Kulturfyran om klimatet

Med anledning av klimatmötet i Köpenhamn handlar veckans Kulturfyra om just klimatet:

1. Vad tror du? Är det domedagsprofeter som pratar om klimatkrisen, eller är det ett reellt hot för mänskligheten? Tycker du att klimatfrågan är en av de viktigaste samhällsfrågorna, eller någon annan fråga viktigare?

Tyvärr tror jag att det är ett reellt hot, vilket torde ha bevisats. För mig är det en väldigt viktig fråga, som dessutom hör ihop med många andra viktiga frågor. Befolkningstillväxt och fattigdom till exempel.

2. Hur långt är du beredd att gå för att hindra att vi hamnar på – innan år 2100 – sex grader (= total humanitär/jordlig katastrof eller åtminstone 2 meters vattenhöjning (hejdå kustnära städer hejdå arkipelager)? Sluta köra bil? Sluta flyga? Sluta prylkonsumera? Bo mindre, och mindre varmt?

Sluta köra bil? Definitivt! Sluta flyga? Jobbigt, men det funkar. Jga flyger inte mer än någon gång per år, men visst det kan jag offra. Sluta prylkonsumera? Det funkar! Får jag köpa böcker? Bo mindre? Vi bor förhållandevis litet, men visst. Mindre varmt? Jag är den som vrider ner värmen och som aldrig fryser, så det funkar bra. Mindre bra för maken som är ”elementuppvridare”.

3. Apropå hot och undergång: Har du tips på någon eller bok som tar upp det och som du tycker är bra?

Hot och undergång? Jag har inget bra tips på just det, men Blindheten av Saramago skildrar i alla fall ett samhälle i kris.

4. Om det blev förbud mot bilar, för att rädda klimatet: skulle du ställa upp på det?

Absolut. Hoppas att staten kan tänka sig att subventionera cyklar!

Detta inlägg publicerades i Funderingar och märktes . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s