På äventyr med Ellen Elg

80 grader från Varmvattnet

80° från Varmvattnet av Karin Alfredsson har stått länge i min bokhylla och nu blev den äntligen läst. Kvinnoöden i olika länder vävs samman och alla trådar handlar på något sätt om utsatta kvinnor och deras barn. Huvudpersonen Ellen Elg är läkare som är på hemligt och olagligt (?) uppdrag i Zambia. Hon har varit där förut och samarbetar med barnmorskorna Blessing och Beauty. I Sverige finns juntan som hjälper henne med projektet och maken Björn som inte vet mycket, men som blir rejält inblandad. I USA finns abortmotståndare och i Zambia kyrans män som alla gör livet svårare för kvinnorna.

Det är ett välskrivet, spännande, aktuellt och fruktansvärt debattinlägg som Karin Alfredsson har skrivit. Mycket bygger på sanna historier och i inledningen står det att alla likheter med verkligheten är fullkomligt avsiktliga. Det är ingen klassisk deckare, men en spännande thriller där Ellen Elgs känsla av att vara förföljd nästan får mig att gripas av samma panik som hon känner. Vem har rätt och vem har fel? Hur hjälper man egentligen Zambias kvinnor?

Så här skriver Karin själv om sina böcker på sin hemsida:

”Mina böcker om Ellen Elg handlar om kvinnoförtryck i världen. Som reporter har jag varit i många länder och upprörts över hur kvinnor och flickor – till och med flickfoster – betraktas som mindre värda. Hur kvinnors sexualitet skrämmer upp makthavare, kyrkor och vanligt folk så att man måste stympa, låsa in och gömma undan halva mänskligheten.

Jag vill berätta om detta så att du som läser mina böcker ska blir lika upprörd som jag är. Det bästa sättet tror jag är att berätta historier – spännande historier som jag hoppas ska engagera och vara svåra att lägga ifrån sig.”
Jag blev helt klart engagerad och hade riktigt svårt att släppa boken. Det värsta med böckerna är att de är sanna. Många gånger har jag svårt att läsa vidare för att jag blir så fruktansvärt förbannad över hur det egentligen står till i vår värld.
Andra boken om Ellen Elg Kvinnorna på 10:e våningen utspelar sig i Hanoi och då jag varit där vill jag definitivt läsa även den trots att den verkar vara ett minst lika brutalt slag i magen som 80° från Varmvattnet . Även en tredje bok Klockan 21.37 har kommit ut och tydligen skapat väldig debatt bland katoliker då förre påven, som också pryder bokens omslag,  kritiseras för sitt abortmotstånd.
Detta inlägg publicerades i Böcker och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till På äventyr med Ellen Elg

  1. Rickard Karlsson skriver:

    Svensk abort framställs av vissa som bra, men där ingår gratis abort av flickor (könsselektiv abort) även i 5:e månaden. Att stycka friska barn på skattebetalarnas bekostnad, utan bedövning, är perverst och kriminellt anser jag och hela amerika, Polen, Irland och Malta mfl. Mängder av kvinnor får fler än 9 aborter gratis av Sverige. Påven borde inte kritiseras innan man rannsakat sitt eget land, eftersom det är där man göra en förändring.

    • Lilla O skriver:

      Påven borde definitivt kritiseras. Det handlar inte om att ”stycka friska barn” utan om helt andra saker. Tala om skev bild av verkligheten. Men visst håller jag med om att tidiga aborter är att föredra och att aborter inte ska användas av preventivmedel. Ett första steg kunde kanske vara att Påven tillät preventivmedel.

  2. Pingback: På äventyr med Ellen Elg « enligt O

  3. Pingback: Allt viktigt är sant « enligt O

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s