Våga inte sticka upp (eller ut för den delen)

”Olle ställde en fråga. Vi duktiga flickor räckte fromt upp våra händer och hoppades och fasade för att få svara, hoppades för att vi ville visa vad vi kunde, fasade för att vi visste att vi skulle bli härmade eller avbrutna eller inte ens hinna svara för att någon kille skulle överrösta oss.

Olle lät blicken glida förbi alla flickarmarna, som vanligt. Saga låg i sin bänk med utsträckta ben, vilande på sina hälar och räckte inte ens upp handen. Olle gav Ludde frågan.

Då gapade Saga det rätta svaret rakt ut, högt och ljudligt.”

Välkommen till Grundskolans år nio där vissa regler gäller för killarna och andra för tjejerna. Där tjejerna snällt väntar på sin tur medan killarna skriker rakt ut. Där tjejerna stannar kvar och hjälper bildläraren Pia att städa både efter sig själva och efter klassens killar. Där det är viktigare för tjejerna att bli accepterade av killarna än att få bra betyg. Där tjejerna gömmer sig och killarna tar plats. In i denna värld kliver Saga som aldrig gått i en svensk skola och hon vill inte alls ställa upp på de här oskrivna reglerna. Hon tar plats och ber inte om ursäkt. Hon är tusen gånger starkare.

Just så,   Tusen gånger starkare, heter ungdomsboken av Christina Herrström där vi får följa det osannolika spelet i en vanlig högstadieklass. En klass som en enda tjej vänder upp och ner. Lärarna,  som först uppmuntrar henne att stötta de andra stackars tjejerna som inte vågar ta plats, blir ganska snart mer provocerade av henne än av någon annan, trots att hon gör samma saker som killarna. Hon anklagas för att uppvigla tjejerna och när inte bara killarna får ta så mycket plats de vill blir det totalt kaos. Med all önskvärd tydlighet visar Herrström att mycket i skolan bygger på att tjejer och killar tar olika roller. Överdrivet? Möjligen övertydligt, men helt klart inte påhittat. Tyvärr.

Den som berättar historien är Signe, den i klassen som egentligen har bäst betyg, men som sällan får beröm och som aldrig vågar ta plats. Hon vill vara mer som Saga och följer henne noga trots att hon inte alltid vågar visa det.

Alla som arbetar i skolan och alla som har en son eller dotter borde läsa den här boken. Jag har som mål att låta mina elever läsa om inte hela, så i alla fall väl valda delar av den. För den som inte orkar läsa alls kommer snart filmen och med det manuset har den alla förutsättningar att bli en kanonfilm. Hoppas bara att de hittat en riktigt bra tjej som spelar Saga. Vilken drömroll! Ett år till får man dock ge sig till tåls.

Snudd på en femma för Tusen gånger starkare men den är lite för övertydlig för att få full pott. Klart läsvärd är den dock!

Annons
Detta inlägg publicerades i Böcker och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Våga inte sticka upp (eller ut för den delen)

  1. Emelie skriver:

    Jag är lärarstudent och när jag läste svenska förra året och en kurs i barn- och ungdomslitteratur så ingick just Tusen gånger starkare. Jag brukar alltid slå ett slag för den då jag tycker att den är otroligt läsvärd.

  2. Ylva skriver:

    Jag håller med om att den ibland är lite övertydlig, men den är så viktig så vi försöker få lärarna att läsa med klassen, trots att gymnasisterna kan tycka att den är för barnslig eftersom det handlar om högstadiet.

  3. Hanna skriver:

    Jag håller med om att det är en väldigt bra bok och viktig.

  4. *Malin* skriver:

    Mina elever i år nio läser den just nu! De tyckte början var seg och tråkig men när Saga väl anländer till klassen lossnar också läsningen. Det ska bli _mycket_ spännande att diskutera den med dem sedan.

  5. mimmie skriver:

    Jag håller med totalt och ger också boken en fyra.

  6. Pingback: Bokfrågornas ABC del 10 « enligt O

  7. Pingback: Våga inte sticka upp (eller ut för den delen) « enligt O

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s