Jag blir mörkrädd

Rasismen flödas i kommentarerna till dagstidningarnas artiklar så fort ämnet är invandrare. Fördomar, generaliseringar och rena lögner sprids som vore det fakta. Idag verkar det vara populärast att sprida dessa kommentarer till en artikel i DN som handlar om ensamkommande flyktingbarn.

Jag undrar om de som skriver någonsin har träffat ett barn som flytt ensam från sitt hemland. Jag har träffat många. Och ja, de är barn. Jag räknar i alla fall sextonåringar som barn. Och nej, det är inte bara pojkar. Och nej, de har inte tagit med sig hela sin familj hit, för de har ingen familj. Och nej, jag tror inte att de är kallhamrade lögnare som tagit sig hit för att lura till sig en massa pengar. Pengar ja. Det är ju väldigt mycket viktigare än människor.

Hur kan man ens tänka så? Jag blir helt mörkrädd när jag läser kommentarerna. Empati anyone? Har ni någon aning om vad det ordet betyder? Snart kommer det troligen att börja komma liknanande kommentarer hit. Från folk som talar om för mig att jag är dum i huvudet och att jag inte har en aning om hur verkligheten ser ut. Gör ni det. Jag lever i verkligheten och jag har ett hjärta. Det är jag stolt över.

Jag är däremot inte stolt över att den kommun jag bor och arbetar i tar emot fem ensamkommande flyktingbarn per år. Fem. Det är pinsamt lite. Ännu mer pinsamt är det att det finns kommuner som inte tar emot några alls. Mest pinsamt är det att det finns människor som tycker att det är för mycket att ta emot så få flyktingbarn.

Det här inlägget postades i Funderingar och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Jag blir mörkrädd

 1. Helena skriver:

  Man blir helt klart både mörkrädd och ledsen. All denna intolerans och empatibrist – det är inte märkligt att det känns lite kallare i det här landet för varje dag… Själv bor jag i en kommun som tar emot 0 ensamkommande flyktingbarn och det är helt klart en skam. Får känna mig lite stolt över kommunen där jag arbetar då de i år börjat ta emot barn och planerar att fortsätta. Det skamliga kan ju inte ligga i att man ”låter sig luras” av 18-åringar som låtsas vara 16 (om nu det skulle vara ett utbrett problem) utan att man inte vill hjälpa vare sig 18-åringen eller 16-åringen.

  • Lilla O skriver:

   Det finns fall där väldigt mycket äldre försökt att ”lura” sig in, men de är knappast i majoritet även om vissa grupper vill lyfta fram dem som det vanligaste ensamkommande barnet. Förra året kom en sextonårig tjej till vår klass som hade flytt hit med sig lillebror som var åtta. Fruktansvärt.

 2. Malin Forsberg skriver:

  Problemet är att Sverige under en lång tid har tagit in på tok för mycket invandrare och buntat ihop alla som sk. flyktingar.

  Om Sverige istället koncetrerade sig på att hjälpa dom 3-8% asylsökande som är ”riktiga” flyktingar, och hjälpa dem på alla sätt och vis. Så hade det inte varit några problem över huvud taget.

  Nu har det svenska folket (skattebetalarna) blivit väldigt luttrade och känner sig närmast lurade och bedragna, av allehanda lycksökare. Det är detta som nu drabbar dom här ”barnen” och andra behövande. Tyvärr.

  • Lilla O skriver:

   Problemet är också att de 290 kommunerna i Sverige inte gör sin del. Min kommun har ”lovat” att ta emot 60 flyktingar vilket i sig är väldigt lite. Dock tog de bara emot 22 då det inte fanns bostäder. Istället tas för många emot av kommuner där det redan finns segregerade stadsdelar och problemen ökar. Jag är inte oroad för mängden flyktingar utan för att så få kommuner tar sitt ansvar.

   Hur definierar du förresten en flykting? Alla som är på flykt från sitt land är flykting och det är långt mer än de 3-8% som du menar. Skulle de andra vara arbetskraftsinvandrare eller vad är det du försöker antyda?

   Lycksökare? Varför har så många fått för sig att människor flytt för skoj skull och att de alla har som mål att lura stackars Sverige på pengar?

 3. Karpstryparn skriver:

  Va fasen ska vi emot mängder med folk i det här landet när de kan fly till närliggande länder som gränsar till de länder som dessa ”flyktingar” kommer ifrån? Det finns inga fördelar med att öka problemen i Sverige, vi har tillräckligt med´problem ändå, vi behöver inte importe dem.
  Sedan kan man inte ta in en massa folk i Sverige när man knappt kan ta hand om sina egn ens. Är glad över att jag inte är varesig invandrings- eller förespråkare. Hur skule det su i världen om all invandring vore obegränsad? Se på Finland och Danmark, där är de vettiga när det gäller invandrings- och flyktingpolitiken. Men i Sverige är det käpprätt åt helvete! Om man verkligen vill motverka invandrarfientligheten så ska man lägga korten på bordet när det gäller alla nackdelar som invandring och flyktingströmmar för med sig.

  Bara ta Karlstad som exempel, när invandringen från främst de muslimska länderna ökade där i början på 90-talet så steg brottsligheten till över 200 %. Tror du att det var en slump? Det blev likadant i hela Sverige, invandring ifrån vissa delar av världen ökar brottsligheten. Jag bor i Karlstad, om du undrar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s