Visst finns det brister

Det demonstreras i Göteborg och hade jag haft mer koll än jag har på vad som händer i stan hade jag kunnat tänka mig att gå med. Har aldrig demonstrerat, men någon gång ska bli den första.

Det handlar om en invandringspolitik som inte fungerar. Där kommuner faktiskt kan säga nej till att hjälpa och där ensamkommande barn väntar i månader på kommunplacering. Träffade en pojke från Kurdistan i torsdags som i väntan på placering inte får någon utbildning. Både jag och mina kollegor hade god lust att be honom komma till oss på måndag, men det är inte vårat beslut. Material kommer han att få trots att det inte heller är vår uppgift.

För en gångs skull håller jag med Jan Björklund: ”Att vi inte skulle ha plats för ensamkommande flyktingbarn i ett av Europas mer glesbefolkade länder är naturligtvis inte sant”.

Fp fortsätter att driva frågan med språktest och det känns lite som partiets skolförslag, det handlar om en liten fråga istället för om helheten. Lite som lärarnas rättighet att beslagta mobiler. Klart folk ska lära sig svenska, men det finns väl större problem än så, integration och segregration till exempel. Och rätten till utbildning.

Många kommuner behöver invandrare. I dagens pappers-DN fanns en underbar artikel om några av de barn som kommit till Övertorneå. Det kostar inte bara, definitivt inte för enskilda kommuner. Någon ska lära ungarna svenska och det skapar jobb.

Det här inlägget postades i Funderingar och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Visst finns det brister

 1. Lyran skriver:

  Jag är så glad att du uttrycker precis det jag vill säga, men inte får till.

 2. John skriver:

  En del av de som säger sig vara barn är inte det.
  I Norge tex har man noga utrett deras ålder och
  funnit att några var en bit över 30…
  Var inte så naiv.

  Allt går ut på hur svårt och hur synd det är om ensamkommande flyktingbarn. Läste sedan på Merit Wagers blogg då hon burkar krossa myter och lögner om ensamkommande, så var det även nu.

  ”Det här med Migrationsverkets barnhantering är rena tramset. Dessa barn hittar nämligen så gott som alltid sina föräldrar och andra släktingar så snart de har fått PUT. Och om de inte är barn utan vuxna så väntar de bara en tid och sedan visar de sin rätta identitet.

  1) Flicka från Balkan fick PUT, i asylberättelsen var hon ensam och pappan försvunnen. Tre månader senare sökte hennes pappa tillstånd på anknytning.

  2) Pojke från Somalia fick PUT, för han hade ingen som kunde ta hand om honom. Sju månader senare stod en pappa, en styvmor och två syskon och knackade på dörren till ambassaden i Addis Abeba.

  3) Flicka från Somalia fick PUT, var 22 år (sa hon) och utan hjälp. Två månader senare stod en make och en mamma och knackade på dörren till ambassaden i Addis.”

 3. Lilla O skriver:

  John!

  Visst finns det de som visat sig vara äldre och det är inte heller så att alla ensamkommande får stanna. Bara för att du hittat tre exempel betyder inte det alla kommer hit för att lura oss stackars svenskar.Var inte så generaliserande.

  Av dem som får PUT är det dessutom väldigt få som uppehållstillstånd som ger rätt till familjeanknytning. Jag tror knappast att vi kommer att invanderas av dessa barns släktingar. Vem är det som är naiv egentligen?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s