Hon har gjort det igen

Dödergök

Katarina Wennstam står alltid på de utsatta kvinnornas sida. Med precision och kunnighet avslöjar hon våldtäktsmän, kvinnomisshandlare, fördomsfulla domare och alla andra som faktiskt bidrar till att många kvinnor inte vågar göra sina röster hörda. Hennes Flickan och skulden och En  riktig våldtäktsman är böcker som jag tycker att alla ska läsa. Speciellt i dagens samhälle där skräcken för den okända mannen, gärna med utländsk bakgrund, som överfaller kvinnor i parker blir större och större, trots att de flesta kvinnor faktiskt skadas i sitt eget hem eller av människor som står dem nära. Dödergök är andra delen i en tänkt trilogi om mäns våld mot kvinnor som inleddes med Smuts. På Bokus beskrivs den som en spänningsroman om ”brott som i regel går strafflösa”. Det handlar om kvinnomisshandel och hedersvåld.

Dödergök finns två döda, en man och en kvinna. En misshandlad kvinna, Louise Lind, vars man sitter i fängelse för att ha skjutit ihjälp henne i deras gemensamma hem. Ett hem som nu sålts till journalistparet Tobias och Maria. Efter att de hittat blod under tapeten i köket inser de att kvinnan i huset inte dött den naturliga död som mäklaren låtit dem tro. Maria, som är arbetslös, börjar gräva i fallet och blir mer och mer övertygad om att hon har ett scoop på gång.

Boken handlar också om åklagare Madeleine Edwards som också var med i Smuts på ett hörn. Hon och polisen Mats Hjörne utreder självmordet/mordet på  Korosh Hosseini som helt klart blev kär i fel tjej. Flickan gömmer sig och tills hon väljer att prata kan de inte bevisa att det rör sig om mord även om de är helt övertygade om det. Eller är de bara fördomsfulla? Kanske har Hosseini begått självmord som flickans familj säger.

Dödergök är en läsvärd bok. Min favorit är Maria Allende som gör allt för att finna sanningen om kvinnan som dött i hennes nyköpta hus. Jag hoppas att hon finns med även i trilogins avslutande del Alfahannen som kommer i januari 2010. Jag kommer absolut att läsa den oavsett!

Detta inlägg publicerades i Böcker och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s