En stor kvinna

Igår tog Anna Kajumulo Tibaijuka emot Göteborgspriset för hållbar utveckling och idag besökte hon vår skola. Tyvärr hade jag inte nöjet att få lyssna till hennes föredrag, men ett hej i matsalen blev det allt. Min elev från Eritrea var lyrisk över att för en dag inte vara ensam afrikan  i skolan och dessutom hade hon fått en kort pratstund med FN-chefen. 

En stor dag för vårt gymnasium också, som till och med fick besök av kommunfullmäktiges ordförande. Förra gången han var i skolan var Jan Eliasson på besök, så det krävs helt klart något stort.

Jan Eliasson ja, när jag lyssnade på honom förra veckan talade han både om miljö och fattigdom. Han sa två klart minnesvärda saker som jag helt glömt att skriva om. För det första talade han om de stora ländernas del i miljöarbetet och att det inte håller att USA säger att de inte vill förbättra världsmiljön om Kina och Indien inte gör minst lika mycket, för vad tjänar de då på saken? Eliasson menade att det inte handlar om att enskilda länder ska tjäna på detta, perspektivet måste istället vara att alla förlorar om inte alla hjälps åt.

Det andra han talade om var det som han menar är det viktigaste i kampen mot fattigdom, nämligen utbildning för flickor och kvinnor. Undersökningar visar nämligen enligt honom att 98% av kvinnorna för vidare sina kunskaper till sina barn, jämfört med 45% av männen. Att utbilda en flicka ger alltså en rejäl kunskapsbonus på sikt. Dags för fler stora kvinnor alltså!

Annonser
Det här inlägget postades i Funderingar och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s