And the winner is…

Vinnaren av Man Booker Prize 2009 är Hilary Mantel för boken Wolf Hall som inte alls låter som någonting för mig tyvärr. Hon var favorit enligt DN och SvD och det må så vara, men jag är inte jättesugen på att läsa denna bok om Thomas Cromwell. Visst är jag historielärare, men historiska romaner som utspelar sig bland gamla engelska kungar är inte riktigt min grej. Nu ska man väl inte vifta bort en vinnare på detta väldigt okänsliga sätt, så visst kan jag omvärdera min inte helt genomtänkta åsikt om någon har bra argument. Är boken läsvärd? Eller finns det kanske något annat Hilary Mantel skrivit som är bättre att börja med?

På tal om prisutdelningar så är det ju ett tag kvar till Nobeldagen, men i morgon klockan 13.00 avslöjar Peter Englund vem som får årets litteraturpris. Bookerpriset är ett av den litterära världens finaste. För att kunna bli nominerad måste boken ha kommit ut under det senaste året, men för Nobelpriset handlar det väl snarare om lång och trogen tjänst. Fyra heta kandidater presenteras i SvD och de tror mest på Philip Roth, vilket baseras på vad litteraturkritker världen runt tror på. Jag håller just nu på att läsa The Plot against America och det hade ju varit lite kul om han fick priset imorgon. Kanske går det att impa lite bland svensklärarkollegorna då. 😉

SvD:s läsare tror istället på en annan amerikan, nämligen Joyce Carol Oates som jag tror faller på sin produktivitet och popularitet. Därmed inte sagt att jag inte hoppas på henne. Samtidigt finns det fler länder än USA. Mina tre kandidater finns här.

Det här inlägget postades i Böcker och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till And the winner is…

  1. Paperback Lover skriver:

    Hon hamnade på Orange-priset kortlista för ett par år sedan med en annan bok, Beyond Black. Vet inte om den faller dig bättre i smaken. Jag tycker inte alltid att de som vinner bokpriser är några speciella läsupplevelser. Men om inte Rushdie vunnit just Booker-priset för sin Midnattsbarnen så hade jag nog inte läst den. Och då hade jag missat något stort. Så jag kan vara villig att ge den här en chans ändå.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s