kan de flesta spåras ganska lätt via ip-nummer, men den där dumma kommentaren finns ju där redan.)

  Den andra är att när GP låter en ung reporter (för det är Graffiti-reportrarna) skriva för dem, så har man också ett ansvar, som innebär att medarbetarna inte ska behöva utsättas för personangrepp (det är en helt annan sak att ens åsikter ifrågasätts). Man borde utnyttja möjligheten att moderera kommentarer till exempel. Rasistiska kommentarer borde väl i det här fallet t o m falla under allmänt åtal?

 4. Lilla O skriver:

  Nu verkar de värsta kommentarerna vara borttagna, så GP har tagit sitt ansvar. Skönt. Fortfarande finns det några kommentarer som är på gränsen, men angreppen är borta. Barn är barn även om de skriver i tidningen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s