Mina känsloböcker

Jag tänkte besvara mina egna bokfrågor. Inte så lätt att komma på svar till alla frågor märkte jag, men det gick. Kul om du också svarar i en kommentar eller ett eget inlägg!

 

Berätta om en bok som:

 

1. fick dig att skratta.

Jag skrattade gott åt Kollektivt Självmord av Arto Paasilinna som handlar om ett inte alls roligt ämne, men ändå är väldigt roligt skriven. Två män som planerar att ta sitt liv har lyckats välja ut samma plats att dö på. Istället för att möta döden möter de varandra. De beslutar sig för att bilda en självmordsklubb och drar ihop alla självmordskandidater runt om  Finland för att genomföra ett gigantiskt, kollektivt självmord.

2. fick dig att gråta.

Jag grät floder när jag läste En sorts kärlek av Ray Kluun där skithögen Sten beskriver sin frus sjukdom och död. Riktigt, riktigt gripande.

3. gjorde dig riktigt arg.

Jag blev riktigt irriterad och arg när jag läste Sharon and my mother in law av Suad Amiry som beskriver sitt liv i Ramallah. Ingen lätt plats att leva på helt klart. Mitt i en konflikt som ganska ofta verkar omöjlig att lösa. 

4. fick dig att vilja besöka platsen där den utspelades.

Jag läste L M Montgomerys böcker om Anne och Emily som barn och de utspelade sig på Prince Edward Island utanför Canadas östkust. Dit har jag alltid velat åka. I mitt huvud har jag målat upp en fantastisk bild av denna mytomspunna ö. Risken att jag skulle bli besviken är överhängande. Kanske bäst att stanna hemma?!

5. handlar om en historisk tid som du tycker om.

Tycker om är kanske en dum formulering, tycker är spännande eller intressant hade kanske varit bättre. Svårt, då jag sällan läser historiska romaner. Trots att jag är historielärare är det inte min kopp te. Tycker dock att det är spännande att läsa om första delen av 1900-talet i Sverige. En lite mindre känd serie av Per Anders Fogelström som handlar om några pojkars uppväxt och vänskap. Fyra böcker och fyra nedslag i deras liv. Den första är Upptäckarna som kom 1972. Den följdes av Revoltörerna, Erövrarna och Besittarna.

6. du ångrar att du läste ut.

En av de sämsta böcker jag läst i år är Vi som hade alla rätt av Kristina Thulin och Jenny Östergren och den var riktigt dålig. Dock tillräckligt lättläst för att inte ta särskilt mycket av min tid i anspråk.

7. finns i dina tankar trots att det var länge sedan du läste den.

Sömnlös av Barbara Voors läste jag 2001, men ibland kommer tankarna på den fortfarande. Det är en riktigt annorlunda bok där olika personers liv vävs samman. Sömnlösheten gör att huvudpersonens värld är lite suddig och det förmedlas på ett häftigt sätt i språket. Egentligen är det mest känslan som läsningen väckte som jag kommer ihåg, snarare än konkreta detaljer.

8. har väntat i bokhyllan riktigt länge.

Glöd av Sándor Márai har stått oläst väldigt länge. En liten tunn sak som jag hört är  bra och som jag definitivt ska läsa någon gång.

9. du inte förstår att så många tycker om.

Jag har svårt att förstå att Liza Marklund kan sälja så många böcker. Sprängaren var okej, men de andra deckarna jag läst är mediokra. Speciellt Prime Time.

10. du tycker att alla ska läsa.

Jag tycker att alla ska läsa En komikers uppväxt av Jonas Gardell. Det är både en bra samhällsskildring av 70-talets Sverige och en brutal skildring av utanförskap och mobbing. Livet som tonåring är inte roligt oavsett vilken tid man lever. En modern klassiker!

Detta inlägg publicerades i Böcker och märktes . Bokmärk permalänken.

17 kommentarer till Mina känsloböcker

 1. ihannashuvud skriver:

  Jag har inte läst ”Kollektivt självmord” men däremot annat av Arto och jag har skrattat högt.

  När jag var mindre, lågstadiet/mellanstadiet ungefär, så skrattade jag så högt när jag låg och läste på kvällarna att mamma kom och såg vad som hade hänt. På bio kan jag också skratta gott. Inga små fniss utan riktiga gapskratt.

 2. bai skriver:

  Eg satt faktisk å lurte på om eg skulle skrive Liza Marklund sjølv, på 9’aren. Eg las Sprengeren i sommar, og det var direkte pinlig.

 3. Hundöra skriver:

  En bok som jag tycker ger liknande läsupplevelse som En komikers uppväxt av Jonas Gardell är Underdog av Torbjörn Flygt. Den rekommenderar jag som ett alternativ eller om man gillade En komikers uppväxt kan Underdog vara något.

  • Lilla O skriver:

   Tycker jättemycket om även Underdog! En bra barndomsskildring är något av det bästa jag vet, men dåliga är riktigt jobbig läsning. Har svårt för de supereländiga utan distans. Däremot tyckte jag om Mig äger ingen som är riktigt eländig, men inte svulstig på något sätt.

 4. Helena skriver:

  Håller med om ”En komikers uppväxt” – hade en Gardellperiod där ett tag och gillade flera av hans böcker ”Fru Björks öden och äventyr” och ”Frestelsernas berg” minns jag som favoriter. Men ”En komikers uppväxt” är nog bäst ändå.

  Kul med tips om en annan Fogelströmserie att läsa!

 5. Maria skriver:

  Hej Lilla O!

  Puh! Det var inte en lätt enkät det där, men här är mina svar:

  http://princessjinx.blogg.se/2009/september/lilla-o-s-enkat-om-bocker-som-vacker-kanslor.html

 6. Therese skriver:

  Det här var en trevlig lista! Jag är med!

 7. DeckarRuth skriver:

  Jag har också svarat på ditt fina formulär! Hittas här:
  Är dock ny på att blogga så bry dig inte om layouten
  http://deckarruth.bloggsida.se/

 8. DeckarRuth skriver:

  Jag har också svarat på ditt fina formulär! Hittas här:
  http://deckarruth.bloggsida.se/

 9. Lilla O skriver:

  Dina kommentarer fastnade i mitt spamfilter, så jag hoppas att du inte är en trojansk häst eller något annat hemskt 😉

 10. DeckarRuth skriver:

  Nejdå 🙂 jag lovar

 11. Ellinor skriver:

  Nu har jag också svarat på den här enkäten, kul men stundvis lite svårt.

 12. Malena skriver:

  Hej,

  Har aldrig besökt din blogg förut, men fick tips via JennyM om din utmaning. Så nu har jag gjort den hos mig! Hälsa gärna på. Såg nu att du och jag hade en bok gemensam i vår lista (jag gjorde min lista innan jag hälsade på här…)

  Hit kommer jag gärna igen! Trevlig blogg.

 13. Lilla O skriver:

  Kul att du tittade in! Måste surfa in till sig och se vilken bok vi har gemensamt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s