Ursäkta, men vad är det här?

Schweiz har folkomröstat och 57% säger ja till ett förbud att bygga minareter. Minareter. Torn. Lika farligt som ett kyrktorn, men för vissa tydligen en symbol för ”militant islamism”. Ytterhögerpartiet Schweiziska folkpartiet (SVP), Schweiz största parti, hävdar att minareter symboliserar islamisering av samhället.

SVP anklagas för att piska upp hat mot landets 400 000 muslimer och det är troligen en rejäl underdrift. Har ni sett affischerna som ja-sidan använt?Vad är det för bild av verkligheten de har? 

Ja, det finns extrema krafter inom islam, precis som de finns extrema krafter inom kristendomen, inom judendomen och till och med inom hinduismen som bygger på att inte skada andra levande varelser. Det är okej att vara rädd för extremister och att försöka stoppa dem, men därifrån till att förbjuda minareter. Tala om att överreagera.

Detta inlägg publicerades i Funderingar och märktes . Bokmärk permalänken.

216 kommentarer till Ursäkta, men vad är det här?

 1. Ragnar skriver:

  En seger för demokratin!

 2. Lilla O skriver:

  På vilket sätt är detta en seger för demokratin? I en demokrati har varje människa rätt att utöva sin religion. Att framställa alla muslimer som extremister har ingenting med demokrati att göra.

  • Carneba skriver:

   Nu vet jag inte hur jag ska ställa mig till det Schweiziska folkomröstningen men det onekligen ett demokratiskt beslut trots att politikerna inte tycker som de de ska representera gör. Nu ser jag inte det som en begränsning av religionsutövandet utan en arkitektonisk byggnadsbegränsning. Det är inget förbud mot moskéer utan hur de får byggas.

   Ska vi hårddra det så kan man säga att vi i Sverige har förbud för moskéer och minareter inom stadsplanerat område, där nya byggnader ska passa in i miljön och tidigare nämnda verk kommer från en annan världsdel och således passar inte så värst in den befintliga miljön. Men men vi brukar vara flexibla:)

   Tror nog man ska snarare se på det som hänt som ett uttryck för missnöje med de som utövar islam. De är ofta stora kulturella skillnader med de som utövar islam och de med kristen bakgrund, inget konstigt alls med det men kultur är till stor del oskrivna sociala lagar. Här behövs en större allmän förståelse från bägge sidorna, vi behöver förstå bättre vad islam men samtidigt så behöver de som utövar islam förstå oss bättre samt att man tar seden dit man kommer, inte allt kanske med något iallafall om det ska bli en lyckad integration annars får vi kulturella öar som vi redan har här.

   • Lilla O skriver:

    Visst har du rätt i att själva frågan om minareter egentligen skulle kunna tolkas som en fråga om byggnader. Risken är dock stor att effekten blir något helt annat.

 3. Svenne skriver:

  Kallas visst för demokrati. Kan kännas jobbigt ibland, eller hur?

  • AmandaLövkvist skriver:

   Demokrati innebär att man har rätt att kritisera beslut.
   att man kritiserar och ifrågasätter ett enskilt beslut innebär inte att man ifrågasätter demokratin. demokrati innebär inte att man måste låtsas tycka som majoriteten. Lilla O säger vad hon tycker och att hon tycker att de som tycker tvärt om har fel. Det kallas att uttrycka sin åsikt. Hon har inte bett om censur eller om att beslutet skall ogiltig förklaras. hon bara säger att hon tycker de har fel.

 4. Jenny skriver:

  Bra, hoppas vi gör samma ska här i Sverige. Öppna ögonen för i helvete, vi invaderas ju av en brun kött tsunami från tredje världen.

 5. Svenne skriver:

  I en demokrati har ingen rätt att förtrycka någon annan i religionens namn. Testa att bo några år i Saudi som jag gjorde. Klart karaktärsdanande.

 6. invandrarverket skriver:

  Det är en seger för demokratin på alla sätt och vis.. För det första så genomförs folkviljan(i detta fall förbud mot minareter), sist men inte minst så medför förbudet att spridningen av den demokratifientliga religionen Islam kan tryckas tillbaka en aning.

  Med andra ord så har demokratin triumferat..

 7. Kristen skriver:

  En stor seger för den västerländska demokratin och de värderingar vi gemensamt delar i Europa.

  Valresultatet sänder ett tydligt budskap om det västerländska samhällets värnande om alla människors lika värde och frihet. En stor seger för alla människor, båda kristna och muslimer.

  • Lilla O skriver:

   Det får du gärna förklara igen. På vilket sätt är detta att värna om alla människors lika värde och frihet?

 8. Olle skriver:

  De kommer kunna utöva sin religion lika bra utan tinnar och torn. En klar seger för demokratin. Folket ville inte ha tinnar och torn och lät meddela det. Eller är det så att de röstat fel? Är demokrati inte bra helt plötsligt?

 9. Ulf Claesson skriver:

  När ska troskyldiga människor som du fatta att Europa är under en lågintensiv form av belägring? En som dessutom tilltar hela tiden.. Islam är en politiskt inriktad ideologi, liksom en religion, med, liksom kristendomen en gång i tiden, världsherravälde på agendan. Det som nu hänt i Schweiz är oerhört glädjande, förhoppningsvis början på ett återtagande av kontinenten från människor som helt saknar sympati för den europeiska värdegrunden.

  • Lilla O skriver:

   ”En lågintensiv form av belägring”?
   Vad jobbigt det måste vara att gå omkring och vara så rädd och arg hela tiden.

 10. Religion skriver:

  Religion har absolut ingenting med politik att göra, vilket både Islam i EU och SVP borde fundera på. Risken är ju att förbud som detta kommer till stånd. Dock är en folkomröstning en folkomröstning, man kan alltid göra som brukligt i Sverige, dvs enbart lyssna på dem om det passar etablissemanget…

  • Lilla O skriver:

   En folkomröstning är helt klart en folkomröstning. Felet är väl sättet den genomförts på. Att elda upp människors rädsla genom propaganda är ett bra sätt att skapa konflikter. Håller i grunden med dig, politik och religion ska inte blandas ihop. Religionsfrihet är dock en viktig del av ett demokratiskt samhälle.

  • Veritas skriver:

   ”Religion har absolut inget med politik att göra” ???? Vilken planet är du från? Religion har allt med politik att göra. Både kristendom och islam. Se på abortfrågan och homofrågan i USA, hela systemet i Iran eller Saudi, hela situationen i Israel, eller Pakistan-Afghanistan. Eller tidigare Nordirland. Kombinationen av religion och politik finns överallt och leder ofta till explosiva konflikter och ond bråd död.

   Det bästa för världen vore om människor blev mer upplysta på sikt och övergav religionerna och ägnade sig åt något vettigt istället.

 11. Lilla O skriver:

  Ragnar, Svenne, Jenny och ni andra. Om man vill bekämpa extremism får man försöka att vara lite smartare än så här. Det får totalt motsatt effekt, men det är väl å andra sidan det som SVP vill.

  • Ragnar skriver:

   Lilla O. Jag skall förklara varför jag vill gratulera Schweiz. I en tysk sifo-undersökning för några år sedan, frågade man inflyttade muslimer (ej extremister) om de var beredda att döda för att Koranen skulle bli styrande för hela världen. 70 (sjuttio) % svarade ja!!
   Det är dags nu att säga stopp- även i Sverige!

 12. Demokrat skriver:

  På vilket sätt är det här inte demokrati? Det är ju en folkomröstning. Det är ju vad demokrati bygger på.. Eller har du någon annan definition?

  • Saga skriver:

   Demokrati handlar inte bara om att majoriteten ska bestämma. Det finns fler delar än så för att en stat ska kunna kalla sig demokratiskt. Religionsfrihet är en del, och då är naturligtvis möjligheten att utöva religionen signifikant.

   Att genom majoritetsbeslut ta ifrån människor möjligheten att utöva sin religion har inte med demokrati att göra! I ett demokratiskt samhälle möts individer med respekt – oavsett vilken religion de tillhör.

 13. Gunnar Bäckstrand skriver:

  Jaha, en demokratiskt genomförd folkomröstning i ett av Europas mest välrenommerade land.

  Vad är ditt problem ?

  • Lilla O skriver:

   Jag är varken muslim eller bosatt i Schweiz så för mig personligen är det inte något problem. Har dock svårt att, som leif skriver att tycka att det är okej att förtrycka andra. Kalla det vad du vill, men demokrati är det inte.

 14. leif0709312693@gmail.com skriver:

  Ett klockrent exempel på hur en majoritet förtrycker en minoritet. Dessutom så har man mage att påstå att det demokrati. I en demokrati kan inte majoriteten besluta över minoriteterna då blir det väldigt fel.
  Partier med liknande åsikter i Sverige har alltid gråtit över att de har utgjort en minoritet som förtryckts majoritet så de borde ju veta hur det känns…

  • Sture skriver:

   Majoriteten har inte bett minoriteten att bosätta sig där. Om det inte passar så kan de åka tillbaka till sina hemländer. Många av dem vill göra sken av att flyktingar och därför är väldigt märkligt att de vill återskapa det system som de har flytt ifrån.

   • Leif skriver:

    Va? Nu hænger jag inte med? Vad har det med saken att gøra? Alla mænkliga rættigheter måste væl gælla øver hela jorden, så æven religonsfrihet? Det som Schweiz idag har gjort ær att ta ett steg nærmare en religiøs diktatur dær bara majoritetns religon gæller. Man efterliknar de lænder som ni ær så rædda før. 1-0 till de totalitæra staterna.

   • Lilla O skriver:

    Leif, du har så rätt. När endast majoritetens religion gäller blir det knappast rätt, oavsett om religionen är islam eller kristendom.

 15. Per Larsson skriver:

  Det handlar inte alltid att vara smart lilla O!Det finns något som heter:Jag vill eller jag vill inte!!!

 16. Ned Edwards skriver:

  Det är riktigt skrämmande att se vissa av kommentarerna här. Eller egentligen alla kommentarer förutom författarens svar.

  En kille nämner hur det var att bo i Saudiarabien. Underförstått betyder det att Sverige borde bli mer som Saudiarabien? Nej, han menar nog att han är rädd för att en minaret kommer att leda till att Fredrik Reinfeldt om ett decennium eller två heter Farouk Boulsara eller nåt…

  En annan skrev att ”vi” invaderas av en ”brun kött tsunami”? Hemskt. Vad folk inte förstår är att människor bär med sig sin kultur vart än de går, men att människor, civila, familjer som utvandrar eller tvingas fly till ett annat land inte är samma sak som en beväpnad armé som kommer för att erövra territoriet och ta över styret. Det finns fundamentalister, men ju mer negativism som även vanliga människor upplever, desto mer radikala de själva blir. ”Jag kan inte vara vänskaplig mot ”dem” när de behandlar mig som ett djur!”. Det blir en ond cirkel av det hela, bara för att folk saknar alla spår av vett och sans i huvudet!

  • Lilla O skriver:

   Ned, håller helt med dig. Den rädsla, ilska och de fördomar som visas i kommentarerna är skrämmande. Perspektiv är viktigt, men för vissa har perspektivet helt försvunnit. Det handlar bara om att förbjuda och förtrycka. Lika rädd som dessa svenska fundamentalister gör mig lika oroad är jag för vilka effekter detta sätt att tänka får på sikt.

   Varken SVD:s eller SD:s tankar har någonting med demokrati att göra. Det handlar om hat och ilska och det kan aldrig komma något kontruktivt ur dessa känslor. Är det några som är skyldiga till att konflikterna i samhället ökar så är det ni. Det skrämmer mig.

   • Sture skriver:

    Tolerans är inte ett substitut till kunskap. Anledningen till att människor är negativa till islam är helt enkelt att de inte vill ha de problem som islam medför. Och ju mer insatta de är, desto negativare är de. Ta en pratstund med valfri kristen, judisk eller ateistisk flykting från mellanöstern så får du se vilka ”fördomsfulla” perspektiv de har. Där kan vi tala om sverigedemokratisk väljarbas.

    Eftersom du använder rädsla som någon slags pejorativ egenskap, anser du då att Salman Rushdie, Lars Vilks eller Ayaan Hirsi Ali bör klandras för sin rädsla?
    http://sv.wikipedia.org/wiki/Ayaan_Hirsi_Ali

    Och om det nu är rädslan som ska stigmatiseras, gäller inte det även de som är rädda för minaritetsförbudet?

 17. Jan skriver:

  Det råder ingen tvekan om att förbudet och den kampanj som använts bygger på ren och skär rasism och främlingsfientlighet. Vad kommer härnäst? Att förbjuda slips eftersom det representerar kapitalism? Ja, det är ungefär ett lika intelligent resonemang bakom minaretförbudet. Därtill är det näst intill komiskt att hela tiden se samma 4 SD medlemmar ploppa upp som flugsvampar under olika signaturer och gnälla om både det ena och det andra hela tiden.

  • Lilla O skriver:

   De brukar dyka upp så fort de ser en chans att få fram sina åsikter. Tyvärr inte alltid så genomtänkta.

  • Religion skriver:

   ”4 SD medlemmar ploppa upp som flugsvampar under olika signaturer”

   Hur vet du det? Arbetar du för FRA 🙂

 18. För brödrafolkens väl! skriver:

  Muslimjävlar har inget i europa att göra och ska det byggas torn så
  ska det vara för prickskyttar som kan sätta en kula i huvudet på dessa
  primitiva muslimska avskum.

 19. Sebastian skriver:

  ”På vilket sätt är det här inte demokrati? Det är ju en folkomröstning. Det är ju vad demokrati bygger på.. Eller har du någon annan definition?”

  Att driva igenom lagar riktade specifikt mot vissa minoriteter, i detta fall muslimer, är väl inte direkt typexemplet på demokrati? Demokrati förutsätter ju att alla behandlas lika och ges samma möjligheter. Bara för att man genomför en folkomröstning behöver det inte betyda att beslutet som tas är vidare demokratiskt för det. Om Schweiz hade röstat för å dra in judiska medborgares rättigheter, som i Tyskland på 30-talet, hade du varit lika berömmande då?

 20. Gustav H skriver:

  Ni som håller på och gnäller om islam borde kanske lära er att demokrati brukar kontrolleras med hjälp av konstitutioner och annat just för att majoriteter INTE skall kunna beröva minoriteter grundläggande friheter, såsom rätten av utöva vilken tossig tro man vill och bygga därtill hörande byggnader, så länge de uppfyller normala byggnadskrav. Om man inte skall få uppföra tinnar och torn torde för övrigt kristna kyrkor också vara lämpliga att förbjuda och/eller riva ned, för vi skall vara lika inför lagen här.

  Det är ju det som gör oss överlägsna alla de länder där man inte tillåter denna typ av friheter och förmodligen är en av många anledningar till att människor vill flytta till Europa. Vi skall inte nedlåta oss till diktaturernas nivå genom att förbjuda annorlunda kulturyttringar, utan vara bättre än så.

  Vem fasen skadas förresten av att man bygger torn här och var? Vi européer måste verkligen ha blivit ett vekt släkte, om vi inte kan hantera det. Vi har ju klarat av kristendomens ok under lång tid, med torn och klockors klang. Borde inte vara särskilt jobbigt att lära sig tolerera alternativ.

  • Lilla O skriver:

   ”Vi skall inte nedlåta oss till diktaturernas nivå genom att förbjuda annorlunda kulturyttringar, utan vara bättre än så”

   Klockrent!

   • Sture skriver:

    Med andra ord ska vi vara fina nog att att tolerera kulturyttringar som har målsättningen att förstöra vår.

    Vår snällhet skyddar oss inte mot andras ondska. Den åsikten är dessvärre statsideologi.

   • Lilla O skriver:

    Sture, tror du på allvar att alla muslimer vill ta över Sverige och hur skulle det i så fall bli bättre om vi förbjöd minareter?

   • Religion skriver:

    Fundamentalister finns inom alla religioner, dock klart fler inom Islam. Troligen beroende på att skolväsendet inte är 100% där än. Det ligger i människors natur att sekulariseras när mammon tar plats på scenen, dvs ”det moderna samhället”.

    Skall kulturer kunna leva fridfullt tillsammans måste det finnas tydliga regler som styr eftersom det ligger i vår natur att misstro det vi inte känner till.

    Singapore är ett bra exemple på hur det skall gå till. Googla och lär. Kineser (som inte har ordet rasist i sitt teckenvokabulär), Malajer och Indier lever sida vid sida och är stolta singaporianer. Hur? Jo staten gick in och bestämde för x år sedan att man skall bosätta allmännyttan efter befolkningen. Dvs inga Ghetton = äldre ras/religionmotsättningar minimerades i takt med förståelsen. I inkompetenta Sverige däremot tar ansvaret slut när du slussat ut dem till förorten och börjar betala i samband med sfi… Tro fan att det är problem, alla politiker borde gå en grundkurs i hur folkgrupper reagerar…

    Suck

   • Tor skriver:

    Det låter ju kalas ”Religion” När flyttar du?

   • Religion skriver:

    Hur vet du att jag inte bor där?

    Ett land med lagar, ordning och reda där mina barn får bra utbildning och sjukvård i klass med namnet 🙂

   • Lilla O skriver:

    Religion, nu satte du huvudet på spiken. Det är inte så smart att klumpa ihop folk.

   • Sture skriver:

    Nej det tror jag inte. Islamister brukar dela in mänskligheten i muslimer och icke-muslimer (kafirer). Muslimerna delas sedan in i rättrogna och hycklare, där de rättrogna är de bokstavstroende som har köpt hela paketet med sharia och jihad, medan hycklarna är de sekulära muslimer som kanske firar ramadan, men vill leva i fred, tolererar andra religioner, låter döttrarna välja vem de ska gifta sig med osv.

    Problemet är alltså inte att alla som kallar sig muslimer vill ta över Sverige eller Europa. Så är det ju inte. Men det behövs inte heller. Det räcker med att tillräckligt många som kallar sig muslimer vill det. Dessa rättrogna muslimer är inte bara ett hot för västerlänningar, utan även för de sekulära muslimer som vill leva som västerlänningar.

    Frågan är alltså hur stor andel av muslimerna som är ett hot och hur allvarligt detta hot i så fall är. Den frågan besvaras bäst genom att analysera islam i samhället.

    Är det t ex riskfritt att kritisera islam i text (Salman Rushdie), bild (Lars Vilks, de danska karikatyrtecknarna) eller film (Theo van Gogh och Ayaan Hirsi Ali)?

    Spelar det någon roll för personerna bakom dessa alster om det inte är alla muslimer som vill och aktivt försöker ta livet av dem? Så länge man kan räkna med en påtaglig risk att bli mördad för sina åsikter så existerar ett hot.

    Sedan kan vi jämföra hotbilden vid kritik mot andra religioner och ideologier. Är det farligt att kritisera eller håna kristendom, buddhism, moderaterna, sverigedemokraterna, socialdemokraterna eller ens nationalsocialister?

    Jag tror inte att ett minaretförbud omedelbart tar bort hotet, utan ser det snarare som en markering och en signal om att det finns en gräns för schweizarnas frikostighet, tolerans och anpassningsvilja. Troligen kommer Schweiz även att bli mindre attraktivt för framtida muslimska invandrare, vilket i sig minskar risken för framtida islamisering av landet. Däremot finns det en risk att dessa invandrare istället söker sig till mer toleranta delar av Europa där minareter fortfarande är tillåtna.

   • Lilla O skriver:

    Sture, det är helt klart en markering. En väldigt tydlig sådan som jag inte tror för något gott med sig. Det är ganska korttänkt att förbjuda och fördöma och garanterar snarare mer ilska och extremism, men det kanske bara gör att SVP tycker sig ha ännu mer rätt.

 21. Barre skriver:

  Underbart att de rösta ja. Hoppas att fler länder tar efter och även sverige. Men då ska vi inte stanna vid att förbjuda minareter utan även se om vi kan förbjuda kyrkotorn. Bort med religion. Om vi ska prata om integrering så borde vi total förbjuda religion och andra skämt som lever på människans önskan att slippa styra över sig själva. Inga religioner=mindre saker att tjaffsa om. Ateism, ja visst

 22. Eva skriver:

  Heja Schweiz! Jag har endast dåliga erfarenheter av att försöka prata/förhandla med mina kurskamrater som utövar religionen islam. Männen vägrar acceptera mig som en lika-värdig varelse. Det synsättet strider mot allting jag, min dotter, min danska man, mina föräldrar och mina vänner tror på, både i Sverige och i mitt hemland. Kvinnosynen är inte förhandlingsbart from början, en sån grundläggande åsikt påverkar allt kommunikation och handlingarna inom gruppen, det blir alltid spänt. Konstigt nog, är alla som strävar efter demokrati/feminism/jämställdhet i forum som detta har aldrig någonsin haft kontakt med individer som utövar islam, så att de kan ha en bättre, mer komplett bild. Första-hand experience kan var nyttig, va..?

  • Lilla O skriver:

   Eva, jag träffar muslimer varje dag och du har rätt. I vissa familjer är jämställdhet ett jätteproblem. I andra familjer finns inte detta problem. Viktigt då att vi hjälper de flickor som behöver hjälp. Hur de blir hjälpta av att vi förbjuder minareter förstår jag dock inte.

   • Zapp skriver:

    Du vill alltså ”hjälpa” dem med något som ingår i deras kultur? Hur tänker du nu? Du får vara lite konsekvent och sluta resonera som en blåögd tioåring. Ska vi acceptera andra kulturer eller ska vi inte göra det? Och här är vi inne på vad grundartikeln handlar om. Att reglera. Att lära dem. Att just ”hjälpa” dem komma ifrån sin lågkultur till västerländsk civilisation, något vi kämpat med sedan upplysningtiden. En liten del av det är just att sluta behandla kvinnans roll i samhälle och familj på ett religiöst sätt. De flesta muslimer jag känner vill inte ha med islamism att göra. Lär dig skillnaden.

   • Hanna skriver:

    Zapp: Lilla O säger ”I vissa familjer är jämställdhet ett jätteproblem.” i VISSA. Hon (till skillnad från många andra här) drar inte alla över en kam och skyller på kultur eller religion. Jämställdhet är ett jätteproblem i VISSA kristna familjer med.

   • Lilla O skriver:

    Det finns förtryckta kvinnor i alla länder och inom alla religioner. Det är ett stort problem, att tro att det bara handlar om muslimska familjer är att blunda för ganska mycket.

 23. TheFog skriver:

  Pöbelstyre, what’s not to like?

 24. Robert skriver:

  Islam har ingen plats i ett modernt samhälle, att leva efter 1500 år gamla lagar och seder funkar inte. Religion är magi och bara obildade människor tror på sånt trams. Religion bör förbjudas i hela europa, trots att vissa religioner är mindre aggressiva än andra.

  • Lilla O skriver:

   Robert, att bokstavligen följa religiösa skrifter som är hur gamla som helst fungerar dåligt i ett modernt samhälle. Det håller jag med dig om. Dessutom är det omöjligt att vara bokstavstroende då både Bibeln och Koranen är väldigt motsägelsefulla. Det handlar alltid om tolkningar och tolkningar kan bli galna.

   Men att förbjuda religion? Nej, det tror jag inte på trots att jag definitivt inte är religiös.

   • Veritas skriver:

    Eh, det finns gott om kristna fundamentalister som tror allt som står i bibeln är sant, även om mycket av det strider inte bara mot sans och förnuft utan också vetertagen vetenskap. Med islam är situationen än värre och det stora flertalet tror på koranens texter, bokstavligen. Båda böckerna är fulla av extrem ondska och vidrig moral, se bara på gamla testamentet. Att dessa hemska skrifter och dess utövare ska få större andel av befolkningen och makten bådar illa för framtiden.

 25. Monster skriver:

  Fick vi möjligheten att i Sverige rösta om förbud mot både minareter och kyrkklockor så skulle jag med glädje rösta för detta förbud. Börjar bli trött på ALL religion som låter i tid och otid. Däremot inte sagt att vi inte skulle tillåta folk att vara religösa…

 26. Fimpen skriver:

  Stackars naiva lilla flicka,jag tycker helt ärligt synd om dig Lilla O!

  • Lilla O skriver:

   Tack för omtanken. Det var länge sedan jag kallades flicka. Jag vill se individer. Naivt? Kanske, men jag är inte bitter, arg och hatisk som så många andra verkar vara.

  • Hanna skriver:

   Snacka om kvinnoförnedrande. Du trycker ner Lilla O genom att kalla henne ”flicka”.

 27. Johan skriver:

  Schweizarna har röstat bort sin demokrati. Hitler kom också till makten i demokratiska val, det är demokratins akilleshäl; att den kan förgöra sig själv. Religionsfrihet är en hörnsten i demokrati. Och rätten att bygga religiösa tempel är en del av den friheten. Så länge kyrkotorn är tillåtna kan man inte i en demokrati förbjuda bygget av religioners torn. Då har vi sänkt oss till diktaturer som Saudiarabiens nivå, dessa schweiziska xenofober har fört Schweiz ett steg närmare Saudiarabien på ett skrämmande sätt.

 28. Hanna skriver:

  Lilla O, jag är så imponerad av dig som orkar argumentera emot. Jag blir rädd, arg och frustrerad när jag läser de flesta kommentarerna här. Det låser det sig i hjärnan på mig. Känslorna tar över och jag kan inte formulera mig vettigt över huvud taget. Men jag kan skicka mina varmaste kramar till dig som kämpar. Du gör det här så bra,

 29. L skriver:

  Jag förstår inte riktigt problemet. Tror ni på fullt allvar att jag, eller någon annan ”sekulär stolle”, skulle få bygglov till ett torn där jag kan utropa det ena och andra dagarna i ända? Religionsfrihet innebär att alla har rätt att tro vad de vill, inte att alla har rätt att göra vad de vill i religionens namn. Det Schweiziska folket har sagt sitt och åter igen visat omvärlden hur en demokrati bör fungera!

  • Leif skriver:

   Att du inte får bygga en kyrka i Saudi-Arbien hør inte till diskussionen. Det ær sandlådeargument: Får inte vi – Får inte de. Det handlar om religionsfrihet i ett demokratiskt land. Att folk førtrycks i religøsa diktaturer førsvarar inte att Swcheiz majoritet førtrycker ne minoritet och just tagit ett steg nærmare att sjælva bli en religøs diktatur. Ær alla majoritetsbeslut rætt? Om du svarar ja på den frågan bør du nog tænka om…

 30. agnes i Lund skriver:

  Lilla O, tack för att du har tid och kraft att bemöta alla dessa osakliga argument på ett sådant klokt sätt!

 31. Stribog skriver:

  Varför är resultatet av folkomrörtningen ”pinsam”, som DN paastaar?
  Det borde väl vara självklart, att medborgare, vars förfädrar och -mödrar har byggt upp landet, skall ha rätt att värna om sin samhällsidentitet och dess värderingar.
  Demokratier är sällsynt nyförtiden, och Schweiz är en av de faa länder som fortfarande har lyckats försvara sin demokratisk tradition.
  Ingen har fraantaget muslimer sina rättigheter att tro eller att be som de vill.
  Men varför behövs det för detta syftet en 30 meter hög byggnad, med en byggstil som inte passar in i landskapet och en aartusande gammal bygg-traditionen?
  De kunde ta ett bra exempel i den Judiska, Rysk-Ortodoxa, Buddhistiska, Hinduiska, Hedniska och Parsiska (Zarathustriska) traditioner.
  Synagogen, Ryska kyrkor, pagoder och templer ser i sina ”hemtrakter” inte heller ut som i Zürich, Paris, Amsterdam eller Stockholm, men i den sistnämda städer blander de in i stadsansiktet.
  Den enda som inte gör det är moskeér.
  Man kunde dessutom fraga sig, hur det staar sig med rättigheter av icke-muslimer i maanga muslimska samhällen – och varför denna fraaga aaldrig tas upp i offentliga internationella debatterna.
  Amnesty International har i detta samband tydligen avslöjad sitt moraliska bankrott (för alla de som ännu inte redan visste det), genom att saa pass abrupt reagera paa den Schweiziska folkomröstning (redan innan resultaten var känd !). Samtidigt tigar de redan aartionden i sträck om de maanga övergrepp i Iran, genocide i Sudan, diskrimering i Saudi Arabien etc. (listan är allt för laangt för att nämna här).
  Till slut: Skulle uppskatta det om redaktionen av DN skulle vara like sakligare i sitt ordval: SVP är inte ”högerpopulistisk” utan helt enkel konservativ.
  Har man inte ens rätt längre att vara det, daa är det klar vart demokrati har tagit vägen i Sverige.

 32. Religion skriver:

  Lilla O.

  ”Religionsfrihet är dock en viktig del av ett demokratiskt samhälle”.

  Problemet är att en övervägande majoritet av dagens invandrare kommer från länder där just religionsfrihet och demokrati ofta är brottsligt och eftersom deras egna mål inte heller alltid eftersträvar ovan blir argumentet lite verkningslöst.

  • leif0709312693@gmail.com skriver:

   Vilka mål har dagens invandrare? Har alla invandrare som mål att göra Sverige till en muslimsk diktatur menar du? Det måste vara skönt med en sådan enkel världsbild där man kan dra alla över en kant.

 33. KLARTEXTEN! skriver:

  Demokrati, yttrandefrihet och religionsfrihet är endast garanterad så länge islam är i minoritet!

  Respektabla The Telegraph räknar med att muslimerna ökar från 5 till 20 % till 2050. Fördubbling på 20 år. Det skulle bli 40 % år 2070 och över 50% 2080.Detta pga hög invandring och nativitet.

  Vill du ge den framtiden åt dina barnbarn?

  http://klartexten.wordpress.com/2009/11/27/eu-20-muslimer-ar-2050/

  http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/5994045/A-fifth-of-European-Union-will-be-Muslim-by-2005.html

 34. David skriver:

  Jag undar varför just minareterna och inte t ex moskéerna är målet för högerns attacker? Mer synliga kanske. Hursomhelst. Alla religigösa byggnader borde förpassas till historien och byggas om till bibliotek, biografer m.m. Men de bör inte förbjudas om nu folk vill ha dem. I Sverige vill jag se muslimer bli behandlade som individer och inte för den religion de har svurit sig till som barn. Religionen måste få kritiseras därför religionen i sig har som syfte att förtrycka och skapa utanförskap (homo? rockmusiker? oliktänkare? Nej tack). Tyvärr görs inte detta i Schweiz, då man bara pekar ut islam och inte övriga religioner som bovar.

 35. Ludwig skriver:

  Personligen är jag glad att schweiz visat vart gränsen skall gå. Det finns inga som helst tvivel om saken att en urgammal sekt som Islam är, har starka antidemokratiska mekanismer, som helt enkelt inte hör hemma i ett samhälle som vill kalla sig jämlik.

  Som tillhörande ”majoriteten” slipper jag gärna åsynen av minareter även på hemmaplan, därför att jag för mitt samvetes skull inte skulle kunna försvara en sekteristisk religion som med alla medel som står till buds, skiljer på man och kvinna som två uppenbarliga ojämlikar. Tyvvär. Där är tålamodet slut. I mitt samhälle vill jag att religion spelar boll i periferin och anhängarna hålls på mattan. Låt demokratin tala.

  • Lilla O skriver:

   Hur tänker du ”en urgammal sekt”? Både kristendom, judendom, hindusim och buddhism är äldre. Du menar väl ändå inte att en av världsreligionerna skulle vara en sekt?

 36. Religion skriver:

  Det som är fantastiskt med just Schweiz är att de har direktdemokrati på ett sätt som vi svenskar (oavsett hudfärg 🙂 inte kan drömma om. Tekniken för fler, billigare och direkta folkomröstningar finns med det kommer aldrig att användas i Sverige, dels av rädsla samt dels för att vi inte erkänner begreppet/tanken direktdemokrati.

  Själv hade jag älskat att verkligen känna att min röst faktiskt gör nytta. Nu när Mona t.o.m kan tänka sig att samarbeta med högern för att hålla ett ev. parti borta från ”makten” försvann det sista i demokratitanken (http://sv.wikipedia.org/wiki/Demokrati) då folkets röst inte längre kan påverka.

  Gissa om det är farligt?

  • Marcus skriver:

   Men med dina tankebanor så skulle vi kunna folkomrösta om att Sverige Demokraterna inte skall få finnas till? Tror mer än 50 % skulle rösta genom det.

 37. David skriver:

  Härligt. Hoppas detta sprider som en löpeld genom Europa.

 38. Eva skriver:

  Mindre minareter kan hjälpa! Det skickar rätt signaler till männen som är jämställdhetsfientliga att samhället ser till att de får mer makt… inom familjen, vänkrets osv.

  Ni kvinnor som tolererar kvinnofientliga islamister ställer jag frågan: HAR NI INGA DÖTTRAR? Hoppas verkligen ni inte har det… annars, hur skulle ni våga titta på dem rakt i ögonen???

  • Lilla O skriver:

   Men snälla Eva, kvinnorfientlighet ska bekämpas oavsett religion, men att likställa alla muslimer med kvinnoförtryckande islamister är bara dumt.

   • Eva skriver:

    hahaa! nu kommer lilla Os sanna ansikte, med näbbar och klor ser jag… när du inte kan argumentera vettigt då tar du enkla vägen och kallar mig ”dum” för att jag är emot att kvinnofientliga islamister bygger deras maktsymboler i Schweiz. Mmm. Läs mer om halvmånesymbolen och kvinnoförtryck och sen ha 10 döttrar och skicka dem alla till något shariaislamist stat. Sen skriver du här om resultatet.

  • Lilla O skriver:

   Eva, jag tänker inte diskutera på din nivå. Vilken värld lever du i?

   • Eva skriver:

    I den världen DU blundar för: i en värld där islamister vill köra över och bestämma om allt. Läraren har fått ingrippa tusentals gånger, men männen tror sig vara mer värda än vi kvinnor i gruppen. Endast deras åsikter skall gälla. Kvinnan skall var tyst. Jag blir bara glad att jag inte har DIG som läraren, då skulle du ta deras parti, ser jag här…

   • Lilla O skriver:

    Eva, det är skillnad på muslimer och islamister. Bara för att du träffat några islamister med hemska åsikter betyder inte det att alla muslimer tänker som dem. Jag har den senaste veckan träffat en väldigt trevlig skåning och en riktigt otrevlig. Betyder det att jag tror att 50% av skåningarna är hemska. Knappast.

    Hur små minareter tycker du förresten är okej? En meter, två eller kanske tio?

 39. Escaping Perdition skriver:

  Är det bara demokrati när resultatet blir ett som du gillar? Självfallet är detta demokrati, utan filter från en medial eller politisk elit.

  Jag tycker för övrigt att det är stor humor att du försöker jämställa alla religioner som ”lika” elaka. Så vitt jag förstått det så är det inte hinduer som mördar och terroriserar i västra Kina, Pakistan, Afghanistan, Syrien, Algeriet, Egypten, Sudan, Somalia, Nigeria, södra Ryssland, Thailand eller Libanon.

  Vare sig det är massiva bomber i London eller Madrid, flygplan i New York, folkslakt i Mumbai, syra i ansiktet på skolflickor i Afghanistan, eller senast våldtäkt och mord på dussintals journalister i Fillipinerna, så är militanta islamister alltid inblandade. Är det då fel att försöka markera mot denna sjuka ideologi? Jag tycker inte vi borde tillåta Hitler-hälsningar heller!

  • Lilla O skriver:

   Du vill inte tillåta hitlerhäslningar, men att stifta lagar som drabbar minoriteter är tydligen okej. Vad är nästa steg, bussar endast för kristna? Eller just det jag, det var ju de snälla kristna i Sydafrika som körde med det.

  • leif0709312693@gmail.com skriver:

   Den kan aldrig vara rätt att förtrycka en minoritet även om det sker med demokratiska medel. Enligt dina argument så skulle vi kunna förbjuda vissa partier att visa sin symbol, ha möten med mera bara om majoriteten ansåg dem vara farliga. Jag ställer samma fråga till dig som många andra: Kan en majoritet driva igenom vilka beslut som helst?

   Ett stort antal katolska präster anklagas för pedofili i USA och på Irland. Detta ska ha skett med kyrkans medvetande då man hellre valde att mörka en att försvara barnen. Så det finns nog skit i alla led.

 40. JohannaV skriver:

  Schweiz är bara att gratulera – hoppas Sverige följer efter. Locket är av, tack vare SDs framgångar, och vi kan äntligen börja diskutera islam, islamism och integrering i samhället.

  Gärna islam, säger jag, men naturligtvis då islam utan sharia. Schweizarna har förstått vad minareterna symboliserar – islams domvärjo – och de räds inte att diskutera och ta ställning.

  Det går fortfarande att vara muslim och gå till en minaretfri moské. Det var först när sharialagarna blev en befäst del av islam som man började bygga minareterna. Om den muslimska världen på allvar är intresserad av att bli en del av den civiliserade världen borde de välkomna folkomröstningsresultatet.

  • Lilla O skriver:

   En minaretfri moské, jo det låter fint, men SD tillåter väl knappast moskéer heller. De är ju så otroligt rädda för allt. Sharialagar är inte på väg att införas varken i Sverige eller i något annat land i EU. Perspektiv.

 41. Gustaf skriver:

  Kan inte Lilla O och andra Islamkramare göra resten av den svenska och invandrade kristna befolkningen oss den stora tjänsten att flytta till
  Nordafrika eller andra muslimska samhällen – ni passar helt enkelt inte in här – frikyrkorna kan ni ta med er förresten!
  Högaktningsfullt Gustaf

  • Lilla O skriver:

   Hej Gustaf!
   Som vanligt ett litet gulligt hot. Islamkramare? Tja, jag brukar krama mina elever både de kristna och de muslimska, även de buddistiska ibland. Vilka ska få stanna i ”ditt Sverige egentligen?

   • Gustaf skriver:

    Hej Lilla O,

    jo endast kristna av alla de raser får stanna i mitt land, som det var förr i tiden. Sekulära kristna alltså människor utan personlig tro men med förståelse och åsikten att den kristna tron är den enda tro man kan bygga ett gott samhälle på får stanna. Tyvärr, ni andra får gå någonannstans med era avgudar och primitiviteter. Socialister, kommunister, miljöpartister och andra egoister vill amn tyvärr bara slipppppa från.

    Gustaf

   • Lilla O skriver:

    Ja Gustaf, det låter som en väldigt sund inställning. Mer diktatur i Sverige. Låter lockande! Kämpa på med det du. Se till att du dansar folkdans och bojkottar allt icke-svensk också. Pizza och kebab är livfarliga hot mot den svenska kulturen.

 42. Religion skriver:

  Hanna / Lilla O.

  Diskutera/argumentera mot så mycket ni kan. Det är enbart via kommunikation ”båda” parter kan växa/lära sig förstå. Grundproblemet med just frågor som denna är att det är svårt att sticka ut huvudet utan bli tillplattad med en plattityd, vilket kanske inte direkt främjar kommunikationen.

  Dessvärre blir det enbart dem som redan är för övertygade som då yttrar sig…

 43. Erik skriver:

  ”NEd Edwards” skrev:
  ”Vad folk inte förstår är att människor bär med sig sin kultur vart än de går, men att människor, civila, familjer som utvandrar eller tvingas fly till ett annat land inte är samma sak som en beväpnad armé som kommer för att erövra territoriet och ta över styret.”

  Nej man kan ta över ett land UTAN vapen NED! Det verkar vara något du inte insett men det är ett faktum att när EN folkgrupp går mot att bli majoritet går en annan mot minoritet. Då får man ett kultur eller åsiktsskifte. Detta är ju en av demokratins stora brister som gör att den kan avskaffas tex genom att en folkgrupp med helt andra ideer tränger undan en annan och till slut är landet, styrelseskicket och folket utbytt. Detta är för övrigt vad som är på väg att ske över stora delar av Europa på grund av våra korrupta inkompetenta politiker som enbart klarat av att se till sig själva och sin lilla plats vid köttgrytorna.
  Tack Schweiz för att ni visar vägen för övriga Europa!

 44. antiism skriver:

  Demokratins värnare för fortsatt frihet vann över Islam och mångkulturisterna….varför kan inte multikultifolket acceptera ett demokratiskt val där folkets vilja i majoritet har visat vad de vill med sin framtid?

  • Lilla O skriver:

   Jag accepterar inga lagförslag som är diskriminerande. Inte mot någon folkgrupp.

   • Religion skriver:

    Inte heller lagar eller yttringar enligt sharia är tillåtna i Europa. Är även detta diskriminerande?

   • Lilla O skriver:

    Tycker du att sharialagarna är demokratiska? Håller dessutom med dig om att religion inte ska sammanblandas, teokratier är knappast något att eftersträva oavsett religion.

   • Religion skriver:

    Jag tror i ärlighetens namn inte att sharia en finns med på den demokratiska ordlistan… Vad jag frågade var om det även är diskriminerande att dessa lagar inte får användas, vilket det finns tydliga prejudikat på i svensk lag.

   • Lilla O skriver:

    Nej det tycker jag inte. Icke-demokratiska idéer hör inte hemma i en demokrati. Om det sedan är islamister eller andra som uttalar dem spelar mindre roll.

   • Religion skriver:

    Håller med dig där

 45. Sven skriver:

  Om man inte förstår vad demokrati är gör man bäst i att knipa igen. Demokrati är folkstyre vilket innebär att om en majoritet är emot minareter skall det inte byggas några minareter. Pinsamt…

  • Lilla O skriver:

   Vad är pinsamt? Själv tycker jag att det är ganska pinsamt att så många jublar över ett folkomröstning som inte handlar om något annat än ren rasism.

  • Saga skriver:

   Demokrati innebär inte att en majoritet får diskriminera en minoritet! Demokrati är inte så enkelt att det ”bara” betyder folkstyre. Religionsfrihet är demokrati. Respekt för individen är demokrati. Att minoritetens rättigheter gentemot majoriteten värnas är också demokrati. I en demokrati är alla människor lika mycket värda – oavsett religion och ursprung.

   Att en majoritet belutar sig för att inskränka religionsfriheten för en minoritet har absolut ingenting med demokrati att göra.

   Sven – du är pinsamt okunnig om vad demokrati innebär. Varför inte gå till biblioteket och låna en bok där du kan läsa på lite?

 46. Ludwig skriver:

  En betraktelse till : Till alla ”pissliberala” (Så heter anhängarna ” att rösta fritt men rösta rätt”) skulle jag vilja säga att er idignation över vanliga demokratiska beslut speglar en mycket värre kris för demokratin i sig.

 47. Jörgen skriver:

  Finns ingen sann demokrati där alla är lika mycket värda… Naivt att tro något annat, det enda det handlar om för mig är att mina barn ska få växa upp i ett Sverige som är lika bra eller bättre än det jag växte upp i. Och det tror jag inte är möjligt om man ger fria tyglar åt människor som anser att deras stenålders religion är viktigare än allt annat. Därför tycker jag att det är bra att någon i Europa iallafall vågar säga emot.

  • Lilla O skriver:

   Nej, det finns ingen sann demokrati, men att ge upp strävan ger inte ett bättre land för våra barn att växa upp i. Tvärtom.

  • leif0709312693@gmail.com skriver:

   Det handlar inte om att ge någon ”fria tyglar” bryter man mot svensk lag ska man dömas efter detta. Oavsett om man här muslim, jude, kristen, kommer från Sudan, tror på jultomten, är romer eller vad ni nu kan hitta på så ska man dömas för sina handlingar inte efter den religion eller grupp man tillhör.

 48. Kenneth skriver:

  Jadu lilla O ,vad ska man säga!
  Jag har själv varit stationerad bla. i Sinai på den tiden det begav sig
  och jag skulle kunna visa naiva småflickor som dig och andra blåögda
  studenter eller vad ni nu är, autentiska videofilmer från den muslimska kulturen,som ni vurmar för,som skulle få er att spy i veckor och ge er mardrömmar resten av livet.
  Sedan kan ni ju fundera på vad den Svenska barnfamiljen skulle tycka
  om 20meter höga torn som via högtalarsystem basunerar ut stycken ur koranen på arabiska kl.5 på morgonen varje dag.
  Innan man försöker leka intellektuell Jungfru Maria på allmänt forum
  bör man nog veta vad man skriver om.

  • Lilla O skriver:

   Allmänt forum, det är min blogg och vi har yttrandefrihet i Sverige, Det är därför jag har som princip att godkänna alla kommentarer hur ogenomtänkta de än må vara.

  • leif0709312693@gmail.com skriver:

   Det finns lagar och regler i Sverige som styr hur och när allmänna utrop får göras. Det handlar om att bygga en minaret inte böneutrop varannan timme. Håll dig till sak och försök inte göra detta till något det inte är.
   Dina filmer är säkert hemska men jag kan dra upp bilder från massakern av muslimer i Srebrenica under bosnienkriget. Dessa brott begicks av kristna serber. Att skylla på gamla brott för att förbjuda minareter, då skulle vi knappast ha några religiösa byggnader kvar.

 49. Krakel skriver:

  Alla rastister ska skickas till arabvärlden nu! Varför har ni rätt att stå upp för er kultur? Det har ni inte!! Alla som vill att det ska vara och fortsätta på ett sätt har fel! Om 50 år kommer islam vara störst i Europa, då får ni se på demokrati!

 50. Hanna skriver:

  Jag tror att jag senaste veckan kramat ateister, kristna, hinduer och muslimer. Vi delar klassrum hela dagarna. Det går hur bra som helst.

  • Eva skriver:

   ja, sålänge det handlar om minderåriga elever, funkar finfint. Skulle vilja se ditt ansikte om du skulle få läsa/jobba med kvinnofientliga muslimer då…

   • Hanna skriver:

    Någonstans måste vi börja.

   • Eva skriver:

    Hanna: med ALLT MITT HJÄRTA skulle jag vilja att barn förändras, att de inte bär inom sig dessa kvinnofientliga perspektiv som vuxna. Tyvärr blir det nästan aldrig en verklighet, utan religionen tar totalt kontroll över människan. Vi är inte här och diskuterar barns snäll/elakhet, utan hur religion får dessa män att nedvärdera kvinnor och hur byggnaden av deras maktsymbol bemöts av ett samhälle, i detta fall Schweiz. Jag tycker att vi är alla lika värda… om detta strider mot några kvinnors tankar här, det är en annan fråga då…

   • Hanna skriver:

    Eva: Du tycker att vi alla har lika värde, alla utom muslimer då?

   • Eva skriver:

    Hanna: det är kvinnor som du som ger dessa kvinnoförtryckande män makt i Sverige. Det måste finnas några islamister som behandlar och uppföstrar döttrar och söner jämställda, fast dem har jag inte fått möjligheten att se, än, bara de som är emot genusjämställdhet. Att blunda inför deras abussiva beteende, att vägra var solidarisk med en kvinna som dagligen upplever försök till förtryck från hennes islamistklasskamrater talar sitt eget språk. Självklart behöver du inte göra det om du inte vill, men sedan, att bli arg på alla vi som vägrar acceptera extremister inom vårt samhälle uttrycker inte en demokratisk attityd från dig. Det får du leva med, men bli inte arg om jag inte tänker likadant.

   • Lilla O skriver:

    Alla muslimer är inte islamister.

   • Hanna skriver:

    Jag blundar inte för kvinnoförtryck och jag blundar verkligen inte för frågor som rör genus och jämställdhet. Jag accepterar heller inte män, eller kvinnor för den delen, som förtrycker kvinnor, eller män. Jag jobbar med genusfrågan varje dag i mitt yrke.

    Men, återigen, ALLA muslimer är inte kvinnoförtryckande islamister. Vi måste lära oss att skilja på individ och grupp.

    Du nämner själv genus, inom genus handlar det att skilja individen från gruppen, i det fallet könet. Varför kan du inte skilja individen från gruppen när det gäller muslimer?

 51. Eva Blomgren skriver:

  Lilla O: Det var verkligen många dumma kommentarer här, från okunniga männisor. Men många av de senaste raderna vittnar om att det även finns kloka människor som tycker att islam borde hållas ifrån vårt samhälle.
  Varför bemöter du inte dessa kloka ord?

  • Lilla O skriver:

   Vilka syftar du på?

  • Religion skriver:

   ”Det var verkligen många dumma kommentarer här, från okunniga >männisor<." En klassisk kommentar som för övrigt är felstavad. Sällan har ordspråket "Kasta inte spjut i radhus" varit mer talande…

   • Lilla O skriver:

    Kasta inte spjut i radhus… Något säger mig Religion att du tycker att det är riktigt roligt att reta upp alla, oavsett åsikt.

   • Hanna skriver:

    En petitess i sammanhanget, men jag tror inte ”männisor” är felstavat. Jag tror helt enkelt Eva.B slant på en tangent. Om det så vore felstvat, vad har det med något att göra?

   • Religion skriver:

    Inte reta upp utan använda sakliga argument. Jag redovisar alltid källa om jag hänvisar till något. Detta kan i.o.f reta upp många 🙂

    Den här typen av diskussion är alldeles för inflammerad vilket får vågorna att gå höga. Vad jag verkligen ogillar är ointelligenta och nedsättande kommentarer som

    ”Det var verkligen många dumma kommentarer här, från okunniga männisor.”

    Snacka om dum, korkad och okunnig kommentar…

   • Lilla O skriver:

    Just den kommentaren handlade nog om att skribenten var för snabb. Men visst, det är höga vågor!

 52. Gustav H skriver:

  Sven, det finns en anledning till att man t ex redan i den amerikanska konstitutionen från år 1787 lade in självklara rättigheter som inga demokratiska omröstningar skall få sätta sig över. Det är inte alltid så att folkmajoriteten vill minoriteter i samhället väl och man måste i ett vettigt samhälle skydda minoriteter från folkflertalets diktatur. Således är det inte okej att rösta om vad som helst, på vilket sätt som helst. Men det kanske du inte har insett? Låt vara att just minareter kanske inte är en kärnfråga, men principen kvarstår.

  Jag tror faktiskt att det är du som inte förstår demokratin, dess fördelar och dess begränsningar.

 53. JohannaV skriver:

  Islamism (islam + sharia) är ingen folkgrupp eller etnicitet. Att det ska vara så svårt att fatta. Det är inte rasism att vara mot islamism lika lite som det var hets mot tyskar att protestra mot nazismen under trettiotalet.

  Det är oförskämt av lilla O att anklaga schweizarna för rasism bara för att de är mer pålästa om islamismens symboler.

  • Lilla O skriver:

   Men Johanna, nu missar du allt poängen. Att likställa islamism och muslimer är knappast påläst.

  • Eva skriver:

   hopplöst, hon fattar inget om kvinnofientliga islamistsymboler. Hon tror att alla hennes muslimska barn förskroppligar islam. Allför blåögd, misstänker hon har aldrig bott/jobbat utomlands. Att hon är inte påläst är alldelles uppenbart här.

   • Hanna skriver:

    På samma sätt som du verkar tro att alla kvinnofientliga islamister förkroppsligar islam, eller?

   • Religion skriver:

    Efter ett antal år utomlands i eller nära länder där teknokraterna styr är min uppfattning att demokrati och Islam inte fungerar ihop, i.a.f inte som vi västvärlden tolkar det. Som sagt, förbjud religion i offentliga sammanhang och låt religion vara religion.

   • Lilla O skriver:

    Hon? Vilket trevligt sätt att argumentera! Det handlar om individer som du klumar ihop i en fördomsfull röra. Det är inte på något sätt påläst. Bara fördomsfullt.

   • Saga skriver:

    Eva – är du säker på att dina problem med studiekamraterna har med deras kvinnosyn att göra? Det kan inte vara så att det är någonting personligt? Mot just dig menar jag … Det är nog svårt att samarbeta med en människa som är så ohyggligt fientligt inställd till en som du verkar vara gentemot dina kurskamrater.

    Själv har jag sedan många år tillbaka arbetat tillsammans med människor med varierande religionstillhörighet. En del är muslimer. Och ja, det handlar om vuxna människor och inte om små barn. Det har aldrig inneburit några problem för någon av oss. Eftersom det vi jobbar med inte har det minsta med religion att göra, är det totalt ointressant vem som tror på vad.

 54. JohannaV skriver:

  Jösses, är du lärare och kan inte läsa innantill? Det är ju DU som likställer islamism och muslimer. Demokratiska muslimer har inget emot moskeer utan minareter.

 55. redfox skriver:

  Vilka märkliga kommentarer! Jag blir helt chockad! Vid sidan av invandrarfientligheter glömmer dessa människor bort att all inskränkning av frihet, religiös eller inte, i slutändan drabbar alla.

  • Ludwig skriver:

   Chockerande att det finns olika åsikter, inte sant ?

   Men vill du stå på barrikaden för en minoritetsreligion, så varsågod. Du kan ju höra av dig till en av våra muslimska riksråd i Sverige, läsa igenom deras program, och sedan komma tillbaka och plädera för mer religiös frihet. Allvarligt talat. Jag tror inte att du kommer att bli så sugen sedan du läst igenom Sveriges Muslimska råd programavsikt. Det utmanar nästan alla våra demokratiska landvinngar ur alla perspektiv.

  • Lilla O skriver:

   Märkliga är en underdrift. Hjälp vad det smällde till! Lite trevligare att diskutera böcker med lite mer fördomsfria människor!

  • Ludwig skriver:

   Tack larsson,

   Äntligen någon som föröker vara nyanserad mitt i detta svart-vitt målandet. 😉

 56. Religion skriver:

  By the way 2 när det pratas om Demokrati hit och dit…

  ”Flera empiriska studier som på ett systematiskt sätt jämför islamiska stater med omvärlden har kommit fram till att islam leder till svagare demokrati och färre politiska rättigheter. År 2001 saknade 89 % av de 47 länder som hade en islamisk majoritet demokratiskt valda regeringar. Av världens 145 icke-islamska länder var samtidigt 76 % fria demokratier baserade på allänna val. Sannolikheten att en stat är odemokratisk befanns vara nära tre gånger högre för islamiska än för icke-islamska stater. Inget enda arabiskt land kunde räknas till vad studien definierade som ”electoral democracy”, dvs en demokrati grundad på fria, allmänna val.[8] Även efter kontroller för påstådda inflytanden av historiska, politiska och ekonomiska faktorer, så fortsätter stater med islamiska religiösa traditioner att vara signifikant mer auktoritära än icke-islamska stater. En förklaring till detta är de svaga rättigheterna för kvinnor i muslimska stater.[9] Uppföljande studier har bekräftat att muslimska länder är mindre demokratiska och mer auktoritära än resten av världen. Det gäller även när man tar hänsyn till andra faktorer såsom demokratisk tradition, ekonomisk utveckling, utbildningsnivå, omgivande stater, urbaniseringsgrad och skillnader i inkomstojämlikhet. Enligt studien hänger dock demokratibristerna inte direkt samman med kvinnors rättigheter, utan mer med arabisk kultur.[10] En senare studie, som räknade bort effekterna av skillnader i befolkningsstorlek, BNP, utsatthet för krig, råmaterialberoende och andra förhållanden – liksom särskilt effekterna av arabisk kultur – drog slutsatsen att islam har ett samband med färre politiska rättigheter, med undantag för de allra fattigaste staterna. Studien pekade på det svaga stödet för individuella rättigheter i islamisk doktrin som en förklaring.[11] ”

  Källa: Se wikipedia för akademiska källor…
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Demokrati#Islam

  • leif0709312693@gmail.com skriver:

   Du kanske ska läsa lite längre upp i den text som du refererar till:

   ”Begreppet liberal demokrati demokrati har inget med liberala partier att göra, utan står för den ursprungligen västerländska form av demokrati som även innefattar och garanterar mänskliga rättigheter och friheter, hänsynstagande till minoriteter, yttrande- och pressfrihet samt människors rätt till egendom.”

   I den västerländska demokratin ska man alltså ta hänsyn till minoriteter och grundläggande friheter vilket inkluderar religionsfrihet. Något som Schweiz i detta fall har gått i mot.

   Jag har svårt att tro att någon teokrati, oavsett religion, leder till någon större demokrati, eftersom religionens uttolkar alltid kan slänga in argumentet ”Gud/Gudarna vill…” vilket kan vara svårt att argumentera i mot.

 57. Peter Svensk skriver:

  Muslimkramaren lilla O snackar mycket om rasism här.
  Jag undrar hur du ställer dig till muslimernas påbud att
  varje sann muslim bör döda så många judar som möjligt.
  Citat”De skall dödas som de orena djur dom är, likt en gris medelst avskuren hals”.Mej veterligen var det inte länge sedan Svensk polis
  beslagtog denna typ av propaganda i en muslimsk bokhandel i Skåne.
  Kom sedan inte här och snacka rasism/nazism.

  • Lilla O skriver:

   Men Peter, enskilda exempel på idioter kan vi hitta överallt. Det tillför däremot inte debatten någonting.

   • Karl skriver:

    Intressant att du tror det rör sig om enskilda idioter,
    det är väl muslimer vi diskuterar eller?

   • Lilla O skriver:

    Jag skulle kunna skriva en lista på idioter inom hur många samhällsgrupper som helst, men enskilda fall kan aldrig ge en sann bild av verkligheten. De är exempel, men ingen helhetlig sanning. Alltså tillför de inte debatten någonting.

  • Saga skriver:

   Ja vad sägs om de kristna fundamentalisterna i USA som attackerat abortkliniker och läkare som arbetar där? Vad sägs om den protestantiska extremismen i Nordirland där katoliker utsatts för våldsamma angrepp? För några år sedan var det en katolsk man som blev korsfäst av medlemmarna i en protestantisk terrorgrupp. Innebär detta att vi borde snabba på och riva varenda kristen kyrka eftersom alla kristna är farliga?

   Religiös extremism finns inom alla religioner. Det är extremismen och våldet som är farligt. Inte religionen.

 58. Maud skriver:

  Oj oj, så många kommentarer!
  Där stack du fingret i ett getingbo! Bra jobbat Lilla O!
  Håller helt med dig, ett torn – hu så hemskt!
  Kram!!

  • Lilla O skriver:

   Verkligen ett getingbo. Det bara öser in mer eller mindre rasistiska kommentarer! Tack alla som stöttar, vi måste försöka höras över alla fördomsfulla och rädda personer som tydligen tycker att det är okej att vräka ur sig vad som helst!

   • Religion skriver:

    Också det uttalandet en klassiker. Som sagt mindre plattityder och mer dialog brukar minska ett ställningskrig. Som bekant aldrig leder till positiva resultat…

    Men det är din blogg och all heder över din energi att besvara inläggen!

   • Lilla O skriver:

    Håller med dig om att det nästan blir lite komiskt ibland. Tror inte heller att det är någon idé att diskutera oavsett hur många ord man använder eller hur mycket dialog man försöker skapa.

 59. Svenne skriver:

  Så argumenten tryter, och då måste du givetvis kalla de som tycker annorlunda för osmarta. Ynkligt. Skulle aldrig falla mig in att kalla en okänd person på nätet för osmart bara för att du tycker annorlunda än jag. Har väl inte speciellt mycket mycket med demokrati att göra. Efter att på nära håll sett hur man inom islam förtycker kvinnor i religionens namn så har jag lärt mig ett och annat om hur islam fungerar i praktiken. Och nu kan du radera mitt inlägg, eftersom det antagligen är pinsamt för din del att kalla meningsmotsåndare för osmarta.

  • Lilla O skriver:

   Tycker inte alls att det är pinsamt. Gör skillnad på åsikt och person, en åsikt kan vara osmart, vilket jag tycker, men det finns förhoppningsvis hopp för personen. Jag undrar hur mycket ni som dundrar på om islamister egentligen upplevt. Så mycket rädsla och ilska.

 60. Sven Johansson skriver:

  Äntligen ett europeiskt land som vågar visa var de vill att deras eget skåp ska stå!

  Den eftergivna tolerans som efterfrågas av alla flåsliberala mediakoncerner är ju knappast ömsesidig. Försök åka till ett muslimsk land och få tillstånd att bygga ett antal kyrkspiror i det största städerna.

  I bästa fall blir du utskrattad, i värsta fall fängslad.

  Ge Islam 500 år till att komma ifatt västerländska normer om jämlikhet och frihet, så kan vi ta upp diskussionen igen.

 61. Ludwig skriver:

  Som bihang till den det fina inlägget ovan, skulle jag vilja säga att Islam visst är en religion , ”som alla andra” men inte förrän alla mer eller mindre fascistoida element ur den högsta hierakin är utrensade. Framförallt är islam´s revolution en kommande kvinnorevolution. Islam måste moderniseras för att kunna bli erkänt överallt. Männen kommer inte att ge upp sina maktpositioner självmant. Ur det perpektivet anser jag att det är exeptionellt naivt av religionsliberala att tillåta religioner som styrs som diktaturer .

 62. Larsson skriver:

  Anledningen till att så många är ”chockade” över kommentarerna är att de snöar in på begreppet ”religion”. Om ni vill sluta bli chockade över motståndet så kanske ni skulle försöka sätta er in i hur motståndarna till islam tänker.

  Jag kan ge ett exempel som borde klargöra en del. Låt säga att Hitler hade lagt till lite religion i sin ideologi. Sagt att det byggde på kristendomen. Att han var en profet utvald av Gud, införde lite ritualer som varje nazist måste utföra osv.

  Hade ni varit lika chockade över motståndet till nazistiska tempel och motståndet till att tusentals nazister varje månad invandrade till Sverige? Nej, jag tror inte det.

  Säkerligen fanns det snälla nazister i Tyskland. Vänliga och fredsälskande människor som inte tänkte så värst mycket på vad det innebar att vara nazist och vad det stod för. Att de fanns betydde ingenting för en sunt tänkande kritiker till nazismen. Varför skulle en kritiker bry sig om dem?

  Höj blicken lite och inse att islam är någonting dåligt, för alla andra än muslimer, precis som nazismen var något väldigt dåligt för alla andra än nazister. Det är något dåligt som råkar ha inslag av bra saker. Det är inte något bra med inslag av dåliga saker som ni envisas med att tro.

  • Religion skriver:

   Religion handlar sällan om religion, utan om makt för eliten. Så var det här för 500 år sedan och så är det nu för Islam. Tro f*n att de motarbetar både Internet och skolor, folk kan ju, gud förbjude, skaffa sig en egen åsikt. Åsikter som historian visar är klart farliga för makteliten. Eftersom en majoritet här inne verkar vara lärare kan de säkert instämma, om inte annat vet de vart de kan hitta källfakta via ett arbete som i vissa länder är rent hälsovådligt…

   Google is my friend…

 63. JohannaV skriver:

  Lilla O: ”Verkligen ett getingbo. Det bara öser in mer eller mindre rasistiska kommentarer! Tack alla som stöttar, vi måste försöka höras över alla fördomsfulla och rädda personer som tydligen tycker att det är okej att vräka ur sig vad som helst!”

  Ja, det finns några få olämpliga kommentarer här. Men vad du gör är att du tar dessa få kommentarer som intäkt för att rasistförklara oss alla – och detta bara för att vi har andra åsikter än vad du själv har. Snacka om intolerans! Vad är det du är så rädd för, Lilla O?

  • Religion skriver:

   Intolerans är intolerans. Det spelar ingen roll åt vilket håll den riktas, det är exakt samma kliniska symtom 🙂

  • Lilla O skriver:

   Vad jag är rädd för? Att det även i vårt samhälle ska inskränkas i demokratin för att några personer inom diverse grupperingar inte kan skilja grupp från individ.

   • Religion skriver:

    Dessvärre är just majoritetsstyre en mekanism i demokratin. Ingen har beslutat något som i sig självt är diskriminerande. Moskéer får byggas hur många som helst, det är enbart Minareter det handlar om. Enligt ”tora xxx” måste dessa vara högre än kyrktorn för att visa ”bla bla” teknokratisk makt vilket gör dessa till en symbol för makt och inte religion.

    Jag tror att lagom fundamentalistiska muslimer klarar sig bra utan dessa. Just Minareter var faktiskt argument som haglade inför förra valet i Turkiet (i storstaden) om jag inte minns fel.

    Tänk er… Att Schweizarna har byggt en kyrka på en bergstopp och den enda lediga marken låg 100 meter ned. Vilken Minaret, vilken symbol ! 😉

 64. Sven skriver:

  Ni som förfasar er över att demokratin har satt käppar i hjulen för islams utbredning i västvärlden bör ta en titt på denna videon:
  http://www.liveleak.com/view?i=44a_1176709269

 65. Religion skriver:

  En iakttagelse.

  Alla fördummande och nästan rasistiska kommentarer från dumma och opålästa människor innehåller relativt mycket text och förklaringar. Svaren från de upplysta och belästa frälste innehåller oftare få ord med klart hetare innebörd.

  Jag lät textedit räkna igenom alla ord och kom fram till att:

  Dumma och opålästa individer använder 127% fler ord än begåvade och upplysta personer. Baserat sunt förnuft använder även dessa upplysta personer 57% fler påhopp då b.la ordet rasist enligt #27 är att räkna som kränkande språkbruk, dvs i samma kategori som ordet ”blatte”.

  Fundera på detta kära upplysta personer. Kom med (sak)argument istället för känslor så kanske ni tas mer på allvar. Troende tror att profeterna genom handling visade vägen, kanske något att fundera på?

  • Sven skriver:

   Då kan väl en påläst och intelligent upplysa oss ”dumma” om vilka fördelar Islam har inneburit för Sverige och svenskarna. Att enbart grunda sina argument på religionsfrihet håller inte.

   • Religion skriver:

    Det har allt för länge varit allt för lätt att svänga sig med ordet rasist i tid och otid för att slippa komma med sakargument eller lägga locket på.

 66. Ludwig skriver:

  Lilla O skrev : ”Jag undrar hur mycket ni som dundrar på om islamister egentligen upplevt. Så mycket rädsla och ilska.”

  Hoppas verkligen att du menar de inlägg som hade en klar rasistisk prägel ?

  Om inte – förstår jag inte riktigt varför det är nödvändigt att nonchalera oss sådär rakt upp och ner med amatörpsykologi ?

  Jag hoppas att du inte menade detta.

  • Eva skriver:

   Varje samhälle bär i sig frön till sitt eget förödelse… ibland blir detta klar verklighet när man ser lilla O och Hannas vilja, de strider så helhjärtat för islam, kvinnoförtryck och deras symbol. Godnatt, ha det så bra!

  • Lilla O skriver:

   Jag godkänner alla kommentarer av princip. Även de ogenomtänkta. Alla kommentarer är inte ogenomtänkta. Självklart gäller det inte alla. Jag pendlar mellan att vilja skratta åt absurda generaliseringar och att få riktigt ont i magen av desamma.

 67. Karl skriver:

  Möjligheten finns ju Att ”Lilla O” själv är muslim och försöker försvara existensen av denna primitiva folktro i ett främmande civiliserat samhälle.
  En minaret är ett bönetorn upp till trettio meter högt som förr
  användes av en böneutropare men som idag moderniserats med enorma
  högtalarsystem vilka brölar ut stycken ur koranen varje heltimma
  natt som dag. Lilla O kanske skulle trivas i anslutning till en sådan
  men då föreslår jag att du tar med dig dina likasinnade och beger dig till dessa lågutvecklingsländer.
  Tack för mig!

  • Lilla O skriver:

   Nej, jag är inte muslim. Religion är inget för mig. Det är inte därför jag argumenterar mot folkomröstningen. Jag tycker inte att det är speciellt konstruktivt att förbjuda, fördöma eller generalisera. Vad gäller böneutrop så ber muslimer fem gånger/dygn, det är kyrkklockor som ringer varje timme. Du har nog blandat ihop det hela lite.

  • Peter skriver:

   Om det ar oljudet som stor, sa borde det rimligen racka att folkomrosta om just detta och inte huruvida en minaret far byggas eller ej… Sjalvklart skulle samma regel da galla for all dylika oljud.

 68. Peter skriver:

  Vore intressant om vi hade ett liknande folkomrostnings-system i Sverige. Jag tror det skulle ga ganska latt att skramla ihop 100.000 roster om att halla en folkomrostning om huruvida en del av SDs demokratiska rattigheter skulle begransas. Sedan, med ratt skramseltaktik (t ex fran vara ganska enkelspariga media samt vara etablerade partier), skulle det troligen ga att fa den majoritet som ej sympatiserar med SDs asikter att rosta for en sadan begransning. Enligt alla de som jublar over Schweiz’s demokrati i nuvarande fall (med en begransning av en minoritets demokratiska rattigheter) skulle detta vara helt okej och demokratiskt.

  Varfor inte borja ge sig pa annu fler minoriteter och sma religioner etc som ej passar majoriteten?

  Demokrati kan endast fungera i langden om vissa grundlaggande rattigheter och friheter (inklusive religionsfrihet) ar garanterade alla medborgare (aven minoriteter sasom muslimer och sverigedemokrater).

 69. Svenne skriver:

  Ok, om det är på den nivån du vill hålla debatten med dina naiva åsikter så har jag antagligen upplevt betydligt mer av religöst förtryck och fysisk misshandel av unga muslimska flickor än du kan föreställa dig. F ö så håller du en pinsamt låg nåvå på dina argument som hela tiden påstår att de som tycker annorlunda än du är rädda och ilskna, i avsaknad av saklig argumentation. Jag har på nära håll sett hur den regigösa polisen slår kvinnor med käppar för att de inte täckt sina kroppar tillräckligt. Levt i ett land där man begränsar kvinnornas rörelsefrihet i regionens namn genom att förbjuda dem att köra bil. Jag är ingen feminist, men som vi låter islamister behandla kvinnor i regionens namn är ynkligt. Ibland undrar jag vart alla som kallar sig Feminister tog vägen. Jag har även vittnat i svensk domstol i ett fall av misshandel av en ung muslimsk flicka som misshandlades av sin bror, eftersom hon skadat familjens ”heder”. Som resultat av det lever jag nu med skyddad indentitet, eftersom både pappan och farbrodern letar efter mig. Och muslimerna kan utöva sin religion alldeles utmärkt utan minareter. Om det är så att majoriteten tycker det i ett demokratiskt val. SÅ om du vill ha någon form av framgång i din argumentation, fokusera på sakargument, inte på om dina meningsmotståndare är rädda, ilskan eller kommer med osmarta argument. Du ger ett mkt naivt och omoget intryck, men möjligheterna att det går över med åren finns kanske. Jo, jag är rädd ibland. Rädd för att pappan och hans bror ska hitta mig och infria sina löften.

  • Lilla O skriver:

   Vem är jag och vem är hon? Det finns inget sammanhang i din text, men självklart håller jag med dig om att hedersförtryck måste bekämpas. Att förbjuda, fördöma och isolera leder dock bara till mer extremism. Risken är stor att man biter sig själv i svansen.

 70. Sven skriver:

  Islamskt böneutrop i Schweiz:

 71. Sven Johansson skriver:

  Jag älskar mångkultur och mångfald…

  …ungefär på samma sätt som jag älskar pyttipanna som man rört om i sådär en halvtimme, eller den där smutsbruna meleringen som bildas när barnen blandar lera i olika färger.

  MacDonalds, MTV, Multi-kulti…

 72. redfox skriver:

  Vilket inläggsmaraton! Bra jobbat Lilla O!
  För att förtydliga mig skulle jag vilja säga att min chock består i att jag blir helt förundrad över den svenska mentaliteten, att ”vi” inte är smartare än så, att ”vi” inte kan stå över våra rädslor och hat. Jag skulle vilja veta om de bott och arbetat utomlands själva, om de har något att jämföra trygga Sverige med? Själv har jag bott i norra Italien där invandrarfientligheten är stor. Jag har med egna ögon sett murar byggas runt bostadskvarter, sett människor som lever i extrem misär… Det är något helt annat än att titta på världen från TV-soffan.

  • Ludwig skriver:

   Men herregud människa.

   Det finns olika sätt att stå över rädsla och hat. Ditt val är acceptans. Det finns de som inte hatar eller är rädda, men som inte kan acceptera vissa saker i livet. Islam är och förblir en kontroversiell religion, man behöver inte hata eller för den delen ogilla muslimer.

   • redfox skriver:

    ”Men herregud människa.” Eh… jösses så irriterad! Så här är det: jag accepterar inte extremism och jag förespråkar ingen religion! Däremot förespråkar jag starkt den fria människan!

 73. Ludwig skriver:

  Det kommer att bli ett jättejobb att nyansera och fokusera vidare debatt om friheter och rättigheter under demokratins paraply. Som när jag läste ”Svenne” s inlägg , kommer jag att tänka på – Tack och lov – Det finns dom som har upplevt förtrycket från första parkett, och TÖRS säga ifrån.

  Mycket av denna fula baksida, och berättigade kritik, rationaliseras bort av svenska försvarare av Islam genom det behändiga epitetet ”Rasist” . Men vi har genomskådat er. Ni är i själv verket skiträdda för att göra bort er, säga fel saker och därför har ni fått en ryggrad av gummi. Återstår bara för oss andra att ge er tillbaka lite råg i ryggen, och kräva en nyanserad och ärlig debatt utan snyftvalser eller lama hänvisningar om ”allas lika värde” som nödutgång ur debatten.

  • Lilla O skriver:

   Demokratin bygger på allas lika värde och allas likhet inför lagen. Vi har också domstolar som dömer de personer som bryter lagar. En brottsling är en brottsling och jag är ärligt talat rätt ointresserad av personens ursprung eller religion. Jag skulle heller aldrig påstå att alla män är hemska bara för att de är överrepresenterade i brottsstatistiken.

   En nyanserad debatt handlar inte om att skrika högst och att generalisera, utan om att se lite mer och tänka lite längre.

 74. Lilla O skriver:

  Nu ska jag lämna den här debatten och istället skriva ett inlägg om en svensk poet med rötter i Kenya. Ett inlägg som troligen inte genererar så många kommentarer, men troligen trevligare sådana.

  Tack Hanna, Johan och ni andra som argumenterat för oss som fortfarande tror på demokratin. Peter, du har gjort ett intressant inlägg i debatten. Så även Religion, som lyckats diskutera mot nästan alla, samtidigt. Du har fått in en del tänkvärt, men jag förstår inte riktigt vad du tycker.

  Redfox och Maud, hoppas att ni inte blev bortskrämda! Vi ses igen i ett annat inlägg!

 75. Gustav H skriver:

  Peter har skrivet en av de få intelligenta kommentarerna ovan, som islamhaveristerna borde ta till sig. Det vill säga, om det är demokratiskt att förbjuda harmlösa yttringar av islam som inte skadar någon människa, det vill säga byggandet av någon form av torn, då är det lika demokratiskt riktigt att t ex förbjuda Sverigedemokraterna eller annat parti eller gruppering som av en stor grupp anses icke önskvärt eller skadligt av ett eller annat skäl. Och det går säkert att skrapa ihop en majoritet för något sådant om man jagar på folk litegrann, såsom man nu jagar på folk om islam.

  Givetvis håller inte detta, vilket vem som helst lätt inser. Det är inte okej att införa den typen av förbud för åsiktsyttringar eller ideologiers och religioners utövanden, så länge dessa inte går ut på att begränsa människors frihet. Varken för harmlösa religionsyttringar eller för inskränkta politiska ideologier. (således är det okej att förbjuda barnvigslar, kvinnoförtryck, et cetera, men inte symbolhandlingar och trosyttringar av annat, opåtvingat slag)

  Sedan tycker jag personligen att alla religioner är fåniga vidskepelser och borde fråntas de privilegier de har över vanliga ideologier och åsiktspaket, men medan vi måste dras med eländet skall de alla behandlas lika.

  • Ludwig skriver:

   Ännu en som lägger sig platt av låtsat skam över folk som röstade ”fel” Var kommer alla politiker wannabes ifrån som säger en sak , men tycker något helt annat. ?

   Som du skrev : ”Sedan tycker jag personligen att alla religioner är fåniga vidskepelser och borde fråntas de privilegier de har över vanliga ideologier och åsiktspaket, men medan vi måste dras med eländet skall de alla behandlas lika.”

   Jaha, det måste vi alltså ? Hur motsägelsefull är inte du ?

  • Lilla O skriver:

   Håller med dig om att världen vore bättre utan religioner Gustav. Det gäller som du säger att skilja på det som bör fördömas och det som faktiskt inte är så himla farligt. Som minareter till exempel. Förbud och förtryck leder inte till något gott, snarare till mer konflikter och mer ilska.

 76. Sven skriver:

  Redfox, hur kan man ”förespråka den fria männsikan” och samtidgt ge stöd åt tanken att en religion som står för så mycket galenskap skall få härja fritt?! Är det inte sådana man kalla ‘nyttiga idioter’?

 77. Per skriver:

  Jag undrar lite intresserat vad muslimerna har i europa att göra överhuvudtaget. Det finns ju massor av länder där det spirar minareter i varje gathörn och där alla är muslimer,där till och med icke muslimer
  om där skulle förekomma någon direkt får halsen avskuren och sina barn
  ihjälhuggna med machete (jodå jag har sett med egna ögon)
  Där är väl paradiset för dessa muslimer,inga motsättningar och de kan
  gå och mysa i sin burka på gatan,skrika ut sina stycken ur koranen och
  stena varandr… förlåt älska varandra, bygga moskeér och minareter tillsammans. Jag bara undrar,vad har ni i europa att göra där vi har en helt annan människosyn,religion och livsstil.
  Det är ju bäddat för motsättningar och skyll inte på krig,hela koranen är ju fylld av hur mycket ni älskar krig vilket man också kan utläsa av de muslimska ländernas historia så långt tillbaks man kan komma.
  Att muslimerna invaderar kommer på sikt även att resultera i krig inom Europa och det kanske är det som är hela syftet.
  En klok människa vet att han hör hemma bland sina gelikar och endast där finner han frid.

  • Lilla O skriver:

   Ja just det, alla muslimer är islamister som älskar krig. Klart det är så, tur att du upplyste mig. Allvarligt talat Per.

 78. Oden skriver:

  Muslimer liksom andra hör hemma i sina egna länder
  det finns inget mer att diskutera ang. detta.
  Det finns en anledning till att det inte springer
  elefanter och växer bananpalmer i Svenska skogar.

  • Lilla O skriver:

   Eh, hörrö Oden tänk lite innan du skriver. Antar att du dansar folkdans och bojkottar den lokala pizzerian också. Det gäller ju att hålla på principerna.

 79. Jenny skriver:

  Jösses, jag blir helt matt när jag läser här. ”Brun köttsunami”?!?!! Jag måste bo i något annat Sverige/Stockholm än en del som skrivit här. Eller så är jag inte lika rädd av mig…

  Tack för en läsvärd blogg O!

 80. Schweizerosten skriver:

  Om ni vill komma och uppleva ett land utan gruppvåldtäkter, skolbränder, getton, osv, osv, kom ner en vecka till Schweiz. Att landet dessutom är otroligt naturskönt är ytterligare ett plus.

 81. Ludwig skriver:

  Hörde för inte så länge sedan att Saudi ville bygga en Moské i en större stad i Ryssland.

  Javisst,sa ryssarna, om vi får bygga en kyrka i Saudi.

  Gissa om det blev av ?

 82. johan skriver:

  Hej Lilla O!

  Gillar din blogg! Många synpunkter som kommer fram om allt möjligt, bl a som senast om valet i Schweiz.

  Läser att du, liksom jag, inte är religiös men det ger upphov till en liten fråga:

  Jag tror att både du och jag inte tycker att man ska tillåta nazistiska symboler eftersom den ideologin står för bl a olika former av förtryck……..men………om en religion också står för olika former av förtryck, kvinnor, otrogna etc………ska vi då tillåta dess symboler bara för att det är en religion?

  • Lilla O skriver:

   Ett kors betyder att man är kristen, inte automatiskt att man vill utrota andra människor. Inte heller minareter eller kyrktorn, så där finns det en stor skillnad mot till exempel nazistiska symboler. Håller dock med dig om att det är en svår fråga, men tror inte att förbud leder till något gott i dessa fall.

 83. Sebastian skriver:

  Någon skrev lite längre upp:
  ”Så vitt jag förstått det så är det inte hinduer som mördar och terroriserar i västra Kina, Pakistan, Afghanistan, Syrien, Algeriet, Egypten, Sudan, Somalia, Nigeria, södra Ryssland, Thailand eller Libanon.”

  Tja, hade du haft någon koll på det land som de allra flera av världens hinduer bor i, nämligen Indien, så hade du vetat att det inte direkt rådit någon brist på massakrar och våld utförda av hinduiska extremister/nationalister. Det gäller både mot landets muslimska befolkning och ledare som Mahatma Gandhi (mördad av en hindunationalist).

 84. Pingback: Jens O. » Blog Archive » Inga minareter i Schweiz

 85. Lars_Erick skriver:

  Håller helt med Lilla O och t ex Ned Edwards ovan.
  Minaret-omröstningen har fått fördomarna att flöda över även i Sverige. Det är hemskt att se hur rädsla och hat väller fram, helt osorterat och vidrigt.

  F.ö. kommenterar jag på:
  http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2009/12/minareter-och-demokrati.html

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s