Tematrio – Förtryck

fn

För att uppmärksamma FN-dagen ber Lyran oss att göra en Temtrio på temat krig och förtryck. Två böcker kom jag på direkt, men den tredje fick värka fram. Här är min trio:

1. En halv gul sol av Chimamanda Ngozi Adichie handlar om Biafras frigörelsekrig från Nigeria. Ett krig som pågick mellan 1967 och 1970 och som klassas som ett inbördeskrig. Det kristna igbofolket menade att de var utsatta för folkmord av Nigerias muslimska befolkning. De hade också känt sig förfördelade efter det att Nigeria blev självständigt 1960. Staten Biafra utropade sig självständigt i juli 1967, men erkändes bara av ett fåtal länder. Det nya landets flagga pryddes av en halv gul sol. Fortfarande finns stora konflikter mellan kristna och muslimer i Nigeria. Läs mer om boken här. Och du, det här är ingen tung bok trots att den är mer än 700 sidor tjock. Läs den om du inte redan har gjort det!

2. Förtrycket i Tusen strålande solar av Khaled Hosseini handlar om förtryck på grund av krig, religion och traditioner, men kanske främst om det förtryck som bokens man utövar på sina fruar. Det här är en fruktansvärd bok om att vara kvinna i ett land där kvinnor inte räknas.  De två kvinnorna Mariam och Laila inser snart att de inte kan motarbeta varandra eller ens konkurrera. Istället utvecklas en stark vänskap. En måste bok!

3. Norweigan Wood av Haruki Murakami handlar inte alls om krig, men den kom ändå upp i huvudet när jag tänkte på förtryck. Flera av personerna i boken väljer självmord som en utväg då de inte kan leva upp till samhällets krav. Förtryck är kanske ett starkt ord, men att inte kunna vara sig själv och välja sitt liv är definitivt en inskränkning i individens frihet. Midori är egentligen den enda som vågar vara sig själv. I Japan finns kurser som lär ungdomar att protestera om de är missnöjda istället för att skuldbelägga sig själva och stänga in ilskan. Läs mer här.

Detta inlägg publicerades i Böcker och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Tematrio – Förtryck

  1. Lyran skriver:

    En halv gul sol står ännu oläst i Bokhyllan. Den har börjat hoppa upp och ner och vifta när jag går förbi…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s