Nobelalfabetet

Kreativa Lyran startar idag en ny utmaning. Varje fredag presenteras en bokstav i Nobel-alfabetet.

Det här är Lyrans instruktioner:

”I Nobel-alfabetet utmanas ni att besvara ett par frågor (eller rättare sagt uppmaningar) utifrån första bokstaven i en författares för- eller efternamn eller utifrån första bokstaven i en boktitel. Varje vecka kommer en ny bokstav att presenteras, men för att göra det lite mer oförutsägbart kommer bokstäverna inte att presenteras alfabetiskt. Det ställs inga krav att man ska ha läst författaren eller boken ifråga, man kan lika gärna skriva om författare/böcker man är nyfiken på.

När det gäller Nobelpristagarna är det givetvis Nobelpristagarna i litteratur som avses. När det gäller Nobelpriskandidaterna, dvs era förslag på kommande Nobelpristagare gäller i denna utmaning (liksom för Svenska Akademien) kriteriet att författaren skall vara nu levande. Det är således ingen idé att försöka med vare sig Kafka eller Astrid Lindgren, hur välförtjänt det än må vara. När det gäller era förslag på Nobelpristagare vill vi också få en liten motivering.”

För att kunna nominera korrekt läste jag igenom vad som egentligen gäller för priset. Läs mer på Svenska Akademins hemsida.

”Berättigade att föreslå pristagare är Akademiens ledamöter, ledamöter av andra akademier och samfund med likartade uppgifter, professorer i litterära och språkliga ämnen, tidigare litterära Nobelpristagare samt ordförande i författarorganisationer som är representativa för sitt lands skönlitterära alstring.

Förslag till årets pristagare skall ha inkommit skriftligen till Nobelkommittén senast den 31 januari. Förslagsskrivelsen skall vara undertecknad av förslagsställaren och kan inte skickas via e-post. Förslaget bör, men måste inte, åtföljas av en motivering. Det går inte att föreslå sig själv som kandidat, dvs. Nobelpriset kan inte sökas. Varje år brukar det inkomma ungefär 350 förslag.

Under våren bearbetas förslagen av Nobelkommittén. I april fastställer Akademien en preliminär kandidatlista omfattande 15-20 namn, och inför Akademiens sommaruppehåll brukar kandidatlistan vara reducerad till cirka fem namn.

I oktober träffar Akademien sitt val. För att valet skall vara giltigt krävs att någon kandidat får mer än hälften av de avgivna rösterna.”

Kravet är att kandidaterna ska skriva skönlitteratur, att de nominerats korrekt och att det ska finnas en ”idealisk rigtning” i det de skriver (enligt Nobels testamente) Enstaka verk kan belönas, eller ett livsverk. Kravet är numera att författaren som får priset ska finnas i livet.

Nobel uttryckte också tydligt att nationella hänsyn inte skulle tas. Således skulle författare från samma land kunna få priset flera år i rad. I praktiken är det inte så. De svenska författarna har också lyst med sin frånvaro så länge jag funnits. Sju svenska författare har fått priset (en av dem är Nelly Sachs som flyttade till Sverige som 26 åring) och elva kvinnor. Första priset delades ut 1901.

Och syftet då? Det framgår med all önskvärd tydlighet att popularitet snarare är en nackdel än fördel. Ett viktigt författarskap ska synliggöras och är författaren redan för populär och/eller lätt tillgänglig gör således priset mindre skillnad.

”Vad är syftet med Nobelpriset i litteratur? Skall priset utgöra en belöning för utförda prestationer, eller skall det ha en stödjande och främjande funktion? Detta är en fråga som ibland blir aktuell i kommittén mot slutet av perioden. En ledamot hävdar 1932 i ett särskilt yttrande att ett pris till John Galsworthy, som är ”en populär och världsberömd storhet, vars lätt tillgängliga romancykel blivit läst och uppskattad överallt”, inte kommer att ha ”den ringaste betydelse, varken för honom själv eller för litteraturen”; däremot skulle Akademien genom att ge priset till Paul Ernst belöna ”en karaktärsfull, självständig författarpersonlighet, som står utanför marknadslarmet”. Femton år senare tvekar kommittén inför Ernest Hemingways kandidatur, bl.a. därför att man inte har kunnat ”frigöra sig från den känslan, att priset i detta fall bleve en ofruktbar gest, eftersom prissumman efter amerikansk succéstandard säkerligen är betydelselös”.”

Här finns alla pristagare. Här finns ett inlägg med de pristagare jag läst och vill läsa.

Nu ger jag mig på den första bokstaven!

Det här inlägget postades i Böcker och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s