Tematrio – Kina

temakina

Då Kinas nationaldag firades den 1/10 handlar veckans tematrio om just Kina, ett land som både skrämmer och fascinerar mig.  Det var inte heller vilken nationaldag som helst, utan 60 år sedan Mao utropade folkrepubliken Kina. Idag döms också sex uigurertill döden och en till livstids fängelse för mord i samband med oroligheterna i Xinjiang i nordvästra Kina i början av juli. Från politik till litteratur nu.

Berätta om tre böcker/romaner/texter skrivna av kinesiska författare eller som utspelar sig i Kina!

1. Det var väldigt länge sedan jag läste något av Pearl S Buck som fick Nobelpriset 1938. Vet att jag lånade Draksådd, Kejserlig kvinna och Den goda jorden av min mormor. Egentligen var jag kanske för ung för att uppskatta dem, men jag minns att jag fascinerades av den miljö och de karaktärer som Buck skrev om. Bäst tyckte jag om Pion som handlar om en kinesisk tjänsteflicka med samma namn.

2. En annan Pearl är en av huvudpersonerna i Amy Tans Köksgudens hustru som utspelar sig både i Kina och i USA. De två väninnorna Weiwei och Hulan träffas strax före andra världskriget. Deras liv följs åt och de vet alla varandras hemligheter. Parallellt får vi följa deras liv i Kina och  i USA många år senare. Historien berättas av Weiwei som till slut bestämmer sig för att avslöja hemligheterna för sin dotter Pearl. Det var ett bra tag sedan jag läste den här boken, men jag minns att jag tyckte att den var fantastisk och jag har läst fler böcker av Amy Tan som jag också tyckt mycket om. En underskattad och lite bortglömd författare.

3. Jag avslutar min trio med en bok som jag läste i somras, Jadeögat av Diane Wei Liang, som utspelar sig i Beijing och är den första boken om privatdetektiven Mei Wang. Mer mysigt än spännande, men med riktigt bra miljöbeskrivningar.

Det här inlägget postades i Böcker och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Tematrio – Kina

  1. Lyran skriver:

    Amy Tan är mycket bra, tycker jag också. Och Wei Liang läser jag just för miljöskildringarna. Buck har jag nu köpt en bok av och se fram emot att läsa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s