Kulturfyran om Nobelpris

Veckans kulturfyra handlar självklart om Nobelpriset i Litteratur som det avhandlats spaltmeter om i Bokbloggarvärlden under flera veckor. 

1. Har du läst något av Herta Müller som fick Nobelpriset i litteratur?

Nej, jag satt med Hjärtdjur i knät tidigare i år, men kom mig aldrig för att läsa mer än ett par sidor. Blev först lite besviken på valet, men kommer att ge henne en chans till.

2. Hur många Nobelpristagare i litteratur har du läst böcker av?

Någonstans runt 30, min lista finns här. Det är inte många jag läst mer än en bok av, men Pearl S Buck hör till favoriterna trots att det var säkert femton år sedan jag läste henne. Tycker också om Doris Lessing, Selma Lagerlöf, Eugene O’Neill, Nadine Gordimer, Toni Morrison, José Saramago, Imre Kertész, Wislawa Szymborska och J. M. Coetzee. Listan kan göras ännu längre. Det finns oftast ett skäl till att de fått detta prestigefyllda pris.

3. Har du någon favorit som du skulle vilja fick Nobelpriset?

Jag säger alltid Tranströmer, men hade gärna sett Joyce Carol Oates eller Haruki Murakami som pristagare också. Har inte läst något av Assia Djebar men hon verkar spännande.

4. Och varför inte: en favorit i repris: Vilken bok läser du just nu?

Just nu läser jag The plot against America av Philip Roth som också var aktuell i pristagardiskussionen och Dödens viskningar av Simon Beckett som efter halva boken verkar vara ännu en fullträff av denna deckarkung! För grabbarna O  är det Varning för köttgänget av Sarah Sheppard som gäller. Gärna flera gånger om dagen.

Det här inlägget postades i Böcker och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s