Utslag av oro

Utslag av oro

En ”Må-bra-bok” säger omslaget till Mark Haddons Utslag av oro men det vet jag inte om jag skulle kalla den. Det är däremot en riktigt bra bok om en ganska dysfunktionell familj. Pappa George är något av en hypokondriker och är säker på att hans hudutslag är cancer. Mamma Jean är otrogen och vet inte riktigt vem hon ska välja. Dottern Katie ska gifta sig med Ray trots att hon inte är säker på att hon älskar honom och trots att hennes familj inte tycker om honom. Sonen James älskar Tony, men han vågar inte stå för sin kärlek. Till systerns bröllop ska han definitivt inte få följa med.

Dessa udda figurers liv snurrar snabbare och snabbare mot Katies bröllop och mot undergången. Trots svärtan är det ingen deprimerande bok, tvärtom bjuder den på en hel del skratt. Historien är dessutom både bra, gripande och annorlunda. Tempot är vansinnigt, men samtidigt vilar Haddon i detaljerna. Han tecknar omsorgsfullt en familjs sönderfall och/eller återuppbyggnad. Vad det egentligen är som händer vet vi inte förrän det är över. Det handlar om att finna trygghet både i sig själv och i andra. Att kunna titta på sitt liv med nya ögon och faktiskt se vad som verkligen finns i det. Vad och vem som har betydelse. Det handlar om att våga lyssna till sin egen röst istället för att leva det liv andra vill att man lever. Det handlar också om att livet kanske inte alltid är så himla kul eller glamouröst, men att vardagen också kan vara okej.

Tack min hemliga bokvän för denna mycket läsvärda bok. Mark Haddons debutbok Den besynnerliga händelsen med hunden om natten (underbar titel) står definitivt kvar på min Vill-läsa-lista.

Detta inlägg publicerades i Böcker och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Utslag av oro

  1. Miss E skriver:

    Har inte läst denna, men läste den om hunden i somras och den är riktigt läsvärd!

  2. Tekoppen skriver:

    Hunden är SÅ bättre! Men den här är inte helt dum den heller…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s