Byt perspektiv snälla

Tanken är säkert god när Björklund idag lanserar ett utvidgat Lärarlyft som innebär att lärare kan studera utomlands med 80% av lönen, men som vanligt missar han det verkliga problemet i läraryrket. Arbetsmiljön och lönen.

Arbetsmiljön tar han visserligen upp, men stannar helt vid ordningsproblem och vi vet hur han tror att de ska lösa, genom att ge lärare befogenheter att beslagta mobiltelefoner och annat mer eller mindre meningslöst. Klassrumsmiljön måste definitivt förbättras och det viktigaste är då som jag ser det att minska klasstorlekarna. Alla elever behöver stöd och att se till allas individuella behov är helt omöjligt i klasser på drygt 30 elever.

”Ett skolväsendes kvalitet kan aldrig överstiga kvaliteten på dess lärare. Ett land – om det ska förmå alla elever att lyckas i skolarbetet – måste locka de mest motiverade och studiebegåvade ungdomarna till läraryrket, ge dem en lärarutbildning av högsta kvalitet, låta dem utvecklas i sin professionella roll och, inte minst, rekrytera rektorer med kraft och förmåga att vara pedagogiska ledare.”

Här har Björklund tveklöst rätt, men jag tror inte att de duktigaste studenterna främst skräms bort av den sk. enkla utbildningen utan snarare av vetskapen att de kommer att få ett tufft jobb som ger riktigt lite betalt. Varför skulle toppstudenter välja ett låglöneyrke som dessutom är väldigt krävande?

Men visst är fortbildning enormt viktig, men ur många har egentligen fått lov att utnyttja lärarlyftet? Allt för många har fått avslag då kommunerna inte anser sig ha råd att betala sin del av lönen. Ett  statligt alternativ är helt klart bäst, men kanske hellre i form av den nya versionen av Friår som Miljöpartiet vill införa.

Så vad vill jag ha sagt egentligen? Bra att Björklund vill satsa på lärarna, men kanske ska han ändå fundera i lite andra banor. Fortbildning ska absolut prioriteras, men satsa också på att förbättra arbetsvillkoren och framför allt lönerna.

Det här inlägget postades i Skolsnack och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Byt perspektiv snälla

  1. Kjell skriver:

    Ja men lönen sätter ju inte en minister. Arbetsvillkoren kommer ju också att förbättras när alla FP-förslag slår igenom.

  2. Ping: Guldstjärna till Björklund « Christermagister

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s