Lika men ändå så olika

Jag har läst två lättlästa ungdomsböcker från Argasso bokförlag, som främst vänder sig till tjejer. Båda handlar om kärlek och i båda böckerna har tjejerna problem med killar. De väljer dock att hantera situationen på helt olika sätt. Budskapet i båda handlar dock om vikten av att vara ärlig.

I Mitt nya jag av Rosie Rushton springer Jemma på sin drömkille precis då hon fått reda på att hon och hennes familj ska flytta.  Första problemet är dock att få killen intresserad. Hur gör man då? Enligt Jemmas kompis är bästa sättet att göra om sitt utseende. Visserligen vinner hon drömkillen, men sensmoralen måste ändå vara att det bästa är att vara sig själv. Killen i fråga vill inte alls ha någon uppsminkad bimbo, utan den egentligen så mer naturliga Jemma.

Jag är inte jätteförtjust i den här boken. Det är svårt att skriva en kort och enkel bok utan att det blir banalt och Rushton lyckas inte fullt ut med detta. Möjligen är mina elever av en annan åsikt, men ingen av dem har ännu läst den här boken. Budskapet är bra, men är det verkligen så här viktigt att ha en kille? Minus också för det riktigt smöriga slutet, som kanske älskas av tonårsflickor.

Huvudpersonen i Textlek av Kate Cann är bra mycket coolare. Nästan för cool för sitt eget bästa. Mel är tillsammans med Ben och riktigt kär. Hon kan knappt tro att det är sant att han valt just henne. Allt är frid och fröjd tills hon börjar få sms från någon som påstår allt möjligt om honom. Vem ska Mel lita på, tjejen som skriver sms eller sig själv? Istället för att fråga Ben om hur det egentligen ligger till börjar hon agera riktigt otrevligt mot honom. Inte direkt smidigt.

Det här är en mycket bättre bok tycker jag, om en mycket mer realistisk situation. Utan att komma med för många pekpinnar lyckas Cann få läsaren att förstå vilket agerande som är att föredra. En välskriven och lättläst bok som flera av mina elever, både tjejer och killar har läst och tyckt om.

Detta inlägg publicerades i Böcker och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s