Nobelalfabetet R

r

Nobelalfabetet stannar idag på bokstaven R. Inte så lätt att komma på något pristagare, men bubblaren var given!

1. Berätta om en Nobelpristagare, eller om en boktitel skriven av en Nobelpristagare, på veckans bokstav.

2. Berätta om en författare du anser borde få Nobelpriset, eller om en boktitel skriven av någon du anser borde få priset, på veckans bokstav. Motivera varför ”din” författare borde få Nobelpriset.

1. Bertrand Russel fick priset 1950 med motiveringen ”som ett erkännande åt hans mångsidiga och betydelsefulla författarskap, vari han framträtt som en humanitetens och tankefrihetens förkämpe”. Jag har egentligen bara läst delar av ”On Education” från 1926, men det är en imponerande lista med titlar som han publicerat. Det handlar om demokrati, matematik, äktenskap, filosofi och visst känns det som om han fick priset för lång och  trogen tjänst. Det gör honom inte till en mindre värdig pristagare, men efter 1950 verkar han inte gett ut speciellt mycket. Kanske drabbades han som så många av andra av prestationsångest efter priset, eller så tyckte han bara att det var nog. Han var ändå nästan 78 när han fick priset och publicerade sitt första verk 1896. Spännande gubbe som jag gärna läser mer av.

2. Philip Roth får säkert inget Nobelpris. Han är man, amerikan och har inte varit speciellt förtryckt. Visserligen är han jude, men något koncentrationsläger eller någon hemsk diktatur har han inte upplevt. Hans bok Konspirationen mot Amerika handlar dock om ett  förtryck mot de amerikanska judarna då Charles Lindberg blir landets president. Den är bara halvläst än så länge (har fått byta språk) men en bok har jag läst Envar och den gav mersmak. Jag har skrivit om Envar här och tycker att Roth är en både läsvärd och annorlunda författare. Jag vill  att han får priset med motiveringen: ”för ett författarskap som berör så väl den lilla människans tankar som de stora nationernas öde”.

Det här inlägget postades i Böcker och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Nobelalfabetet R

  1. Lyran skriver:

    Vi är helt överens om Roth 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s