Tematrio – Barnens favoriter

Veckans Tematrio uppmärksammar att det i fredags var 20 år sedan FN antog Barnkonventionen. En konvention som Sverige tidigt ratificerade, men trots detta bryter mot allt för ofta.

Så här skriver Lyran: ”Att ratificera en konvention innebär att man förbinder sig folkrättsligt till att förverkliga den, men här finns fortfarande stora brister. Det räcker med att studera hur Sverige behandlar apatiska (och andra) flyktingbarn för att det ska stå klart att vi inte alls följer intentionen i konventionen. Detta är skamligt och pinsamt!”

Jag kan inte annat än att hålla med!

Berätta om tre barnboksfavoriter – dina egna, eller dina barns! Jag väljer tre av mina barns favoriter:

1. När storebror var bara några månader gammal köpte jag Knacka på av Anna-Clara Tidholm. Vi läste den varje dag, han började snart knacka lite på dörrarna och peka ut bilen och bollen hos Kalle. Efter ett tag kunde han själv säga några ord och boken var fortfarande lika spännande. Lillebror tyckte också om boken som vid det här laget var väldigt sliten. En sidan var till och med tejpad. Ändå fortsatte grabbarna glatt att knacka och peka. Faktum är att vi fortfarande läser boken ibland, trots att bröderna är 4,5 och 3 år.

2. Per Gustavssons böcker om den coola och modiga prinsessan är också populära hemma. Den senaste i raden är När prinsessor vaknar om nätterna som är sådär lagom läskig. Bra med böcker som handlar om tjejer som tar plats. De behöver läsas av alla, inte minst av små grabbar.

3. Underbara Stina Wirsén har roat oss många kväll. Bäst tycker grabbarna om Vem blöder? men nya Vem sover inte? är också bra och inte riktigt lika våldsam. Själv tycker jag bäst om Vem bestämmer? där stora nallens tålamod prövas på fler än ett sätt. Hög igenkänningsfaktor för trötta småbarnsföräldrar.

 

Det här inlägget postades i Böcker och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s