Dags för kurs…

…och lite kreativt tänkande! På tisdag och onsdag ska jag på kurs i entreprenöriellt lärande. Det handlar om att vända lite på kunskapssynen och fokusera på strävansmålen snarare än uppnåendemålen. Att hjälpa eleverna att hitta sin egen motivation och drivkraft snarare än att trycka i dem kunskap som de inte ser någon mening med. Detta är en pedagogik främst för gymnasieskolan och jag tycker att den verkar riktigt spännande. Författarna till boken Så tänds eldsjälar -en introduktion i enreprenöriellt lärande sätter ord på mycket av det jag funderat över. Samhället kräver andra kunskaper dag än för några år sedan. När samhället förändras kan skolan inte bli en bakåtsträvande bromskloss. Istället ska samhället och skolan mötas. Författarna Marielle Peterson och Christer Westlund talar om den förändring som skett i skolan de senaste femton åren för ett paradigmskifte. Läroplanen har ännu inte lyckats genomsyra undervisningen då förändringarna i det pedagogiska synsättet var så omfattande.

”Kännetecknande för de flesta stora paradigmskiften är att en del människor vill sträva tillbaka till det gamla, exempelvis att med gamla metoder införa ordning och reda. medan andra vill ta stora steg  framåt och skapa helt nya strukturer, arbetssätt och former. Helt klart är att det inte räcker med mycket ”kunskap” för att överleva och ha en plats i dagens yrkesliv. Men vad ska skolan prioritera? Ämnesskolning som traditionen förespråkar? Kompetensutveckling som förberedelse för arbetslivet? Fostran av individer? Åsikterna går isär.”

Jag tror att skolan måste sluta att isolera sig. Ofta uppmuntras egenskaper som att sitta tyst och lyssna. Att helt enkelt vara passiv. Flickorna fixar det bra. I arbetslivet krävs helt andra egenskaper. Ska vi inte förbereda våra elever för arbetslivet? Självklart ska vi det

Kärnan är motivation. Att lära för att man vill och för att man tycker att det är viktigt. Inte för att någon lärare eller förälder säger att du måste. Tvång leder inte till varaktig kunskap.

Jag återkommer med mer tankar kring detta efter utbildningen! Som så mycket annat är det inget nytt utan bara en förnyelse av det gamla, men en förnyelse som tilltalar mig.

Det här inlägget postades i Skolsnack och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Dags för kurs…

  1. Intressant kurs! Du måste berätta mer om den efteråt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s