Ett långt citat

Jag ska läsa De apatiska av Gellert Tamas så snart som möjligt. Tills dess får ni nöja er med delar av Gabriel Byströms recension i GP:

”Med stor systematik plockar Gellert Tamas sönder alla argument som funnits för de teorier Marie Hessle och Barbro Holmberg spred och som fortfarande lever kvar på många håll. Ett av många generande exempel i Tamas genomgång rör chefsöverläkaren Tomas Eriksson, som i SVT:s Debatt konstaterade att han botat flera barn genom att ta bort ”stora flaskor” med okänt innehåll från barnen. På den raka frågan hur många barn det handlar om visar det sig att överläkarens resonemang bara handlat om ”teoretiska överväganden”.

En gång hade Eriksson träffat ett apatiskt barn, en nioåring som senare avvisades. Annars ingenting. Och så håller det på. All argumentation smulas sönder och man hade kunnat skratta åt all hobbypsykologi som gavs spridning, alla knäppgökar som gavs tolkningsföreträde av välvilliga medier, om inte omständigheterna varit så fruktansvärda. Om inte resultatet hade varit ett antal krossade, svårt sjuka barn som dumpats på olika flygplatser runtom i Europa.

Vad det handlar om är en skickligt iscensatt ryktesspridning byggd på undermålig faktagrund och politikers och tjänstemäns personliga antipatier. Det är givet att ett helt annat mått av ansvarsutkrävande borde bli aktuellt för åtskilliga av de inblandade. Till exempel Barbro Holmberg, i dag landshövding i Gävleborg.

Gellert Tamas har skrivit en bok som borde vara obligatorisk läsning för politiker, tjänstemän, journalister eller ja, för alla som på något sätt är intresserade av tillståndet i nationen. Inte minst ett valår då ett framrusande nationalistiskt parti kommer att få fler än en etablerad politiker att vilja använda invandringspolitiken som språngbräda. Just nu försöker till exempel den moderate migrationsministern Tobias Billström driva igenom ett förslag som innebär att de flyktingar som kommer till Sverige måste ha jobb och bostad innan deras barn kan få komma hit. Det är svårt att tänka sig ett mer effektivt sätt att skilja familjer, inte sällan med stora trauman i bagaget, åt.

Slutligen. Gellert Tamas kommer att skällas för aktivism, för att vara alltför skarp i sitt tesdrivande. För att ha lämnat den objektiva fåran. Svaret är enkelt. Med De apatiska har bevisbördan förflyttats 180 grader. För dem som fortfarande är trogna den forna regeringens konspirationsteorier återstår allt att bevisa.”

Detta inlägg publicerades i Böcker och märktes . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Ett långt citat

  1. bai skriver:

    Denne har eg også fått veldig lyst til å lese, etter å ha lese dine omtalar av omtalane. Det ser ut til å vere ei viktig bok.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s