En riktig mansfälla

Skrietbloggen tipsade om en fantastiskt krönika som ger ett lite annat perspektiv på den nuvarande föräldraförsäkringen. Ett gäng pappor talar om föräldraförsäkringen som en mansfälla och uppmanar alla pappor att vägra ge bort sina dagar till mamman och därmed riskera att ge bort kontakten med sina barn. Istället för att spendera tid med sina barn jobbar många pappor hur mycket som helst när barnen r små. Inte konstigt då den manliga normen är att jobba, inte att gå ner på deltid och satsa på att komma nära sina barn.

”Mansfällan förstärks av att pappor, till skillnad mot mammor, återgår till arbetet på heltid efter föräldraledigheten. Vi kan utnyttja vår rätt att arbeta föräldradeltid, dvs. den rätt att förkorta sin arbetstid ner till 75 procent som gäller för alla som har barn under 8 år.
Pappor brukar invända att det inte skulle gå på just deras arbete. Märligt nog tycks det ofta vara möjligt för kvinnor med samma jobb. En annan invändning är att pappan oftast tjänar mer och att det därför lönar sig om han jobbar mest. Men i genomsnitt rör sig detta bara om några hundralappars skillnad i månaden om båda går ner till 7-timmarsdag jämfört med om bara mamman har 6-timmarsdag.”

Jag tror inte att mina barn skulle placera sin pappa på femte plats när de ska lista de personer de helst ville prata med när de är ledsna. Han skulle troligen komma på första plats, möjligen på andra någon enstaka gång. Men då har han varit hemma med dem lika mycket som jag. Vi har prioriterat barnen sedan de föddes. Båda två.

Det här inlägget postades i Genus och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s