Tematrio – Missade Nobelpristagare

temanobelpris

Det finns alltid åsikter om vem som ska få eller borde ha fått Nobelpriset i litteratur. Denna vecka vill Lyran att vi nämner tre av dem som aldrig fick priset, trots att de gjort sig förtjänta av det.

1. Nevil Shute (1899-1969) som skrivit bland annat Pied Piper, On the Beach, The far country och A town like Alice tillhör mina favoriter. Han skriver både vackert och gripande och undviker inte svåra ämnen.

2. Många svenska författare fick priset då det var nystiftat och jag hade gärna sett att Gustav Fröding (1860-1911) hade varit en av dem. Efter skandalen och rättegången 1896 om den ”vågade” dikten En morgondröm (som jag förövrigt tycker är fantastisk) var han knappast aktuell.

3. Edit Södergran (1892-1923) hade definitivt varit värd priset. Fantastiska diker som om man får tro litteraturvetare var ganska mycket före sin tid. Då hon dog endast 31 år gammal hann hon inte njuta av framgången.

Det här inlägget postades i Böcker och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Tematrio – Missade Nobelpristagare

 1. Lyran skriver:

  Fröding är så klart helt unik och borde fått alla pris. Jag tycker mycket om hans dikter på bygdemål. Om det blir en till Jorden Runt-utmaning ligger Nevil Shute högt uppe på listan över författare från Australien.

 2. Mikaela skriver:

  Åh, har du hört Nicolai Dunger sjunger Edit Södergran? Dunger har tonsat hennes texter så jätte jättefint. Ganska speciell musik men helt fantastisk tycker jag.

 3. Lilla O skriver:

  Tack för tipset Mikaela. Ska definitivt kolla upp det!

 4. Vixxtoria skriver:

  Södergran är bra! Jag funderade på en förbisedd kvinnlig trio med Cora Sandel och Agnes von Krusenstjerna, men kunde inte komma på något tredje namn som satt som en smäck där, men Södergran hade ju passat finfint.

  Frödig och Shute är inte så dumma heller.

 5. Lilla O skriver:

  Cora Sandel är ännu ett måste som jag förbisett. Måste läsa. Tror du att man kan få tjänstledigt för att förkovra sig? 😉

 6. Ping: Tematrio « Mattias Svensson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s