Bra beslut!

Jag gick ur Svenska kyrkan för några år sedan och en av anledningarna var kyrkans exkluderande filosofi som jag tyckte blev allt vanligare. Nu har Kyrkomötet taget ett beslut som minskar denna exkludering och det är jag mycket glad för. Definitionen av äktenskap har nu förändrats även inom kyrkan. Skönt att det var med en betryggande majoritet då segern för ja-sidan blev större än väntat.

”Förslaget röstades igenom med stor majoritet. Siffrorna i slutvoteringen landade på 176 röster för och 62 röster emot. 11 personer valde att lägga ned sina röster.”

Redan den 1 novemember början den nya ordningen gälla så det blir snabba ryck för de par som vill vara först!

”Motståndarna har argumenterat för äktenskapets långa tradition i sin nuvarande form, att bibeln inte ger stöd för könsneutrala äktenskap och att frågan kommer att splittra Svenska kyrkan.”

Det stämmer säkert, men Bibeln är inte direkt en ny bok och för mig är det solklart att kärleksbudskapet måste stå över allt annat. Jag håller med Kristoffer och Mattias i KRISS som menar att religionen ständigt måste anpassa till det samhälle vi lever i.

”Man har allt att vinna på att utmana samhället att bli ännu mera etiskt och ansvarstagande, vilket man också tydligt har gjort i det förflutna. Då skapar man möjligheter för fler svenskar att känna igen sig i de ideal som kyrkan står för och i slutänden kan man hjälpa fler att sörja för sina andliga och etiska behov.”

Man måste fråga sig vad målet egentligen är, att inkludera fler människor eller att skrämma bort de få som faktiskt engagerar sig i Svenska kyrkan just nu. Det är inte en fråga om populism utan snarare om sund utveckling. Det handlar inte heller om att säga upp sina kristna ideal, snarare tvärt om då Jesus var noga med att alla människor är värda att älskas. Då måste de väl också få älska varandra? Antje Jackelén har så rätt när hon skriver följande:

”Jesus sa väldigt lite om sex och äktenskap, men desto mer om rättfärdighet, frihet, kärlek till nästan och fienden samt omsorg om de små. Vi tappar så lätt de rätta proportionerna när vi diskuterar sex.”

Detta inlägg publicerades i Funderingar och märktes . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Bra beslut!

 1. Megdad Sadeqi skriver:

  vilken skamligaste beslut som jesus och hans gud har inte kände till att abnormana ska blanda i deras väg , beslutet har kommit som kalade på arabeska ( shagh,shju , salib )internationell grupp som fattade detta beslut,

 2. Esca skriver:

  Bibeln är ju inte så mycket att lita på. I en av de massa texter som blev bortvalda så kanske det står att könsneutrala äktenskap är helt ok 🙂

 3. Mattias Irving skriver:

  Hejsan och tackar! Det är alltid kul med medhåll när man väl får en artikel publicerad! 🙂

  Jag har engagerat mig mycket i den här frågan, fastän jag kanske egentligen är skeptisk till äktenskapet när det kommer till kritan… Jag tror att vi skulle ha mycket att vinna på att sluta tro på de ”eviga löftena” och börja bejaka våra relationer för vad de är – en lång serie kompromisser, ställningstaganden, ett ständigt flexibelt utbyte som flödar och förändras under livets gång.

  För att anknyta till ditt inlägg, jag vill bara understryka hur mycket jag håller med dig om att kärlek måste vara något man lämnar upp till den enskilda människan. Man kan aldrig någonsin berätta för folk hur de ”ska” älska. Den här naiva idén om att det skulle vara möjligt lever sig ju tyvärr kvar på många håll, men med dagens glädjande beslut kan man ändå ana en ljusning vid horisonten!

 4. Vixxtoria skriver:

  (*viskar* Antje Jackelén är Lunds stifts kvinnliga biskop.)

  • Lilla O skriver:

   Tack Vixx! Gick helt på att de två Ante jag känner är gubbar, men det står ju faktiskt Antje. Nu har jag googlat och informerat mig lite mer tack vare dig! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s