Me, myself and I

Tydligen blir det mer och mer inne i dagens Sverige att tänka på sig själv och ingen annan. Ännu en diskussion gällande ensamkommande flyktingbarn och fördomarna vet inga gränser i läsarkommentarerna. Jag har tidigare skrivit ett inlägg om detta, men jag repeterar gärna en del.

Några saker som redan står klart är att det inte ”väller in” flyktingbarn, det rör sig om några tusen. De prövas också av Migrationsverket som alla andra och många utvisas. Det kommer alltså inte in en massa ”skäggiga 25-åringar” som det så fint påstås. Det är inte heller bara pojkar som kommer. Bland mina elever finns en del ensamkommande. Några pojkar från Irak som definitivt inte är 25, en flicka från Eritrea som är 16 och inte en dag äldre. Vi har också haft en syskonpar från ett annat land i Asien, 16-åringen hos oss och 9-åringen i grundskolan. Vår kommun tar emot 5 (!) ensamkommande barn per år. Det är knappast någon risk att arbetslösheten ska bli skyhög av detta pinsamt låga engagemang.

Vellinge kommun hade tänkt sig att ta emot exakt 0 ensamkommande flyktingbarn. De är inte ensamma, endast 98 kommuner har skrivit avtal med Migrationsverket. Två av tre kommuner vill inte ta emot några alls. ”Vi vill inte ha dom här” skriker befolkningen i moderatstyrda Vellinge, med det lika moderata kommunalrådet Lars-Ingvar Ljungman i spetsen.

Perspektiv,  försök att ge frågan lite perspektiv. Det finns 290 kommuner i Sverige och det handlar om ca 2400 flyktingbarn dvs 8-9 per kommun. Pinsamt att detta väcker så heta känslor.

Sverige är knappast ett land på ruinernas brant som många försöker få det till. De som tvingas fly hit gör det inte för skoj skull. Dessutom blir det ännu dyrare om det visar sig finnas en hotbild mot boendet.

En poäng finns dock i protesterna. Gemensamma boenden med så många som 30 platser är inte den bästa lösningen. Jag vet grannkommuner som haft stora problem med självdestruktiva beteenden efter avvisningsbesked. Mina elever är familjehemsplacerade och det tror jag är tusen gånger bättre. Då krävs generösa människor som inte bara tänker på sig själva. De får helt klart min beundran. Förhoppningsvis finns de även i Vellinge.

Lite gulligt förresten att det på Vellinge kommuns hemsida står följande: 

Hjärtligt välkommen till Vellinge du också!

Vi hoppas att du ska trivas och hjälpa oss att inte bara bevara utan också vidareutveckla vår kommun.

 

Kanske ska de lägga till, OBS! Gäller bara svenskar (eller är det underförstått att invandrare varken kan bevara eller vidareutveckla kommunen?)

En kommun med låg arbetslöshet, hög nettoinkomst och låg kommunalskatt har definitivt råd att tänka på andra än sig själva.

Det här inlägget postades i Funderingar och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Me, myself and I

  1. Paperback Lover skriver:

    Ljungmans uttalade i nyheterna häromdagen gav mig en sån sekundärskam att jag hade svårt att sitta kvar i soffan. Om de ensamkommande flyktingbarnen fick välja så tror jag aldrig i mitt liv att de skulle välja Vällinge och Ljungmans läskiga kommun.

  2. Janne skriver:

    ”Vi hoppas att du ska trivas och hjälpa oss att inte bara bevara utan också vidareutveckla vår kommun.”

    De kunde lika gärna ha skrivit ”Bevara Vellinge Vellingskt!” 😛

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s