En lekande mamma och en diskande pappa

Calle Schulman skriver om pappor och mammor i dagens Expressen. Pappor som leker, busar och lär barnet viktiga saker som att ”rensa abborre utan att sticka sig på fenorna”. Mammorna hinner inte med det roliga. För henne gäller matlagning och disk. Pappa dyker upp ibland och hittar på kul saker. Det tråkiga vardagsarbetet, grovarbetet lämnar han till frugan. Hon är ju så mycket bättre på det och hur som helst så har ju han ett så viktigt jobb. Eller?

Det är minnet av pappan, den roliga och spännande lekkamraten som var som en speciell gäst i våra liv, som dominerar då vi tänker tillbaka på barndomen. Lite orättvist mot mamman som faktiskt fanns där hela tiden.

Så här skriver Schulman:

”Det är lätt att vara en stjärna om man bara gör korta inhopp i ett familjeliv, på samma sätt som att vilken svennebanan som helst skulle platsa i en fotbollslandskamp om en match bara var 30 sekunder lång. Men en match är 90 minuter, och det är bara mammorna som spelar hela matchen.”

Jag känner igen min egen pappa i beskrivningen. En pappa som på många sätt var en inhoppare, men som jag tror hade varit en mer aktiv spelare om han fått barn idag. Jag hoppas att det är en generationsfråga, men tyvärr tror jag att inhoppande pappor är allt för vanliga även idag. Jag har svårt att förstå varför. Visst är det kanske enklare att göra små lustiga gästspel i sitt barns liv, men vem mår egentligen bra av det?

Det här borde alla pappor (och mammor) som tycker att det viktigaste är att pappan faktiskt har kvalitetstid med sina barn då och då snarare än kvantitetstid. Fler pappor borde spela hela matchen. Mina barns pappa gör det. Även i förlängningen. Jag önskar och tror att mina barn ska komma ihåg en lekande mamma och en diskande pappa. Nu ska jag stänga av datorn, så att mina barn inte bara minns mig fastvuxen vid tangentbordet.

Annons
Detta inlägg publicerades i Familj och märktes . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till En lekande mamma och en diskande pappa

  1. Hanna skriver:

    Jag tror och hoppas att mina framtida barn kommer ha en mamma och en pappa som finns för dem på lika villkor. Både i allvar och i lek. Jag har själv växt upp på det sättet, förutom åren då pappa studerade 30 mil hemifrån, men på helgerna såg jag honom både städa, laga mat och leka med mig.

  2. Hemliga damen skriver:

    Mina barns pappa är också med även i förlängningen. När det sedan övergår till straffar har jag tappat allt hopp – men han håller ut och klarar biffen med uthållighet och finess.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s