Lite att göra…

Var femte ung tror att hiv kan botas, skriver Aftonbladet. Självklart har skolan ett stort ansvar i utbildningen av eleverna i frågor som rör sex och samlevnad. Kanske är det lite väl enkelt att lägga hela ansvaret där, men visst ska det satsas på information i skolan. Kanske är det dags att göra samlevnadsfrågorna till ett eget ämne. På vissa skolor ingår det i ämnet Livskunskap, men långt ifrån alltid. Istället handlar det i alla fall på grundskolan om ett gemensamt ansvar som alla anställda inom skolan har. Det låter bra att alla har ansvar, men tyvärr tror jag att det istället slutar med att inget blir gjort. Allas ansvar blir ofta lätt ingens om det inte finns tydliga riktlinjer.

Att införa ämnet Livskunskap eller motsvarande som eget ämne både på grundskolan och gymnasiet, med en kursplan där frågor om sex får stort utrymme, tror jag är en nödvändig lösning. Lärare med intresse för ämnet och dessutom gedigna ämneskunskaper skulle då undervisa eleverna och vi skulle slippa generade diton som varken vill eller kan tala om ämnet. Då skulle sex och samlevnad inte heller kunna ”rivas av” under en temadag eller liknande. Kontinuitet är viktigt.

Jag skulle gärna fortbilda mig för att få mer kompetens i ämnet. Sex och samlevnad och annat som hör Livskunskap till är riktigt spännande. Det behövs också mer värdegrundsarbete i skolan när ungdomar mår allt sämre vilket gör satsningen på ämnet ännu viktigare.

Det här inlägget postades i Skolsnack och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Lite att göra…

  1. Hemliga damen skriver:

    Håller med. Särskilt tveksam är jag till temadagar. De blir ofta ett alibi, en pappersprodukt för redovisningens skull. Kontinuitet skulle inte heller skada när det gäller exempelvis HBT-frågor, istället för en krystad, kanske påtvingad temadag i ämnet som knappast leder till någon långsiktig attitydförändring.

  2. Lilla O skriver:

    Håller med, temadagar blir ofta ett sätt att kunna bocka av ämnen som egentligen borde få ta mycket mer tid. HBT-frågor är definitivt en sådan, droger en annan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s