Två böcker jag inte vill läsa

August liten

Det är mycket möjligt att De fattiga i Łódź är en fantastisk bok, men jag har absolut ingen lust att läsa den. 700 sidor mörkt och hemskt är ingenting jag har kraft till just nu. Kanske en solig sommarvecka.  Steve Sem-Sandberg tilldelades årets Augustpris i den skönlitterära klassen för boken om gettot i polska Łódź som redan sålts till 18 länder. Ingen oväntad vinnare med andra ord. Stefan Eklund skriver i SvD att det kan vara den mest relevanta vinnaren någonsin, men beklagar att priset blir en mer och mer manlig historia. Kanske beror det på att kvinnor läser böcker skrivna av både män och kvinnor, medan män mest läser böcker skrivna av andra män. Eller är det bara en fördom jag har att det är så?

Att överleva dagen av Brutus Östling och Susanne Åkesson lockar mig inte heller. Jag är knappast någon fågelfantast. Skriv om och om igen av Ylva Karlsson, Katarina Kuick, Sara Lundberg och Lilian Bäckman vann priset för bästa barn- och ungdomsbok. Den kan jag däremot definitivt tänka mig att läsa. Det verkar vara en energifylld och rolig bok.

Har du läst någon av de prisade böckerna? Vill du läsa dem?

Det här inlägget postades i Böcker och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Två böcker jag inte vill läsa

 1. Mattias skriver:

  1) Ja, det är en fördom.

  2) Skumtimmen är säkert mindre stilistiskt tung än Sandbergs bok (som jag inte heller läst) men hallå, barndöd!?

  • Lilla O skriver:

   Du har en poäng i det Mattias! Det är mest antalet sidor som skrämmer mig just nu, men även att det faktiskt är verklighetsbaserat. Är tillräckligt novembertrött just nu!

 2. Kastrullis skriver:

  Jag vill lätt läsa Sem-Sanbergs bok. Fåglar däremot ger jag katten i!

 3. Ylva skriver:

  Läsa och läsa, jag är sugen på att bläddra i Östlings bok för jag tycker han tar fina bilder. Men min kompis som är ornitolog tycker att han är överskattad.

 4. s skriver:

  Då tycker jag att du ska hålla dig till Dan Brown eller någon deckare.

 5. Lilla O skriver:

  Oj vad jag lyckades provocera. Jag läser gärna deckare, men inte lika gärna Dan Brown. Nobelpristagare funkar lika bra som chick-lit, men just ”De fattiga i Łódź” lockar mig inte alls.

 6. Janne skriver:

  Av de tre du nämner skulle det väl vara De fattiga… som kunde tänkas ge något, men med tanke på ämnet i frågas skulle nog en helt dokumentär skildring kännas relevantare än den här blandningen av fakta och fiktion.

  Fördomsfrågan är intressantare. Jag läser ytterst sällan böcker av kvinnliga författare. Inte för att jag väljer bort dem medvetet, utan för att det helt enkelt sällan dyker upp böcker som jag blir nyfiken på och som samtidigt råkar vara skrivna av en kvinna. Sedan kan man ju ställa sig följdfrågan varför det blir så?

  Men det har jag inget svar på just nu…

 7. ”De fattiga…” har jag i alla fall lagt upp på min önskelista, även om jag likt Janne inte är helt förtjust i att man blandar fakta och fiktion.

  ”Skriva om och om igen” kommer jag definitivt att skaffa vid något tillfälle.

 8. Peter skriver:

  Att män oftare läser män än kvinnor är ingen fördom. Jag fnyste först åt påståendet men när jag räknade igenom min egen, vad jag trodde, jämställda bokhylla fick jag mig en tankeställare. De av mina manliga vänner som gjort detsamma har alla kommit till samma trista slutsats. Kvinnor verkar dock läsa ungefär 50/50.

  • Lilla O skriver:

   Jag läser nog ungefär 50/50, med viss övervikt av kvinnor. Tro jag ska tilläggas. Kanske ska ta och räkna igenom på riktigt! Kollade runt lite bland mina vänner också och de flesta män som läser läser böcker av män. Undantaget är deckare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s