Men snälla rara fru Anka

Jag skulle aldrig komma på tanken att se programmet Svenska Hollywoodfruar. Det räckte att se reklamen för att vara säker på att det inte var någonting för mig. Efter att ha läst Annika Ankas debattinlägg på Newsmill är jag helt säker på att jag tog rätt beslut i måndags.

Fru Anka menar att hon är en förebild för svenska kvinnor. Hon ondgör sig över män som inte uppvaktar sina kvinnor och ännu mer över kvinnor som inte ställer upp på alla sätt på sina män. Största kängan ger hon de svenska papporna:

”Svenska pappor är tragiska med sina blöjbyten och sin jämställdhet. En riktig amerikansk man får panik om han är ensam med barnet i mer än 20 minuter. Amerikanska pappor lagar inte mat och stryker inte, de jobbar och försörjer sina familjer.”

Själv vet jag inte om jag ska skratta eller gråta. På vilket sätt skulle detta vara något att sträva efter? Jag hoppas verkligen att inga svenska kvinnor ser Annika Anka som en förebild. Och vad har förresten jantelagen med könsroller att göra?

Möjligen ska hon ha en eloge för att hon skapat en hel del arbetstillfällen:

”Anna Anka hymlar inte med att hon har barnflicka. Och en massagekvinna, en hårtjej, en nageltjej, en personlig tränare, och en hundskötare. Livet som mamma skulle vara mycket svårare annars.”

Martin Söderström skriver om programmet i sin krönika och konstaterar att det lämnar en ganska dålig smak i munne. Han menar dock att han garanterat kommer sitta klistrad även nästa vecka. Jag lovar att jag inte kommer att göra det.  Jag är inget fan av lyteskomik.

Läs också Skriet från kärnfamiljen och Networking om hemmafruar i allmänhet och Annika Anka i synnerhet.

Det här inlägget postades i Familj, Genus och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Men snälla rara fru Anka

 1. Hanna skriver:

  Jag har också läst och reagerat på Anna Anka’s, i brist på bättre ord, smörja. Hade varit intressant att få sätta sig ner med henne och ställa lite motfrågor.

 2. Anita skriver:

  Har bare en kommentar: HALLO!!?! Glad det ikke er meg…

 3. Maria skriver:

  Jag vet inte riktigt om jag ska skratta eller gråta. Det är svårt att ta en person på allvar som har ett namn som låter som en serietidningsfigur. Och som dessutom har mage att påstå att hon bara är 38 år gammal…

  Tack så mycket Lilla O för dina lyckoönskningar inför jobbintervjun. Jag hoppas att jag får svar innan veckan är slut – jag är så sjukt nervös att jag inte kan koncentrera mig på någonting annat. Att vara ovetandes är ren tortyr!

  Kramar till dig!

 4. DeckarRuth skriver:

  Kan bara hålla med. Låt denna Anka stanna i Amerika.
  http://deckarruth.bloggsida.se/diverse/galna-fru-anka

 5. sofiefastesson skriver:

  samtidigt kan jag ha svårt att förstå hur ni kan se så nervärderande på någon annans värderingar och val i livet, och med det vill jag inte ha sagt att jag tycker att någon av er har rätt eller fel. Det som är fel är att båda parter inte acceptera att alla har rätt till sina egna åsikter, och tror att människor ska orka bry sig.

  Jag tycker om folk som Anna Anka, hon får världen att reagera och starta debatt, sedan huruvida hon är medveten om det eller inte lär vi inte få reda på. En människa som anser att hon ”har råd” att riskera folks syn på henne genom att vara sig själv och gå ut med sina värderingar tycker jag ska ha en eloge. Och att hon tycker att mannen ska få det han vill ha, är det inte exakt det man strävar efter att ge den man älskar? Oavsett om det är en kvinna eller man. Ser man annorlunda på en relation som man värderar så högt att man kan kalla det kärlek och använda ord som ”älska” kanske man ska fundera lite djupare på vad man anser begreppen älska och kärlek betyder… Jag tycker att man ska få ha viljan att ge sina kära allt man har utan att bli nervärderad av någon!

  Tack för en trevlig blogg!

 6. Ingrid skriver:

  Lilla O- jag tänker heller inte öda en minut av min dyrbara ”återstående-livstid” på sådan veritabel smörja som programmet om de där larviga Hollywoodfruarna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s