Ingen höjdare direkt

De starkare

Inger Frimansson vill säkert med De starkare skildra den rasism som finns i samhället och bidra till att minska den. Jag utgår ifrån att syftet är gott, men är rädd att resultatet blir tvärt om. Efter att ha läst boken (tack Filippa för tipset) är jag rädd att Frimansson snarare förstärker både fördomar och stereotyper. Personerna i boken är inte verkliga, utan just stereotypa och väldigt platta. De stackars invandrarbarnen som flytt, de hemska, svenska värstingarna, den arga utländska morbrodern för att nämna några.

Huvudpersonerna är Jak och Aster som flytt till Sverige under fruktansvärda former. I Sverige är de också väldigt utsatta, speciellt då av Kellers hemska gäng som dessutom vill åt lillebror Svan. Allvarligt talat. Det är så överdrivet och så osannolik och därför ett totalt irrelevant debattinlägg. Visst existerar rasism och det är otroligt viktigt att lyfta det i ungdomslitteraturen, men att framställa invandrare som offer och svenskar som hemska och brutala kommer knappast att minska rasismen. Visst är det en spännande historia på många sätt, men jag vill ändå inte att mina elever ska läsa De starkare.

Jag tar dock tacksamt emot tips om annan, mer relevant litteratur som behandlar ämnen som flykt, rasism och utanförskap.

Annonser
Det här inlägget postades i Böcker och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s