Lättläst eller inte?

För ett tag sedan fick jag ett paket från LL-förlaget med lättlästa böcker som jag nu börjat beta av och lämna vidare till mina elever. Jag vill gärna läsa en bok först innan jag rekommenderar en elev att läsa den för att vara säkrare på att den är på rätt nivå.

LL-förlaget ger ut lättlästa böcker på olika nivåer Lätt, Lättare och Lättast:

Lätt = 3 och 3+
3) De skönlitterära böckerna är tjockare kapitelböcker med längre meningar och ovanligare ord. Bisatser och bildspråk förekommer. Handlingen kan hoppa i tid och rum och ha ett större persongalleri. Fackböckerna tar upp ämnen som kräver viss förförståelse men de är alltid illustrerade så att bilden stöder texten.

3+) Här kan författaren ta ut svängarna lite mer, ordförrådet är större, språket har bisatser och metaforer, meningarna är längre. Genom denna nivå vill förlaget visa att det lättlästa språket utvecklas. Nivån är lämplig för läsare som är på väg mot
den ”vanliga” litteraturen.

Lättare = 2
2) Handlingen är enkel och väl disponerad, ord och uttryck är välkända, meningarna korta. Böckerna är oftast illustrerade men pocketböcker och klassiker
kan sakna illustrationer.

Lättast = 1 och 1+
1) Här finns böckerna där bilder är det som bär berättelsen. Mycket lite text med enkla meningar och korta rader.

1+) Lätta kapitelböcker där handlingen
utspelas i vardaglig miljö och har få personer. Ordvalet är enkelt, meningarna korta. Böckerna har alltid många illustrationer.Böckerna från LL-förlaget är alltid lättlästa. Vid varje bok står siffran 1, 2 eller 3. Med denna siffra vill vi visa hur lättläst boken är.

När natten är som mörkast av Britt Engdal är en bok på Nivå 2 och därmed ganska enkel. Jag tycker att det är en riktigt spännande bok om Max som ser spöken i sitt hus och tillsammans med en klasskamrat börjar undersöka saken. Trots att huvudpersonerna bara är 13 år tror jag att mina elever mellan 16 och 20 skulle uppskatta den. En enkel och okomplicerad handling och ett bra språk gör att det här är en mycket läsvärd bok som är en god läsupplevelse trots sin enkla utformning.

Betydligt mer komplicerad är den förkortade versionen av Marie Jungstedts Den du inte ser som ändå ska vara på nivå 2. Ett mord sker på Gotland och kommissarie Knutas kopplas in. Snart misstänks den döda kvinnans pojkvän, men när ännu en kvinna mördas samtidigt som han sitter häktad förstår polisen att de fångat fel person.

Jag tycker inte att det här är en enkel bok att läsa. Jag hade svårt att hålla ordning på alla personer och handlingen har stora logiska luckor. Det är svårt att förkorta komplicerade historier och behålla logiken tyvärr. Ett vanligt problem med så kallade lättlästa böcker. Visst är språket enkelt och meningarna korta, men Den du inte ser är absolut ingen lättläst bok.

Samma problem hade den omskrivna versionen av Camilla Läckbergs Isprinsessan.

Detta inlägg publicerades i Böcker och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s