Något alla vinner på?

”Att skriva kärleksdikter till kungahuset är helt enkelt inte särskilt politiskt korrekt på 2000-talet”, det konstaterar Helena Dahlgren som till vardags skriver på Bokhora. Av de trettio tillfrågade poeterna har endast en tredjedel tackat ja till att bidra med en nyskriven kärleksdikt som ska samlas i en volym och överlämnas till Victoria och Daniel som bröllopsgåva. En enklare variant av samlingen ska sedan säljas till allmänheten.

Att tacka ja till uppdraget skulle ses som en manifestation för kungahuset, det var därför Pamela Jaskoviac ändrade sig och tacka nej. Måste man se det så? Kan det inte bara vara ett bra sätt att få svenska folket att läsa nyskriven poesi? Jag håller med Helena Dahlberg om att detta kan bli ett vinnande koncept för svensk lyrik i allmänhet och de utvalda poeterna i synnerhet. Om sedan kungahuset kunde få lite ”kulturcred”, som Dahlberg skriver, är det väl bara ett plus?

Är det så fult att vara lite kommersiell som poet? Är det verkligen så himla viktigt vem dikten skrivs till? Det måste väl inte framgå i dikten att den är skriven till bröllopet? Fel inställning om du frågar mig. Den attityden bidrar bara till att ännu mer ramställa lyrik som snobbig litteratur för de få utvalda. Fram för mer lyrik, är min spontana tanke. Dikter som älskas av många är väl inte sämre än andra? Fröding, Ferlin, Boye och de andra stora poeterna är älskade för att de skrev fantastisk lyrik. Allt behöver inte ses som en politisk manifestation.

Vad tycker ni? Är det rätt att tacka nej till att skriva en kärleksdikt till det kungliga brudparet?

Gillar också förslaget att utse en hovpoet, som tydligen gjorts i Storbritannien i år. Helena Dahlberg föreslår Christine Falkenland, vilket gör mig ännu mer lockad att läsa hennes dikter. Gillade romanen Vinterträdgården som jag läste för ett tag sedan, men diktsamlingen jag lånat ligger fortfarande oläst. Något för januari månads lyrikutmaning kanske?

Det här inlägget postades i Böcker och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Något alla vinner på?

  1. turbeng skriver:

    Du, du hinner inte med att vara en duktig lärare om du är feminist och småbarnsmamma. Lämna lärarjobbet till duktiga killar i stället. De är dessutom populärare lärare än 5iminister!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s