Nobelalfabetet P

p

Lyrans Nobelalfabet handlar denna vecka om bokstaven P.

1. Berätta om en Nobelpristagare, eller om en boktitel skriven av en Nobelpristagare, på veckans bokstav.

2. Berätta om en författare du anser borde få Nobelpriset, eller om en boktitel skriven av någon du anser borde få priset, på veckans bokstav. Motivera varför ”din” författare borde få Nobelpriset.

1. Octavio Paz från Mexico fick priset 1990 och trots att jag inte läst mycket av honom måste jag säga att det jag läst är fantastiskt. Fåordigt och vackert.  Han fick priset med motiveringen ”för en lidelsefull diktning med vida horisonter, präglad av sinnlig intelligens och humanistisk integritet”. Klart läsvärd och jag kommer definitivt att läsa mer av honom. Han skriver både lyrik och prosa.

2. På Chesil Beach av Ian McEwan är en liten  pärla och även hans Saturday är en mycket bra bok. McEwan är bra på att teckna personporträtt och främst då personernas inre tankar och känslor. Det psykologiska spelar huvudrollen och det som inte sägs för historien framåt. Motiveringen då ”För att han med hjälp av detaljer och precision beskriver det allmänmänskliga och universala” Flummig och pretentiös på samma gång, men det är väl så en motivering ska se ut. Precis som på bokstaven I (det blev alltså en favorit i repris).

Det här inlägget postades i Böcker och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Nobelalfabetet P

  1. 2BarnsMamman skriver:

    Själv har jag inte läst särskilt många Nobelvinnare, men kanske vore det dax att ge sig i kast med någon! Hoppas du har en skön helg! Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s